АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Цифри не брешуть? Чи бачимо ми реальні економічні показники Китаю?

Цифри не брешуть? Чи бачимо ми реальні економічні показники Китаю?

Нещодавно Китай повідомив про зростання свого ВВП на 3% у 2022 році, що є значно кращим результатом за прогнози аналітиків. Але питання про те, чи можемо ми довіряти офіційній статистиці Компартії, виникає вже не вперше.

Тінь сумнів падає через надто хороші цифри на тлі глибоких економічних проблем республіки. Впевненості не додають і дії китайського уряду, який часом підозріло висвітлює дані. До прикладу, цьогоріч Пекін без пояснень відкладав оприлюднення звіту про зростання за третій квартал 2022 року, що викликало підозри в аналітиків та занепокоїло ринок.

Проте скептицизм щодо надійності китайської статистики є звичним явищем для світової спільноти, яка за десятиліття розробила альтернативні шляхи визначення реальної економічної ситуації в другій найбільшій економіці світу.

Тож у цьому матеріалі ми розповімо, чому деякі економісти більше довіряють зображенням супутника, аніж офіційним даним та які ризики є у світової економіки, якщо Пекін вирішить «навигадувати» свої показники.

Із чого складається економіка КНР та який вона вплив на світову економічну систему?

Обсяг економіки Китаю за підсумками 2022 року становить $17.4 трильйонів доларів, що робить її другою за величиною у світі після США. Основу економіки Піднебесної становлять сфера послуг, сільське господарство, виробництво і технології.

Розбивка ВВП КНР за 2022 рік. National Bureau of Statistics of China

Зараз Китай є світовим економічним лідером, проте ще сто років тому ніхто б не зміг припустити такого росту. Стрімкий розвиток почався у 1970-х і 1980-х, коли закрита комуністична держава відкрила свої економічні кордони для іноземних інвестицій та дала приватному сектору можливість формуватися в рамках централізованої планової системи. Зараз такий тип економічного розвитку має назву змішаного й поєднує риси планової економіки та вільного ринку.

Графік щорічного зростання ВВП Китаю за 1969–2022 роки. World Bank

Китай зміг зробити такий великий стрибок у розвитку завдяки певним чинникам, зокрема величезному резерву робочої сили та орієнтації на експорт. Зараз Пекін є найбільшим експортером за вартістю продажів. Наприклад, республіка є головним постачальником товарів до Сполучених Штатів і третім за величиною ринком для американської продукції, попри політичну конфронтацію, яка продовжується між країнами. Оскільки Пекін робить велику ставку на міжнародну торгівлю (зокрема на країну припадає приблизно 15% світової торгівлі), на нього відповідно значно впливає фінансово-економічне становище на глобальній арені.

Читайте також: «Один пояс, один шлях» – ініціатива для розвитку країн чи крок до гегемонії Китаю?

Проте так само й інші країни залежать від поведінки Китаю, адже Піднебесна є одним із найбільших світових гравців. Республіка міцно інтегрувалася в міжнародну торгівлю ще й завдяки стратегії розвитку глобальної інфраструктури, відомої як ініціатива «Один пояс, один шлях» (BRI) в Азії, Африці, Океанії та Європі. За допомогою BRI Пекіну вдалось зміцнити економічні й політичні відносини зі 140 країнами-партнерами. Крім того, Китай усе більше впливає на інші економіки, що розвиваються, через торгівлю, інвестиції та ідеї, що переносить нас з економічного виміру в геополітичний.

Ініціатива «Один пояс, один шлях» включає 1/3 світової торгівлі та ВВП і понад 60% населення світу. White & Case

Тісний зв’язок Китаю з іншими країнами світу несе свої переваги та недоліки. До прикладу, за два десятиліття стрімкого розвитку економіки КНР, її торговельні партнери мали вигоду від нового «ненаситного» ринку та його великих потужностей, фізичних і технологічних. Проте в період рецесії Піднебесної інші держави також зазнають збитків. До прикладу, у 2021 році економіка Німеччини різко сповільнилася в четвертому кварталі, у чому деякі економісти звинуватили саме спад китайської, яка є найбільшим торговельним партнером ФРН, і чия частка у німецькому ВВП на той час становила 3%. Стосовно китайської ініціативи «Один пояс, один шлях»: країни, які стали залежними від Пекіна та понад 1 трильйон доларів кредиту на розвиток, зазнають чи не найбільших збитків у період рецесії Китаю. Такі держави, як-от Шрі-Ланка, Чад, Ефіопія, Ангола, Мозамбік і Замбія зіткнулися із серйозними проблемами, а Пакистан і зовсім був змушений просити допомоги у МВФ.

Детальніше про проблему: «Один пояс, один шлях»: наскільки «шовковим» буде шлях для Африки?

Загалом зміни в економічній діяльності КНР мають значний вплив і на світову економіку, в якій Пекін посідає значне місце. Як приклад варто згадати, як збій поставок у Китай сколихнув глобальну економіку під час пандемії або ж наслідки недавньої посухи в китайських провінціях, щоб зрозуміти, що будь-яка невелика похибка в Китаї матиме хвилеподібний ефект у всьому ланцюжку поставок.

Посуха в деяких китайських провінціях у серпні 2022 року спричинила відключення електроенергії, що призупинило виробництво запчастин, які мають вирішальне значення для глобальних ланцюгів постачання автомобілів. DW

Також Пекін впливає на глобальну інфляцію: уповільнення росту Китаю допомагає зменшити світовий інфляційний тиск. Адже через «охолодження» економіки, КНР зменшила свій попит, що так само послабило тиск на світові ланцюги постачань, які зараз не можуть повністю задовольнити потреби у певних сферах, зокрема напівпровідників. Якби Пекін надалі мав високі запити, ціни на такі товари стрімко зросли б та ще більше простимулювали б глобальний спад.

Серед інших видів впливу Пекіна є ті, які не залежать від економічних рішень, до прикладу – туризм. Усім відомо, що китайці – друга найчисельніша нація у світі, тому деякі країни мають великі прибутки від гостювання громадян Піднебесної. Так у 2019 році китайські мандрівники дали понад 27% доходів Таїланду від туризму, що становило приблизно п’яту частину ВВП країни.

Звідки ми беремо економічні показники Китаю і чи можна їх вважати надійними?

Основним джерелом економічних показників Китаю є Національне бюро статистики Китаю, яке висвітлює головні дані, проте вже не перше десятиліття у спеціалістів є сумніви щодо їхньої надійності. Мова не йде про повну фальсифікацію цифр на державному рівні, але про сумнівні звіти, зокрема щодо ВВП. Варто зазначити, що Китай за останні роки робив кроки та реформи, щоб удосконалити надійність показників, проте через складну економіку та проблеми, пов’язані з переходом від командного типу до ринкового, економічна статистика Китаю досі ненадійна.

Однією із причин того, що не саме Бюро статистики висвітлює неправдиву інформацію, є фальсифікація даних на провінційному та індивідуальному рівнях. Спотворення економічних показників відбувається через прагнення фермерів та лідерів у сільській місцевості показати кращий результат перед державою, щоб мати певну вигоду. Також є випадки, коли дані спеціально спотворювались при зміні очільників місцевих осередків, щоб новий посадовець показував краще результати.  До прикладу, наприкінці 2015 році був випадок, коли одна китайська провінція повідомила про доходи, які на 127% перевищують реальну цифру.

Іншим джерелом сумнівів щодо надійності китайської статистики є те, що уряд Китаю інколи «згладжує» показники, аби досягати поставлених цілей. Наприклад, аналітики компанії Capital Economics вважають, що економічне зростання Пекіна із 2012 року є надто плавним. Їм зладилася надто сумнівним те, що саме з того року значний відкрив результатів економіки та урядових цілей почав стрімко зменшуватись, що зробило статистику надто ідеальною.

Така ситуація спонукала науковців підрозділу Федеральної резервної системи США у Сан-Франциско порівняти офіційні цифри КНР та незалежні дані, вирахувані самостійно.

Порівняння офіційної статистики КНР, незалежних досліджень та підрозділу ФРС у Сан-Франциско. The Economist

У результаті дослідили, що загалом економічні показники Китаю стали за останні 15 років менш надійними. Основною причиною того, що дані різняться, вважають похибку при перетворенні номінальних цифр у реальні. Те, що при розрахунку економічного зростання Пекін бере надто низькі темпи інфляції, також впливає на кінцевий результат.

Ще однією сумнівною ситуацією є завищені показники з метою продемонструвати покращення стану інвестицій у країні. До прикладу, на початку 2022 року деякі економісти відзначили численні розбіжності у випуску Національного бюро статистики. Серед них і Шень Цзяньгуан та його колеги, які при підготовці звіту запідозрили численні протиріччя.   Проблема полягала в тому, що проголошений підйом рівня інвестицій в основний капітал не узгоджувався з виробництвом основних будівельних матеріалів. Опублікований ріст інвестиційного капіталу у 12,2% викликав сумніви, бо цемент і необроблена сталь упали на 17,8% і 10% відповідно.

Виробництво цементу свідчить про те, що інвестиції Китаю слабші, ніж офіційні дані, Bloomberg, China National Bureau of Statistics

Тому такі непоодинокі випадки із ненадійними економічними показниками наштовхнули економістів шукати інші шляхи виявлення правдивої інформації, використовуючи незалежні джерела. Серед досі не згаданих методів є застосування супутникових даних про нічну інтенсивність світла в Китаї. Логіка полягає в тому, що чим яскравіші провінції, тим вища в них економічна активність та темпи виробництва. Також цей метод дозволяє виміряти розвиток економіки, якщо світлих місцевостей стає більше.

Зростання ВВП Китаю в період 1993–2008 року: порівняння офіційних даних та результатів дослідження нічного світла. Federal Reserve Bank of St. Louis

До прикладу, економісти Хендерсон, Сторейгард і Вейл проаналізував спостереження за 1993-2008 роки,  та виявили, що офіційні дані значно відрізнялися від незалежних. Проголошене зростання реального ВВП Китаю за цей період становить приблизно 122%, тоді як прогнозоване зростання за даними нічного світла –  лише 57%.

Є чимало доказів того, що офіційні дані КНР неправдиві та їх завжди варто брати під сумнів. Саме тому існує багато альтернативних шляхів для визначення реальних показників Пекіна.

Економічна ситуація Китаю зараз, та чому є сумніви про правдивість цифр

Через останній спалах коронавірусу та політику «нульового COVID-19» Китай переживає низку економічних проблем, що зокрема вилилось і в показник росту ВВП, який є одним із найповільніших за останнє пів століття. У 2022 році зафіксовано зростання у 3%, що нижче урядової цілі на 5,5%. Зараз Пекін переживає рецесію, серйозний спад у секторі нерухомості та низькі споживчі витрати внаслідок трирічної суворої боротьби з епідемією, яка пригнічувала бізнес. Проте уряд Китаю має намір виправити ситуацію в цьому році. Керівництво країни пом’якшило політику протидії коронавірусу, а також із готовністю закликало іноземних інвесторів до співпраці. Пекін прагне відновити довіру міжнародного ринку щодо його швидкого економічного відновлення.

Більше про новітню політику Китаю: Партія імені Сі: які зміни приніс Китаю ХХ з’їзд КПК?

Однак, як ми вже знаємо, Китай має схильність прикрашати свої показники для досягнення цілей. Отож чи є 3% зростання реальною цифрою економічного зростання Піднебесної?

Вочевидь, ні. Більшість економістів, зокрема й аналітики Rhodium Group, яка має одну з найбільших незалежних дослідницьких груп у Китаї, припускають, що показник становив 2,5% або ж менше. На підставі чого робляться такі висновки? По-перше, є думки, що китайські компанії навмисно завищують показник експорту товарів на 10-15%, аби вимагати в уряду знижки на експортний податок. Така ситуація спричинила історичний максимум вивезень у 2022 році, що здивувало багатьох аналітиків, адже ситуація в КНР зовсім не сприяє росту.

Щодо сектору нерухомості також є багато запитань. Ця галузь продовжує падати: повідомляється, що кількість готових будівель скоротилась на 18,3%, а нових на 49,7%. Проте, за офіційними даними Пекіна, темпи зростання сектору такі ж, як у 2018 році, у що аналітики неохоче вірять.

Загалом із приходом теперішнього лідера КНР Сі Цзіньпіна у 2012 році в Державному бюро статистики Китаю було чимало змін, а у 2016 частину даних приховали від очей громадськості. За час правління чинного голови КПК показники стали менш прозорими.

Кількість оприлюднених китайським урядом економічних показників у період з 1960 по 2022 рік. Financial Times

Небезпека для світу в разі неправдивих економічних показників Китаю

Ненадійна економічна статистика Пекіна недарма хвилює багатьох спеціалістів у всьому світі, адже без правдивих цифр вкрай важко аналізувати, оцінювати та прогнозувати подальшу економічну ситуацію у країні. Китай є значною частиною світової економіки, тому сумнівність даних КНР є критичною проблемою. Нечесна статистика важлива і для аналітиків, які вивчають показники китайської економіки, щоб оцінити, наприклад, попит на нафту.

Така оцінка, своєю чергою, корегує ціну на товар, а дисбаланс між реальним попитом та пропозицією може спричинити неабиякі проблеми на міжнародному ринку. Також Китай є відкритою економікою, яка дуже залежить як від експорту, так і від імпорту, який відповідно зазнає впливу іноземних інвестицій. Велика кількість компаній у всьому світі, не кажучи вже про їхніх акціонерів і кредиторів, потребують точної статистики для прийняття рішень.

Призупинений колишній найбільший проект у Шанхаї, елітний Cathay Yard. Qilai Shen/Bloomberg

Для більшої наглядності можна розглянути ризики на прикладі інвестицій у сферу китайської нерухомості. Якщо іноземний капіталовкладник, повіривши в хороші показники, вирішить профінансувати побудову нового житлового комплексу в Китаї, він, ймовірно, витратить значні кошти. Такий вклад навряд чи скоро окупиться, тим самим завдавши збитків. Усе тому, що зараз ринок нерухомості в Китаї, за різними оцінками, набагато гірший за офіційній заяви. Для уряду КНР така ситуація вигідна, бо через завищені економічні показники вони залучають іноземні інвестиції у свою країну, відповідно застосовують свій найбільший актив – робочу силу й разом із тим розвивають економіку. Однак у цієї медалі є і інша сторона: влада Пекіна може втратити довіру інвесторів.

Висновок

Статистику економічних показників Китаю не можна назвати вірогідною, адже спостерігається штучне коригування або навіть приховування цифр, особливо з приходом чинного лідера Сі Цзіньпіна. Причин ненадійності даних декілька: від махінацій на рівні провінцій до дій центрального уряду – тому скептицизм щодо офіційних економічних показників цілком виправданий. Проте варто зазначити, що ми не можемо говорити про повну фальсифікацію та маніпулювання цифрами, скоріше про прагнення видати бажане за реальне. З огляду на це економісти розробили чимало альтернативних шляхів для визначення найбільш правдивих показників, щоби мати змогу незалежно оцінити економічне становище Піднебесної.

Надійність статистичних даних Китаю важлива для світової економіки, адже Пекін має неабиякий вплив на неї через розвинені торговельні відносини. Тому в разі неправдивих показників може виникнути дисбаланс на глобальному ринку, до прикладу у співвідношенні попиту та пропозиції певного товару чи послуги. Крім того, торгові партнери країни, інвестори та кредитори потребують чесної інформації про економічний стан КНР, щоб робити зважені економічні висновки та запобігати втратам.

Авторка – Марта Беля, експертка Аналітичного центру ADASTRA

Це дослідження було корисним для вас? Тоді підписуйтесь на наш Патреон, щоб ми могли готувати ще більше цікавих матеріалів. Зробіть свій внесок у розвиток вітчизняної аналітики!