АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Перегляд ЗВТ між Україною та Канадою: навіщо і чого варто очікувати?

Перегляд ЗВТ між Україною та Канадою: навіщо і чого варто очікувати?

Канада належить до пулу найбільших союзників України з погляду політичного співробітництва та безпеки. Однак економічне партнерство між нашими країнами також займає чільне місце. Економічні відносини між Україною та Канадою відіграють не тільки комерційну роль, а й соціальну: вибудовуючи міцний бізнес-діалог між громадянами двох країн, ми поступово інтегруємося до системи цінностей Західного світу.

Поступово, під впливом угод, український бізнес вимушений модернізувати власні виробництва, щоб відповідати екологічним стандартам ЄС, Канади, США та інших провідних держав, котрі бажають вибудовувати довгострокові економічні відносини з Україною. Відтак якість виготовленої української продукції поступово вдосконалюється.

Разом з тим, спільні економічні інтереси єднають держави та дають новий поштовх до вдосконалення відносин на всіх рівнях. Таким чином, країни на кшталт Китаю внаслідок зацікавленості в спільній економічній діяльності вибудовують широкий діалог з різними урядами в політичній та безпековій сферах, незважаючи на тавро «держави недемократичних цінностей».

Читайте також: Українсько-швейцарські відносини: актуальний стан та перспективи розвитку

Зрештою, бізнес-діалог дає змогу знайти точки дотику між громадянами двох країн, розвиваючи в такий спосіб міждержавну публічну дипломатію. Її ще часто називають «бізнес-дипломатією», оскільки, пропонуючи товари та послуги національного виробництва за кордоном, ми поширюємо українську культуру.

Окрім цього, українці можуть багато чого навчитися у канадської сторони. Співпраця на міжнародному рівні дає змогу обмінюватися досвідом. Як наслідок, канадський вкладник принесе в нашу країну не лише інвестиції, а й власні знання, котрі передаватиме українським колегам, партнерам та працівникам, розвиваючи суспільство.

Канада як союзник України на міжнародній арені

Канада здавна була нашим міцним союзником як у політичному вимірі, так і в безпековому. Як доказ: Канада – одна з перших країн, котра визнала незалежність України. З того часу наші відносини розвивалися на основі відновлення історичної дружби між країнами та розвитку української діаспори. Фактично, українське питання й підтримка з боку Канади є важливим пунктом у передвиборчих програмах кожного кандидата на пост прем’єр-міністра країни кленового листка. До України є прихильними як Консервативна, так і Ліберальна партії, що свідчить про стратегічну державницьку підтримку, радше ніж ситуативну – через війну на Сході.

Володимир Зеленський та Джастін Трюдо. Офіс Президента України

Серед сильних сторін нашого співробітництва варто відзначити освітню, культурницьку сфери та співпрацю у галузі безпеки. Також постійно відбувається діалог у недержавній сфері. Українці в Канаді прагнуть зберегти свою культуру та ідентичність завдяки бережному ставленню до етнічного коду та своїх культурних цінностей. Щодо безпеки, то Збройні сили Канади досить плідно співрацють із ЗСУ в межах програми UNIFIER, що продовжена до 31 березня 2022 року, та MTCP, де Україна є найбільшим одержувачем фінансування від канадської Програми військової підготовки та співробітництва. З початку роботи місії Збройні сили Канади підготували понад 12 500 українських військових.

Дізнавайтеся більше: Арктична політика Канади: кленовий листок на полярній кризі

Наша ж політично дружня історія з Оттавою доповнилася економічною сторінкою 1 серпня 2017 року, коли Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою набула чинності. Як відомо, вільна торгівля – це режим, згідно з яким уряди країн-підписанток знімають бар’єри щодо імпорту та не втручаються в експорт товарів та послуг, застосовуючи тарифи (до імпорту) або субсидії (до експорту). Однак така політика не обов'язково означає, що країна відмовляється від усякого контролю та оподаткування вивезених та ввезених товарів.

Задля ефективнішого використання потенціалу торговельних відносин уряд Канади ініціював створення окремого центру, що фасилітує зацікавлених підприємців та компаній у підтримці економічних відносин між країнами. Програма CUTIS (Canada Ukraine Trade Investment Support), що фінансується урядом Канади, повинна розробляти аналітичні матеріали з економічного потенціалу держав, інформувати про нові можливості та всебічно вести розробку дорожніх карт імпорту/експорту продукції.

Ефективність CUTIS як каталізатора в торговельних відносинах між нашими державами можна оцінювати по-різному, однак це однозначно був перший крок до розширення двосторонніх контактів на основі спільних економічних інтересів.

Зовнішня торгівля товарами та послугами України та Канади у 2016-2019 роках. Держстат

Згідно з дослідженням ADASTRA для KyivPost, дані з нашого офіційного інформзапиту до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вказують на таке: за рік до підписання, у 2016-му, зовнішній товарообіг становив 352,2 млн дол., а станом на останній аналізований нами рік – 446,0 млн дол. Це означає, що товарообіг країн за чотири роки зріс на 26,6%, якщо порівнювати 2016 та 2019. За цими ж даними, на 2018 рік показник становив 549,2 млн дол.  

Вас може зацікавити: Програма розширених можливостей НАТО: що це означає для України?

Хоч прогрес і значний, разом з тим, потенціал від договору про ЗВТ реалізований не повністю. Причиною складнощів у торгівлі є екологічні стандарти на вироблену продукцію та логістика, яка унеможливлює продаж за ринковими цінами українських товарів на полицях чи платформах Канади.

Справді, Канада не досить вигідно розташована для України. Логістика морем виглядає так: Одеський порт – Чорне море – Стамбул – Середземне море – Гібралтар – Атлантичний океан та, нарешті, Канада. Такий шлях дорого обходиться для транспортування через велику відстань (витрати на пальне), тарифи на проходження проток та, головне, витрачений час: щоб дістатися від Одеси до найближчого порту в Монреалі, потрібен щонайменше місяць. Повітряний транспорт, звичайно, є ще більш затратним, аніж перевезення морем.

Отже, українській стороні, так само як і канадській, варто звертати увагу на ринки послуг, зокрема ІТ-сферу, які є транскордонними і не потребують додаткових витрат на логістику та перевірки на відповідність екологічним стандартам.

Навіщо змінювати договір про ЗВТ?

Підписання угоди у 2017 році сприймалося насамперед як перший крок до лібералізації торгівлі. Вона із самого початку передбачалася як тестова, котра з проміжком часу дасть змогу зрозуміти, на які галузі економічного співробітництва краще спрямовувати наступну редакцію. Тому, власне, перша редакція договору зачіпає регулювання ринку лише товарів, не беручи до уваги послуги.

Global Affairs of Canada

Зрештою, економічні відносини потрібно розвивати, щоб мати змогу будувати конструктивний діалог між нашими державами на взаємному інтересі, а не лише спиратися на фінансову чи благодійну допомогу від уряду Канади та української діаспори. Історії такого формату часто ведуть до хибного вектору розвитку міждержавних відносин.

Які зміни можна очікувати в новій редакції?

З моменту підписання минуло вже 4 роки, і, зрештою, у липні 2019 року на спільній зустрічі в Торонто прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Президент України Володимир Зеленський висловили взаємне бажання щодо перегляду Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

Варто зауважити: у щорічних планах Міністерства закордонних справ Канади на 2020-2021 та 2021-2022 роки наша держава згадується лише в пунктах про економічне співробітництво з наголосом на необхідності модернізації ЗВТ.  

Також Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза на публічній панельній дискусії аналітичного центру ADASTRA сказала, що сторони вже приступили до роботи над удосконаленням Угоди про вільну торгівлю.

Більше про перемоги української дипломатії тут: Люблінський трикутник: що передбачає новий формат тристоронньої співпраці?

У березні 2020 року Міністерство закордонних справ Канади провело публічні консультації із зацікавленими сторонами (тобто бізнесменами, дипломатами, економічними аташе, громадськими організаціями, торгово-промисловими палатами, експертами та іншими) щодо виявлення проблем у попередній редакції Угоди та отримання пропозицій щодо її вдосконалення. Хоча й деталі роздумів про реформацію не публікуються, однозначно вона враховуватиме сучасні міжнародні економічні та політичні тенденції.

Порівняльний графік об’єму ВВП України та Канади. Our World in Data

Нам варто очікувати розширення доступу до нових ринків, зокрема сфери послуг, що не регулюється нинішнім договором. Уже на вищезгаданій конференції ADASTRA Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза наголосила на можливому поширенні Угоди на сферу послуг, зокрема для співпраці канадських IT-компаній з українськими.

ІТ-сфера є однією із найбільш перспективних для розвитку відносин між країнами. За даними CUTIS, фактори ринку Канади, як-от економічна стабільність, висока оплата праці, стрімка цифровізація під впливом COVID-19 та доступ до північноамериканського ринку, – це те, що дасть змогу українцям вийти на стрімкий розвиток власного бізнесу.

Читайте також: Асоційоване тріо: гуртом і в ЄС легше йти

До того ж, від Канади як держави, що дотримується сформованого міжнародного порядку, варто чекати внесення додаткових пунктів до Угоди, які закріплятимуть принципи інклюзії та різноманіття. Більш того, у статті 19.2 Угоди вказано про можливість подальшого розширення в галузях фінансових послуг, електронної комерції, телекомунікаційних технологій та ін.

Одним з важливих питань має стати регуляція інвестиційної діяльності, а точніше її лібералізація та зняття значних бар’єрів. Це стосується насамперед можливості виходу на нові інвестиційні ринки, прозорості та гарантії безпеки капіталу іноземців. Через негативні приклади канадських інвестицій в Україну на зразок суду між TIU Canada та Нікопольським заводом феросплавів чи кейсу з інвестиціями Fairfax Holdings в компанію Ovostar Union нові потенційні інвестори дивляться куди більш насторожено в український бік. Але це вже загальне завдання Кабміну покращувати інвестиційну привабливість держави.

Замість висновків

За всю історію української незалежності, напевно, важко навести приклад більш дружньої та надійної співпраці, що спрямована на розвиток української державності без посягання на її суверенітет. Однак відносини Україна-Канада, як будь-який сучасний процес, потребують постійного розвитку.

Покращення та популяризація економічних відносин з країною кленового листа – це не лише про комерційну вигоду; це ключ до побудови міцного соціального діалогу між нашими країнами. Не достатньо відтворювати історичні зв’язки та спиратися на вплив української діаспори – варто докладати зусиль у побудові відносин на основі спільних інтересів. Саме такий принцип двосторонньої вигоди дасть змогу Україні розвивати довготривалі, міцні та дружні контакти з країнами світу.

Автор – Тарас Проданюк, cпівзасновник Аналітичного центру ADASTRA та дослідник аналітичного центру Сanada Global Affairs InstituteGAI)

Матеріал є частиною програми ADASTRA «Україно-канадський стратегічний діалог»