АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Вибори в Альберті: чи стане Канада консервативною?

Вибори в Альберті: чи стане Канада консервативною?

Вибори в одній із провінцій? На що вони взагалі впливають?!

16 квітня 2019 року в Альберті, одній із канадських провінцій, відбулися чергові парламентські вибори, на яких із великим відривом перемогла об’єднана консервативна партія. Після сенсаційної перемоги лібералів на минулих муніципальних виборах у 2015 році, цьогорічне волевиявлення показало, що їхній рейтинг знову пішов донизу. Про сучасні тенденції політичного життя Канади та розклад сил напередодні федеральних парламентських виборів читайте в нашій новій статті.

Альберта – одна з найбільших провінцій Канади, що фактично повністю знаходиться в підніжжі Скелястих гір, частини основного гірського хребта в системі Кордильєр Північної Америки. Проте не тільки пейзажами, красивими краєвидами чи привабливими туристичними зонами славиться цей регіон. Його унікальність, перш за все, полягає в економічному потенціалі, найбільшому серед усіх провінцій Канади. На сьогодні Альберта – один із найпотужніших центрів розвитку нафтової промисловості, сільського господарства й технологій.

За консерваторами лідерство?

Після того, як консерватори набрали 54.9% голосів, відірвавшись від лібералів на 22.3% на виборах у провінції Альберта, виникає питання: чи це єдина провінція, що змінила вектор своїх політичних вподобань? Після гучного корупційного скандалу (детальніше про це ви можете дізнатися в нашій попередній статті) довкола ліберального уряду Канади на чолі із прем’єр-міністром Джастіном Трюдо, перед виборами до парламенту Ліберальна партія почала втрачати підтримку населення. Такий сценарій не є новим для Канади, адже у 2006 році, коли все через ті ж корупційні скандали на зміну лібералам до влади прийшли консерватори. Цікаво, що тоді лідером лібералів був прем’єр-міністр П’єр Трюдо – батько нині чинного прем’єра Джастіна Трюдо.

Вас може зацікавити: Корупційний скандал Трюдо: любов до громадян чи неповага до закону?

Вибори в провінціях Канади визначають реальний політичний напрямок думки населення. Як правило, на федеральних виборах лідирує та партія, що здобула найбільше голосів на провінційному рівні. Справді, сьогодні ціла низка соціологічних опитувань і досліджень канадських аналітичних центрів доводять значний спад підтримки лібералів серед населення.

Ліберали vs консерватори

Більшості канадців не подобається внутрішня політика ліберального уряду. Ліберали байдуже ставляться до значної частини економічних проблем, оскільки їхні політичні орієнтири переважно спрямовані на питання миру та толерантності, які формують імідж і статус Канади як демократичної, правової, прогресивної держави. Попри це, жителі Канади розуміють, що без вирішення нагальних економічних проблем, статус сам по собі нічого не вартий. Формула проста: більш розвинута економіка – більше суверенітету, більше суверенітету – більша сила. А сила, у свою чергу, дає змогу впливати на інші держави та хід міжнародних процесів. Саме це обіцяють консерватори канадцям. Зараз, у час, коли нова система міжнародних відносин саме кристалізується, Канада намагатиметься залишитися на лідерських позиціях.

США республіканців і Канада консерваторів – співпраця чи конфронтація?

З появою в Білому домі Дональда Трампа, представника республіканської партії, відносини США з ліберальним урядом Канади стали досить напруженими. Зокрема переформатування за американською ініціативою НАФТА в ЮСМКА, – договору між Мексикою, республіканськими США й ліберальною Канадою – виявило значну конфліктність інтересів та політичних підходів американського та канадського урядів. Зовнішнім виявом цього політичного протистояння стали так звані «твітерні війни» між Джастіном Трюдо й Дональдом Трампом.

Вам може сподобатися: Арктична політика Канади: кленовий листок на полярній кризі

Однак, якщо канадський ліберальний та американський консервативний тандем явно дає збої по лінії співпраці, то якими можуть видатися відносини обох консервативних урядів, зважаючи на близьку зміну влади в Канаді? У розрізі історії відносин «консерватори Канади — республіканці США» було чимало здобутків. Починаючи з укладання американсько-канадського договору про вільну торгівлю в 1987-1988 роках та закінчуючи договором НАФТА (Договором про вільну торгівлю між США, Мексикою та Канадою) у 1992-1994 роках, який також був укладений і підписаний консервативними урядами обох країн. Тобто де-факто двом консервативним партіям не важко знаходити спільні рішення, керуючись, насамперед, інтересами власних держав.

Україна у відносинах із консерваторами й лібералами: яка Канада краща для нас?

Чи слід нам очікувати новацій у відносинах з Оттавою після очікуваної зміни влади в Канаді? Аналітичний центр «Українська призма» визначив рівень співробітництва «Україна — Канада» у 2018 році як «А-», що відповідає оцінці 4,6-4,9 за 5-ти бальною шкалою. Для порівняння протягом трьох попередніх років цей рівень оцінювався позначкою «В+» (4,1-4,5). Відповідно, можна зробити висновок, що інтенсивність співпраці між двома державами наразі найвища за останні 5 років. Ліберальний уряд Канади достатньо прогресивно розвиває та розширює відносини з Україною, на що його спонукає одна із найбільших діаспор Канади — українська. На даний момент вже можемо згадати такі досягнення:

·    Укладення Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою;

·    Підтримка України в канадській Програмі військової підготовки та співробітництва;

·    Підтримка офіційної позиції Києва в російсько-українському конфлікті;

·    Підтримка санкцій проти Російської Федерації;

·    Обговорення перспектив досягнення безвізу між Україною та Канадою.

Дізнавайтеся більше про відносини двох держав у матеріалі: Зустріч Зеленського і Трюдо в контексті українсько-канадських відносин

Однак чи будуть канадські консерватори такі ж лояльні до України? Попередній консервативний уряд під керівництвом Стівена Гарпера мав більшість у парламенті у 2006-2015 роках, він же пропонував Україні активне співробітництво в не менших об’ємах. До подій 2014 року відносини України та Канади найінтенсивніше розвивалися переважно в економічній та культурній сферах. Українська Революція Гідності та російська агресія стали своєрідною «кнопкою активізації» для зближення двох країн.

Тому можна стверджувати, що результати парламентських виборів у Канаді цієї осені значною мірою не вплинуть на співробітництво з Україною, оскільки дві основні політичні сили виражають максимальну підтримку Києву в його зовнішньополітичній діяльності та внутрішніх реформах.

Ставлення консерваторів до Росії

Політика консерваторів щодо Росії ще за часів прем’єрства Стівена Гарпера була однозначною. У 2014 році консервативна Канада одразу засудила інтервенцію Росії в Україну та визначила допомогу українському народу одним із ключових пріоритетів своєї зовнішньої політики. Канадський уряд лише в одному 2014 році виділив 700 мільйонів доларів на допомогу Україні, зокрема біженцям із Донбасу.

Читайте також: UKRAINE-СANADA STRATEGIC DIALOGUE

Канада проводила активну агітацію за виключення Росії зі складу G8, а лідер консерваторів Стівен Гарпер у 2014 році навіть привселюдно звернувся до Володимира Путіна із вимогою «виведення військ з України».

Зрештою, до парламентських виборів у Канаді залишається менше шести місяців. Якщо ж Ліберальна партія, яка зазнала репутаційних втрат після корупційного скандалу, не зможе перегрупувати свої сили та запропонувати новий порядок денний канадському суспільству відповідно до соціальних запитів, вона, найімовірніше, втратить прем’єрське крісло на користь консерваторів. Розв’язка вже зовсім близько.

Автор – Тарас Проданюк, Аналітичний центр ADASTRA