АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

IT-технології в медицині

IT-технології в медицині

Діджиталізація щодень захоплює все більше й більше галузей людської діяльності. І це добре, адже розвиток технологій робить виконання наших завдань простішим, а життя комфортнішим. Діджиталізація – це те, чого потребує і в тому числі сучасна сфера медицини. Наша країна вже зробила вагомі кроки для влиття IT-технологій у медицину.

Один із них – створення електронного реєстру пацієнтів eHealth, який є відповідником систем, що вже тривалий час використовуються провідними країнами у сфері охорони здоров'я. eHealth переведе частину документації, яку веде лікар в електронний варіант. Але як це виглядатиме? 

Ви – середньостатистичний пацієнт, який уклав електронну декларацію з сімейним лікарем. У базі даних системи створюється електронна медична карта пацієнта, й медпрацівник має доступ до неї. Він фіксує ваші показники, фізіологічні особливості, історію хвороби. Та що це дає вам і вашому лікарю? 

По-перше, це звільнення від бюрократії. Тепер пацієнт і лікарі можуть забути про тонни макулатури, яка так любить десь губитися, рватися і т.п. По-друге, у будь-якій точці земної кулі вам зможуть надати повноцінне лікування з урахуванням усіх фізіологічних нюансів вашого організму. Ну й по-третє, онлайн-запис на прийом до лікаря здійснюється через особистий кабінет у системі.

Світлі голови західних країн створили систему, яка дозволяє надавати максимально якісне лікування. У Шотландії була відкрита нова лікарня Stobhill, здатна обслуговувати понад 400 тис. пацієнтів на рік. У ній впроваджена система електронних історій хвороби та застосовуються портальні технології. Режим контролю за пацієнтом у даній системі дозволяє вам тримати контакт зі своїм лікарем. На вашому тілі встановлюють пристрій, що цілодобово слідкуватиме за показниками організму, і як тільки якийсь показник порушить межі норми, лікар одразу ж дізнається про це.

У 2009 році професором Крісом Тоумазоу з лондонського Королівського коледжу був розроблений «комп'ютеризований пластир» – невелика смужка, яка закріплюється на грудях пацієнта, слідкує за роботою серця, кров'яним тиском та іншими параметрами роботи організму й передає ці дані на сервер. 

Важливо також розповісти про створену телемедичну мережу в Данії, яку використовуватимуть для віддаленого відстеження стану пацієнтів із хронічними легеневими хворобами. Це допоможе представникам закладів охорони здоров’я вести постійний нагляд за станом пацієнта й зменшить витрати часу для обох сторін. Завдяки таким технологіям організм пацієнта буде під контролем лікаря, що надасть йому можливість володіти повною інформацією про перебіг хвороби й ефективність призначеного лікування. Якість надання медичної допомоги при застосуванні таких технологій досягне значно вищого рівня. 

Через стрімкий розвиток ІТ у Франції поширилися лікарні, які повністю перейшли на цифрові технології. Ніяких історій хвороби, рецептів, довідок у паперовому вигляді ви там не зустрінете. Такі лікувальні заклади використовують єдину систему. Лікар після огляду пацієнта вносить зібраний анамнез (отримана інформація про недуг шляхом розпитування хворого) і призначені ліки в базу даних. Цікавим моментом є також те, що під час внесення нових медикаментів у рецепт система перевіряє їх на сумісність із іншими призначеними пацієнту ліками й тільки після цього створює електронний рецепт, який одразу ж робить замовлення у штатній аптеці при лікарні.

Нове покоління здатне кардинально змінити Україну своїми оригінальними й геніальними ідеями. Винахідливість та креативність наших людей у поєднанні з можливостями та ресурсами розвинених країн здійснить величезний вплив на розвиток сучасної медицини. 

Матеріал підготований у межах спецпроєкту ADASTRA DIGITAL.       

Автор – Вадим Яковлєв, експерт Аналітичного центру ADASTRA