АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Президентські вибори в Індонезії. Хто замінить Відодо?

Президентські вибори в Індонезії. Хто замінить Відодо?

2024 рік стане роком виборів у 40 країнах світу. Міжнародні оглядачі вже складають список найважливіших з них і результати яких будуть змінювати перебіг подій у світі. У кожному подібному списку можна знайти президентські вибори в Індонезії.

Вона є найбільшою острівною країною світу з населенням у 279 мільйонів людей, економікою, що швидко зростає та є ключовою частиною блоку АСЕАН. Попередні десять років її очолював президент Джоко Відодо, також відомий, як Джокові. Згідно з Конституцією Індонезії одна особа може балотуватися тільки на два п’ятирічних терміни, тому на цих виборах буде вирішуватись хто стане його наступником. У матеріалі ми здійснимо огляд основних кандидатів, їхню стратегію щодо питань національної безпеки та міжнародних відносин і з’ясуємо кого підтримує президент Відодо, який завершує свої президентський термін з підтримкою на рівні 76%.

Кандидати

Прабово Субіанто

Для 72-річного міністра оборони Прабово Субіанто це вже четверті президентські вибори. У 2009 році він невдало балотувався на пост віцепрезидента, а на попередніх двох програвав Відодо вже як кандидат у президенти. Прабово розпочинав свій шлях як професійний військовий у часи диктатури Сухарто. Тоді він доріс до звання генерал-лейтенанта і очолив війська особливого призначення Kopassus та армійський стратегічний резерв. У 1989 році він одружився з дочкою президента Сухарто, з якою розійшовся у 1998 році. Того ж року його звільнили зі служби через звинувачення в участі у викраденні продемократичних протестувальників. Хоча Прабово все заперечує, ці звинувачення досі його переслідують. У 2008 році Субіанто створив партію Gerakan Indonesia Raya (Великий індонезійський рух) або скорочено - Gerindra. Ідеологією партії є національний консерватизм, а також, Панкасіла (інд. Pancasila), що у перекладі означає «п’ять принципів», на яких побудована сучасна Індонезія. Панкасілу розробив перший президент країни Сукарно. Нині всі великі партії Індонезії записують її до своєї ідеології. Наразі Gerindra є третьою за величиною партією в індонезійському парламенті, а Прабово - її кандидатом. Його напарником на виборах є 36-річний Джебран Ракабумінг. Він є найстаршим сином президента Джоко Відодо, мером міста Суракарта та членом «Індонезійської демократичної партії боротьби».

Міністр оборони Прабово Субіанто (праворуч) і його кандидат у віцепрезиденти Джебран Ракабумінг, старший син президента Індонезії Джоко Відодо і мер Суракарти, в штаб-квартирі Виборчої комісії в Джакарті 25 жовтня 2023 року. REUTERS/Willy Kurniawan

Його кандидатура є контроверсійною з низки причин. По-перше, в Конституції зазначено, що мінімальний вік для кандидата у віцепрезиденти становить 40 років, проте за кілька днів до початку реєстрації кандидатів Конституційний суд виніс вирок, який надав змогу балотуватися тим, хто має менше ніж 40 років, але «обіймав або обіймає посаду, здобуту на загальних виборах, включно з виборами регіонального лідера». Багато хто трактував це як навмисне протягнення кандидатури Джебрана. Пізніше, комісія з судової етики оголосила догану суддям, які ухвалили це рішення. По-друге, те, що син президента Відодо є партнером по виборах Прабово свідчить про те, що Відодо, імовірніше за все, буде підтримувати саме його. Це стане шаленим поштовхом для кандидатури Прабово, враховуючи високий особистий рейтинг чинного президента. По-третє, балотування Джебрана посилює впевненість у тому, що президент Відодо створює політичну династію. Окрім Джебрана, активну участь у політиці бере молодший син Відодо, 28-річний Кесанг Пангареп, який очолює Індонезійську партію солідарності. Що цікаво, її лідером він став на другий день перебування в партії. Наступного року Кесанг планує балотуватися на посаду мера міста Депок. Зять Відодо, Боббі Насутіон, який є мером міста Медан, наступного року буде балотуватися на посаду губернатора Північної Суматри.

Ганджар Праново

54-річний колишній очільник Центральної Яви, найбільш населеного острова країни, здобув номінацію від найбільшої партії у парламенті - «Індонезійської демократичної партії боротьби», яка має соціал-ліберальну ідеологію і сповідує Панкасілу. Ганджар зміг заручитися підтримкою очільниці партії та колишньої президентки Мегаваті Сукарнопутрі, яка є донькою першого президента країни. У 2004 році Ганджара було обрано до парламенту Індонезії, де він перебував до 2013 року, коли він став губернатором Центральної Яви. Цю посаду він займав до вересня 2023 року. З усіх кандидатів Ганджар найактивніше веде соціальні мережі. Він активно використовує TikTok, Instagram та Twitter. На популярність Ганджара вплинула відмова приймати молодіжну команду Ізраїлю на чемпіонаті U-20 Fifa World Cup, що призвело до того, що 29 березня 2023 року в Індонезії забрали право проводити турнір.

Кандидат у президенти Індонезії від правлячої «Індонезійської демократичної партії боротьби» Ганджар Праново жестикулює під час свого заключного передвиборчого мітингу в Семарангу, провінція Центральна Ява, Індонезія, 10 лютого 2024 року. REUTERS/Willy Kurniawan

Напарником Ганджара є 66-річний Мохаммад Махфуд. Він очолював Конституційний суд Індонезії з 2008 по 2013 року, а у 2019 році став координаційним міністром у справах політики, юридичних питань та безпеки у кабінеті президента Відодо. Махфуд є безпартійним, а на минулих виборах підтримував Прабово Субіанто, який тоді боровся за посаду президента з Джоко Відодо. Махфуд має широкий досвід роботи, адже працював у всіх трьох гілках влади: юридичній, як голова КС Індонезії, законодавчій, як депутат парламенту, та виконавчій, як міністр різних урядів. Оглядачі називають вибір Махмуда стратегічним. Вони вказують, що походження перспективного віцепрезидента зі Східної Яви може допомогти виграти цей регіон, де проживають 41 мільйон виборців. Також його зв’язок з Nahdlatul Ulama, ісламською організацією, яка об’єднує приблизно 95 мільйонів послідовників може допомогти кандидатурі Ганджара. Окрім цього, наявність великого досвіду роботи на національному рівні у Махфуда буде сприйнята позитивно серед виборців та допоможе Ганджару, який такого досвіду не має.

Аніс Басведан

54-річний Аніс є колишнім міністром освіти та губернатором Джакарти. Він є незалежним кандидатом, якого підтримує коаліція з чотирьох партій під назвою «Коаліція змін для єдності». До цієї коаліції входить «Партія квітучої справедливості», яка відома своїми консервативними поглядами щодо ісламу. Саме з цією партією Аніс має найбільше зв’язків та розділяє її ідеологію. Перед початком своєї політичної кар’єри Аніс займався політичними дослідженнями та очолював Університет Парамадіан, ректором якого він став у  38 років. Університетську кафедру він покинув у 2014, коли став міністром освіти у першому кабінеті президента Відодо. Проте через 2 роки його звільнили. У 2017 році він брав участь у виборах губернатора Джакарти, де використовував ісламський популізм проти свого суперника, який був християнином та етнічним китайцем. Тоді Аніс здобув перемогу та очолював столичний регіон до 2022 року.

Кандидат у президенти і колишній губернатор Джакарти Аніс Басведан виступає під час телевізійних дебатів напередодні виборів. Джакарта, Індонезія, 4 лютого 2024 року. REUTERS/Willy Kurniawan

Напарником Аніса є Мухаймін Іскандер. 57-річний Мухаймін бере участь у політичному житті Індонезії з 90-х років. У 1998 році він став співзасновником «Партії національного пробудження» спільно з дядьком Абдуррахманом Вахідом, який був президентом країни з 1999 по 2001 рік. У 1999 році Іскандер став депутатом Парламенту Індонезії, де у віці 33-х років був обраний віцеспікером. У 2005 році Мухайміна обрали головою «Партії національного пробудження», яку він очолює і понині. Кандидат у віцепрезиденти має зв’язки з Nahdlatul Ulama, яка виступає за більш плюралістичну форму ісламу. Це чудово доповнює Аніса Басведана, старшого напарника Мухайміна, бо консервативні погляди першого будуть пом’якшуватися більш ліберальними позиціями другого. Зазвичай, партії з традиціоналістським та модерністським поглядами на іслам в індонезійській політиці не об’єднувались, тому пара Аніс-Мухаймін може стати проривом та об’єднати солідну електоральну базу, якщо переконає виборців, що їхній союз може співіснувати попри всі розбіжності. 

Внутрішній порядок денний на виборах

Основним питанням, яке цікавить виборців в Індонезії є економіка. Згідно з опитуванням Indikator Politik Indonesia, 61% виборців хвилюють питання економічного характеру, 31% згадали ціни на базові товари, 19% - створення робочих місць, а 11% - зменшення рівня бідності. Стурбованість індонезійців можна зрозуміти, адже майже 10% населення живе за межею бідності, а різниця у розвитку між регіонами є значною. Кандидати вже запропонували своє розв’язання економічних питань. Прабово та Ганджар, які борються за підтримку президента Відодо, пропонують продовжити програму індустріалізації у гірничодобувній та сільськогосподарській галузях. Водночас Аніс пропонує сфокусуватися на трудомістких, а не капіталомістких галузях промисловості в секторах виробництва, сільського господарства та аквакультури. Важливим питанням є також розвиток інфраструктури, який став основним джерелом економічного розвитку в країні та рейтингу президента Відодо. 

Читайте також: Ваххабізація по-індонезійськи: як змінюється обличчя поміркованого ісламу

У розвитку інфраструктури чинний президент фокусувався не тільки на основному острові Ява, але й на віддалених частинах країни, таких як Сулавесі, Калімантан і Папуа, де були збудовані, інколи вперше, автомобільні та залізничні дороги, мости, морські та аеропорти. У питаннях інфраструктури всі три кандидати мають спільну думку щодо її важливості та необхідності продовжувати розвиток. Найголовнішим питанням для самого Відодо може бути побудова нової столиці Нусантари на Борнео. План щодо перенесення столиці з Джакарти, яка буквально тоне, було озвучено у 2017 році, а на початку 2022 року був прийнятий закон про «Державну столицю». Столиця має переїхати наступного року, а остаточне будівництво повинно бути завершене у 2045 році. Два кандидати, Прабово і Ганджар, заявили, що будуть продовжувати розвиток цього проєкту. Водночас Аніс критично ставиться до нього та заявляє, що варто більше фокусуватися на боротьбі із бідністю та нерівністю. Проте, якщо Аніс й переможе у виборах, то зможе тільки відтермінувати переїзд столиці, адже статус Нусантари закріплений законом.

Позиція кандидатів щодо національної безпеки та зовнішньої політики

Зі зростанням напруги у світі, а особливо на фоні зазіхання Китаю на Південнокитайське море, включно з морськими кордонами Індонезії, питання національної оборони стало важливою темою передвиборчої кампанії. Прабово Субіанто, який зараз обіймає посаду міністра оборони, заявив, що збирається збільшити оборонний бюджет та посилити військовий резерв. Разом зі своїм напарником Гібраном він представив концепт «оптимально-необхідних сил», що стане продовженням нинішньої програми модернізації індонезійської армії, яка повинна завершитись у 2025 році. Впродовж свого перебування на посаді міністра оборони Прабово часто повторював два вислови: «Сильні роблять все, що можуть, а слабкі страждають, що повинні» та «хочеш миру, готуйся до війни». Тим часом Ганджар Праново також запропонував власну концепцію оборонної стратегії під назвою «Оборонна система 5.0», яка передбачає створення кібервійськ. Окрім цього, Ганджар планує збільшити бюджет на морську безпеку, аргументуючи це тим, що Індонезія має велику морську територію і багато архіпелагів та тим, що багато країн регіону збільшують свої оборонні бюджети. Проте головною причиною, все ж таки, можна вважати зазіхання КНР на морську територію Індонезії та острови Натуна.

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто виступає з промовою під час відкриття засідання Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН) на рівні міністрів оборони в Джакарті, Індонезія, 15 листопада 2023 року. REUTERS/Dita Alangkara

Як і попередні два кандидати, Аніс Басведан підкреслює важливість збройних сил, особливо флоту та повітряних сил. Аніс прагне збільшити кількість жінок в армії та сфокусуватися на якості, а не на кількості. Аніс заявив, що не планує вступати у військові альянси, наприклад, QUAD. Цю позицію, загалом, поділяють всі кандидати. У президентських перегонах питання зовнішньої політики не становить значного інтересу для виборців та кандидатів, проте для зовнішніх спостерігачів воно дає можливість зрозуміти чого варто очікувати від потенційного президента. З трьох кандидатів Прабово Субіанто має найбільший досвід як політик міжнародного рівня: на посаді міністра оборони він здійснював багато закордонних візитів. У своїй передвиборчій програмі Прабово фокусується більше на питаннях національної безпеки, але згадується й «розумна дипломатія», детального роз’яснення якої так і не було наведено. Щодо протистояння США-КНР Прабово підкреслює, що Індонезія не буде займати жодної сторони. На посаді міністра оборони він вже намагався проявляти зовнішньополітичну активність, але це був невдалий досвід. 

Вас може зацікавити: Індонезія – лідер Південно-Східної Азії?

У червні 2023 року він представив свій мирний план для України, який передбачав проведення на окупованих РФ територіях референдумів. Така пропозиція викликала гнів українських посадовців, а президент Відодо навіть викликав Прабово Субіанто на зустріч, щоб той пояснив свою позицію. Ганджар Праново не має досвіду у дипломатії та міжнародних відносинах, через що буде покладатись на чиновників МЗС Індонезії. У своєму передвиборчому маніфесті Ганджар запропонував співіснування з КНР та США. З нещодавнього, він заявив, що пріоритетом дипломатів має бути пошук інвесторів та робочих місць для індонезійців. На фоні двох кандидатів сильно виділяється Аніс Басведан, який заявив, що буде будувати свою зовнішню політику на основі цінностей. Така позиція Аніса пояснюється тим, що певний час він жив та навчався у США, тому бачить вигоду від більш активної взаємодії із Заходом. Аніс заявив, що Індонезія повинна була засудити Росію. Він розкритикував президента Відодо, який так і не зробив цього та продовжив зберігати нейтралітет щодо цього питання. 

Кого підтримує президент Джоко Відодо та які шанси кандидатів?

За 10 років свого президентства Відодо зміг зберегти величезну підтримку індонезійського виборця. Враховуючи таку популярність, підтримка з боку президента може стати серйозною перевагою для кожного з кандидатів. Проте Відодо публічно так і не заявляв про свою прихильність до когось з них. Напевно можна сказати лише те, що Аніс Басведан не стане фаворитом Джокові, але він на це і не розраховує, тому почувається вільніше щодо критики президента. Особливе незадоволення викликає будівництво нової столиці, яке, як вважає Басведан, створює «нову нерівність». За підтримку Відодо справжня боротьба йде між Прабово Субіанто та Ганджаром Праново, у якій, здається, перемагає перший.

Міністр оборони Прабово Субіанто виступає на пленарному засіданні 20-го Діалогу Шангрі-Ла в Сінгапурі 3 червня 2023 року. REUTERS/Caroline Chia

Це є несподіваним, адже спочатку здавалося, що Відодо підтримає Ганджара, адже вони входять до однієї Індонезійської демократичної партії боротьби. Такий поворот можна пояснити тим, що Ганджар все ж таки не має повного контрольну над тими, кого буде призначати в уряд, а особливо, над кандидатурою віцепрезидента. Саме тому, враховуючи бажання Відодо створити власну династію, Прабово має більше шансів отримати його приховану підтримку. Кінець-кінцем, це трансформується у рейтинг, який дозволить Субіанто здобути перемогу на президентських виборах, можливо, навіть, у першому турі. На руку Прабово грає і те, що більшістю виборців є молодь, яка не пам’ятає часів диктатури Сухарто та зникнення демократичних активістів, у чому звинувачують Прабово. Їм буде набагато легше зробити вибір на його користь. Варто зауважити, що стратегія Прабово себе окупила, адже в останніх опитуваннях від місцевого агентства LSI Denny JA він лідирує у перегонах з результатом 50,7%. Після нього йде Аніс з 20%, а на третьому місці знаходиться Ганджар з 19,7%. В опитуваннях іншого агентства, Political Weather Stations, вимальовується більш сприятливий результат для Прабово, який там отримує 52,3%, чого вистачає для перемоги у першому турі. Також зберігаються друге місце Аніса, який отримує 21,3%, а Ганджар зберігає свої 19,7%. Можна простежити сприятливу тенденцію для Прабово, який має усі шанси здобути перемогу одразу. Разом з тим, Аніс відбирає друге місце у Ганджара, який ще рік тому вважався ймовірним наступним президентом країни.

Висновки

Перший тур виборів відбудеться 14-го лютого, тому не варто очікувати, що ситуація якось кардинально зміниться. Головним питанням залишається тільки те, чи зможе Прабово Субіанто перемогти у першому турі чи все ж таки знадобиться другий? Якщо слідкувати за тенденціями опитування, то стає очевидним той факт, що перемога Субіантно у першому турі є дуже ймовірною. Перемога Прабово Субіанто означатиме збереження значного впливу ще чинного президента — Джоко Відодо. Великих змін у зовнішній та внутрішній політиці також очікувати не варто.

Автор  Остап Денисенко, стажер Аналітичного центру ADASTRA

Сподобалася стаття? Тоді підтримайте вихід нових матеріалів, ставши патроном ADASTRA. Цим ви робите свій внесок у розвиток вітчизняної аналітики!