АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Зустріч Зеленського і Трюдо в контексті українсько-канадських відносин

Зустріч Зеленського і Трюдо в контексті українсько-канадських відносин

Українсько-канадські відносини вирізняються серед інших своєю феноменальністю. Загалом, Канада, де проживає третій за розміром осередок українців (після України та РФ) — це свого роду країна-рятівник для нашої держави. Таких помічників в історії української державності було чимало, проте з трішки іншим характером підтримки. Це ніби хтось із сім’ї виїжджає на заробітки за кордон, присилає частину своєї європейської чи американської зарплати родичам, які залишилися в Україні. Ось так само діє канадський уряд. Держава, що налічує більше мільйона етнічних українців, які зберегли свою національну ідентичність крізь століття та на відстані в 7 тис. км, і є тим членом сім’ї, який виїхав за кращим життям. 

Допомога Канади в питаннях українців, звичайно, завдячує позитивно-активній позиції діаспори, яка завжди пам’ятає про своїх родичів та коріння. У жодній іншій країні не можна знайти таку кількість закордонних громадських організацій, які постійно консолідують біля себе українців, чим зберігають їхню національну ідентичність. Конґрес Українців Канади, Союз українських студентів Канади, Українсько-канадський фонд Тараса Шевченка та багато інших регіональних утворень, у яких основна мета – зберегти в собі українця та допомогти члену сім’ї, яку розділяє океан.

Інші матеріали за темою: UKRAINE-СANADA STRATEGIC DIALOGUE

Зустріч Володимира Зеленського та Джастіна Трюдо – це свого роду прогнозоване знайомство, яке не могло мати негативного закінчення. Чому? Зараз спробую пояснити. Є три характерні риси та інтереси, які їх об’єднують:

По-перше, це, звичайно, вік. Молодий, амбітний, енергійний, відкритий – це риси, якими характеризують канадці свого прем’єр-міністра Джастіна Трюдо. Проте чомусь, після прочитання цих прикметників, у мене з’являється образ президента України Володимира Зеленського. Так, саме ці риси й об’єднують політичних лідерів двох держав. 

По-друге, політичний характер. «Ліквідатори пафосу», політична відкритість та гумор. Звичайно, остання риса не може залишитись осторонь читацької уваги. Якщо в якостях Зеленського як гумориста не потрібно сумніватись, то варто зазначити, що й жартівливий дух Трюдо молодшого також має своє місце. Жарти в ефірі, позивний настрій, легалізація марихуани, завжди яскраві шкарпетки або просто відсутність негативу на обличчі – ось справжній Джастін Трюдо.

Третє – спільні інтереси. Напередодні парламентських виборів Джастін Трюдо не буде проти заручитися підтримкою української діаспори в Канаді, особливо на тлі корупційних скандалів, у яких звинувачують Трюдо, щодо тиску на генерального прокурора. До того ж рейтинг ліберальної партії просів після цих подій. 

Про що домовилися?

Під час брифінгу лідери двох держав відзвітували про виконану роботу. Є декілька речей, які вдалось досягти:

1.     Крок за кроком до безвізу. Володимир Зеленський заявив, що він розуміє складність ситуації навколо безвізового режиму з Канадою. Під час свого виступу він зазначив, що Україна докладе зусиль, проте вже з оновленим парламентом, щоб запевнитися в безпечності отримання спрощеної процедури перетину кордону Канади для українців. Першим кроком президент України назвав угоду «про мобільність молоді» та інші освітні проєкти, які анонсував на брифінгу, та запевнив, що підписання угод відбудеться найближчим часом. Другий крок – приєднання України до програми TrustedTravel, що буде означати спрощену процедуру приїзду українців до Канади.

2.     Розширення Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Володимир Зеленський зазначив, а Джастін Трюдо підтвердив, про наміри розширити сферу дії угоди про вільну торгівлю саме у сферах послуг та інвестицій. Користуючись можливістю, президент України запросив канадський бізнес інвестувати в Україну.

3.     Співробітництво у військовій сфері. Володимир Зеленський зазначив, що основною метою для нього є досягнення миру. Зі свого боку Трюдо підтримав президента України. Основним досягненням стало продовження канадської військової тренувальної місії в Україні UNIFIER до 2022 року

4.     Кіно. Зеленський, як людина із медіасфери, переймається ринками кіноіндустрії України. Тому, Україна та Канада врешті підписали спільну угоду про кіновиробництво, яка передбачає вихід українських фільмів на західний ринок. 

Також Володимир Зеленський під час відповіді на запитання журналіста промовився про підписання найближчим часом угоди про постачання в Україну бронетехніки. Отож, загалом можна сказати, що переговори пройшли успішно, звичайно, за умови, що всі пункти будуть виконані. 

Фактори ризику

Можливість невиконання вищезазначених угод – мінімальна. Новообраний голова України та чинний прем’єр-міністр Канади, чия політична кар’єра може підійти до кінця через декілька місяців, знаходяться в такому політичному періоді, коли кожному потрібна перемога. Немає права на помилку. Будь-яка похибка приведе до значних наслідків. Проте є щонайменше два запитання, відповіді на які можуть перервати позитивний шлях співробітництва між Україною та Канадою:

·      Повернення молодих українців з Канади до України. Справді, звучить досить красиво для України, але чи не буде Канада проти віддати розумну, перспективну та якісно освічену молодь?

·      Зміна політичного клімату в Канаді. Сьогодні соціологічні опитування в Канаді показують значні позиції Консервативної партії на майбутніх виборах. При всім відомому політично-управлінському принципі «нова влада – нові порядки», виникає питання: чи притримається й продовжить наступний уряд Канади домовленостей «Зеленського-Трюдо»?

Зрештою, загалом оцінюючи зустріч Зеленського та Трюдо, можна сказати, що це перші хороші новини для МЗС України з часу фіаско в ПАРЄ. Багато позитиву, важливі домовленості й величезна відповідальність перед українцями. Під час своєї інавгурації Володимир Зеленський заявив, що готовий надати громадянство України «усім, хто готовий будувати нову, сильну й успішну Україну». Тому зараз на посольство України в Канаді лягає величезна відповідальність щодо інформативної політики перед третьою у світі спільнотою українців. Залишається сподіватись, що зустрічі такого рівня мають історичну силу в питаннях єднання українського народу.

Автор  Тарас Проданюк, для Аналітичного центру ADASTRA