АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Торговельна війна між США та Китаєм: які країни отримують вигоду?

Торговельна війна між США та Китаєм: які країни отримують вигоду?

Економічне протистояння двох найбільших економік світу вже призвело до негативних наслідків для обох країн. У той час як США та Китай потерпають від підвищення тарифів, низка країн отримують вигоду та нові можливості для збільшення експорту. Яку країну можна назвати «новим Китаєм» та які ж можливості відкриваються для України

Причини торговельної війни 

Президент США ще у своїй передвиборчій кампанії згадував про невигідні торговельні відносини з Китаєм. Переговори, що були проведені протягом 2017 року та спроби укласти торговельну угоду, аби розширити присутність американських товарів на ринку Китаю, не дали результату. А вже після того, як торговий дефіцит між країнами у 2017 році досяг $375 млрд, Трамп почав втілювати свій план «Make America Great Again». 

Формально початком економічної конфронтації стало розслідування США щодо фактів крадіжки інтелектуальної власності та технологій американських компаній. Унаслідок даного розслідування Трамп ініціював подачу позову в СОТ проти Китаю за дискримінаційну практику ліцензування, а також заявив про обмеження інвестицій на ключові технологічні галузі та встановлення тарифів на китайські промислові товари. Першим реальним кроком стало запровадження мита на імпорт сталі та алюмінію, на що китайська сторона відповіла встановленням мита на широку групу американських товарів, включаючи соєві боби, автомобілі, свинину та товари хімічної промисловості. Такі радикальні дії завдали серйозної шкоди економіці Китаю та американським експортерам. 

Сучасний стан торговельних відносин між країнами 

Наразі діють митні тарифи на китайські товари вартістю $250 млрд. Вартість американських товарів, які підпали під китайське мито, є майже вдвічі меншою та становить $110 млрд. Переговори між країнами продовжуються з перемінним успіхом. Американська сторона вважає, що процес перемовин розвивається досить повільно. Однак на саміті Великої двадцятки в місті Осака сторони домовилися про перезапуск торговельних переговорів та не обмежилися дедлайнами, як це було зроблено на саміті в Буенос-Айресі. Крім того, Трамп припустив, що санкції щодо китайського телекомунікаційного гіганта Huawei, звинуваченого в шпишунстві, можуть бути пом’якшені. 

Хто насправді виграє від американо-китайського протистояння? 

Можна остаточно ствердити, що ні Китай, ні США не є переможцями в торговельній війні. В обох країнах спостерігається скорочення робочих місць у галузях, які найбільше постраждали від нових тарифів. З огляду на те, що Китай - це економіка, яка розвивається швидшими темпами, вона постраждає і втратить більше, аніж економіка США. Найнижчий рівень економічного зростання за останні десятиліття і збитки компаній, які можна рахувати в трильйонах доларів - це лише приклади негативних ефектів для китайської економіки. У США найболючіше це протистояння відчули американські споживачі, компанії, що використовують сталь та алюміній у виробництві, та компанії, виробничі потужності яких знаходяться в Китаї. Зрештою майже увесь тягар нових митних тарифів впаде на плечі споживачів обох країн. 

На фоні встановлення взаємних мит на певні групи товарів низка країн-партнерів Китаю та США отримали можливість збільшення обсягу торговельного обороту. Збільшення вартості американських та китайських товарів змушує споживачів та імпортерів шукати альтернативних постачальників продукції. Крім того, усе більше американських компаній передислоковують свої виробничі потужності з Китаю до інших азіатських держав, з метою уникнення тарифів та додаткових витрат. З одного боку, такий крок є досить витратним у короткостроковій перспективі, оскільки переміщення потужностей в іншу країну тягне за собою нові витрати на логістику та оптимізацію процесу виробництва. З іншого боку, така стратегія в довгостроковій перспективі може бути успішною та прибутковою, тому що передислокація фабрик у країни з нижчим рівнем оплати праці зменшує операційні витрати. 

Інші матеріали за темою: Хто переміг в американсько-китайській торговельній війні?

Отримати вигоду від торговельної війни Китаю та США можуть Аргентина, Бразилія, Мексика, Індія, Тайвань, Південна Корея та В’єтнам. Оскільки Китай встановив високий митний тариф на американські соєві боби, альтернативними постачальниками цієї агропромислової продукції є Бразилія та Аргентина, які експортують даний товар у великій кількості. Крім того, азійські тигри Тайвань та Південна Корея виробляють велику кількість промислових товарів, які конкурують із китайськими. Саме тому, вони можуть стати альтернативою завдяки підвищенню своєї конкурентоспроможності. Можна також припустити, що і європейські компанії мають можливість отримати вигоду від американо-китайського протистояння. Французька авіабудівна компанія Airbus може стати альтернативою американському виробнику Boeing, якщо Китай вирішить переорієнтуватися на європейських постачальників.

Чи може В’єтнам стати «новим Китаєм» у торговельних відносинах із США?

В Індії та В’єтнаму є найбільші шанси отримати максимальну вигоду від торговельної війни США та Китаю. Насампеед це пов’язано з нижчим рівнем оплати праці, більш сприятливою податковою політикою та нижчими екологічними нормами. Саме ці ознаки є орієнтирами для американських компаній, які продовжують передислокувати свої виробничі потужності. В’єтнам так само має більше можливостей стати альтернативою Китаю, оскільки там уже виробляються компоненти та комплектуючі, що використовуються у виробництві промислових товарів. 

З іншого боку, В’єтнам намагається утримувати штучно занижений курс власної валюти, аби стимулювати експорт. Цей чинник грає не на користь США, оскільки більшість американських товарів для в’єтнамських споживачів є недоступними через високі ціни, а американці охоче споживають дешеву продукцію з В’єтнаму. Саме цей чинник призвів до збільшення різниці між експортом та імпортом двох країн на користь В’єтнаму.

Графік: cfr.org

Так, уже у 2018 році торговельний дефіцит для США в торгівлі з В’єтнамом становив близько $38 млрд. та все ще продовжує зростати. Така тенденція свідчить про збільшення обсягів торгівлі між країнами, коли темпи зростання імпорту з В’єтнаму перевищують темпи зростання імпорту зі Сполучених Штатів. Зростання торговельного дефіциту може стати сигналом для адміністрації Трампа, що зробить В’єтнам вразливим до протекціоністської політики Вашингтона. Іншим фактором, який негативно впливає на економічні відносини США та В’єтнаму, є часткова економічна залежність останнього від Китаю. В’єтнам продовжує імпортувати з Піднебесної значну частину комплектуючих. Крім того, для китайських компаній передислокація своїх виробничих потужностей у В’єтнам допоможе уникнути завищених тарифів. У такому разі США можуть встановити тарифи для в’єтнамських експортерів, які пов’язані з китайськими компаніями. 

Читайте також: Боротьба за Huawei між Китаєм і США

Усе ж встановлення більш тісної економічної співпраці із В’єтнамом є однією зі складових американської геополітичної стратегії в регіоні. Така співпраця буде сприяти протидії претензіям Китаю щодо Південно-Китайського моря. Отже, малоймовірно, що протекціоністські заходи проти В’єтнаму будуть застосовані адміністрацією Трампа. Хоча Китай значно випереджає В’єтнам у технологічному та економічному розвитку, останній має всі шанси стати «новим Китаєм» для США. Наразі ж обсяги експорту з В’єтнаму є набагато меншими в порівнянні з Китаєм, що свідчить про неготовність першого зайняти місце Китаю як провідного торговельного партнера США. 

Нові можливості для українських експортерів 

Приклади таких країн як Бразилія, Аргентина, В’єтнам та Південна Корея показують, що торговельна війна відкриває нові можливості для експортерів з інших країн. Україна також може скористатися такими можливостями. Наприклад, переорієнтація китайських виробників на європейські ринки є можливістю для України стати місцем для розташування виробничих потужностей китайських компаній. Оскільки угода про вільну торгівлю дає змогу продавати товари, вироблені в Україні, без мит, такий сприятливий торговий режим стане привабливим варіантом для китайських інвесторів. Іншою можливістю є налагодження експорту свинини з України в Китай. Підвищені тарифи на американську свинину лише сприятимуть налагодженню такої співпраці. Така ж стратегія може бути застосована і в інших експортних галузях, але це питання потребує ретельного дослідження китайського ринку та конкурентів. 

Висновки

У торговельній війні США та Китай прагнуть не вийти переможцями, а й зазнати менших економічних збитків, аніж конкурент. Для інших країн таке протистояння перетворюється в низку можливостей для розвитку торговельних відносин з обома країнами. У той час як Аргентина та Бразилія збільшують експорт соєвих бобів до Китаю, а В’єтнам узагалі претендує зайняти місце останнього, Україні необхідно розробити стратегію економічного співробітництва з Китаєм та шукати способи реалізації нових можливостей. 

Автор  Назарій Матвійчук, Аналітичний центр ADASTRA