АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Американська допомога Україні: консенсусне рішення політичних еліт чи предмет дискусій?

Американська допомога Україні: консенсусне рішення політичних еліт чи предмет дискусій?

Сполучені Штати є ключовим партнером України, який за часів адміністрації Байдена станом на першу половину жовтня 2022 року надав уже 17,5 млрд доларів військової допомоги, більшість якої, звісно, надійшла вже після початку повномасштабного вторгнення рф. Також американською стороною після 24 лютого було надано прямої бюджетної підтримки на суму 8,5 млрд доларів. Наприкінці вересня президент США Байден підписав закон про тимчасове державне фінансування, який раніше був схвалений обома палатами Конгресу. Відповідний акт, зокрема, включає допомогу Україні на суму понад 12,3 млрд доларів.

Підтримка США є незамінним елементом перемоги Києва над російським агресором, яка твориться тут і зараз. Саме тому ми маємо розуміти, хто серед теперішньої та потенційної влади Сполучених Штатів схвалює подальше надання фінансової й військової допомоги Україні, а хто ставиться до підтримки Києва з пересторогою – і як варто працювати з такими застереженнями. Про все це – далі у статті.

Підтримка України серед законодавців США: від одностайності до дискусії

На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну цивілізований світ був вражений брутальністю та жорстокістю росіян. Відео ракетних ударів по цивільних об’єктах інфраструктури й повідомлення про смерті мирних жителів викликали однозначні емоції в демократичних суспільствах. Абсолютна більшість громадян західних держав, зокрема й США, вимагала надання широкої підтримки Києву, як фінансової, так і військової. Тому політики обох головних партій у Штатах різко засуджували дії російського агресора й наввипередки пропонували способи допомогти Україні та методи покарання росії.

Українські пожежники працюють у житловому будинку після обстрілу Києва, 14 березня 2022 року. Vadim Ghirda/AP

Однак, після перших шокових тижнів повномасштабної війни тема України поступово почала відходити на другий план у порядку денному політики США. На тлі повернення до звичних дискусій серед американських топчиновників з’явилося багато скептиків допомоги Києву. Більшість із них належать до трампістського крила Республіканської партії та переважно сповідують ізоляціоністський підхід у сфері зовнішньої політики, тобто вважають, що Штати мають, головно, займатися вирішенням внутрішніх проблем, максимально відокремившись від міжнародних питань.

Одним із головних облич, які просувають таку риторику в медіапросторі, є ведучий FoxNews Такер Карлсон. Він говорить про те, що США знаходяться в стані прямої війни з найбільшою ядерною державою світу, до якої довів Джо Байден, котрий ще в лютому погрожував знищити Nord Stream 2, а тепер реалізував свою обіцянку, нібито підірвавши газопровід. Нікому в здоровому розумі не треба пояснювати, що одна з гілок Nord Stream 2 вціліла, тоді як обидві лінії Nord Stream 1 пошкоджені, що використовує росія, заявляючи про те, що готова транспортувати газ до Європи газопроводом Nord Stream 2, маючи на меті змусити Захід порушити власноруч накладені санкції.

Натомість головний медійник трампістського крила республіканців продовжує просувати близьку до кремлівської пропаганди риторику. Карлсон поширював тезу про те, що рф насправді нібито перемагає у своїй війні проти України. Після вдалого контрнаступу на Харківщині ведучий FoxNews перемкнув свої наративи, розповідаючи, що росія насправді воює з Заходом, а не з Києвом. Карлсон також не гребує заявами про те, що Україну до війни з рф «штовхали» США та Велика Британія, а її справжньою метою є зміна режиму в москві, додаючи, що теперішня адміністрація президента Байдена хоче скинути путіна, щоби помститися за поразку демократів у 2016 році.

Люди проходять повз рекламу ведучого Fox News Такера Карлсона на будівлі News Corporation у Нью-Йорку, США, 13 березня 2019 р. Brendan McDermid/Reuters

Однак такий погляд на підтримку України у її війні з рф не був домінантним навіть серед вищезгаданих республіканців у перші місяці повномасштабного вторгнення. Першим лакмусовим папірцем у питанні надання допомоги Києву на законодавчому рівні було голосування за ленд-ліз.

Читайте також: Як країни Середземномор’я підтримують Україну проти російської агресії

У Сенаті рішення про запровадження цієї програми для України було схвалене одностайно. Наприкінці квітня відповідний законопроєкт підтримала абсолютна більшість конгресменів у Палаті представників від обох партій. Проти проголосували лише 10 республіканців, ще 3 представників цієї політсили утрималися. 9 із 10 відкритих противників належать до «Кокусу свободи», який є найбільш консервативною та правою фракцією серед «слонів» у нижній палаті Конгресу. Відповідна група конгресменів, до якої входять 42 представники, складається переважно з прихильників експрезидента Трампа.

Із часом кількість скептичних законодавців щодо широкої підтримки України зростала. У травні 2022 року 11 із 50 сенаторів республіканців не схвалили масштабний пакет допомоги Києву вартістю 40 млрд доларів, посилаючись на його великий об’єм і відсутність нагляду за використанням цих коштів. Серед них особливо відзначився Ренд Пол, який заблокував прискорений порядок прийняття законопроєкту про виділення цієї суми, вимагаючи призначення інспектора для контролю за грошима та зброєю, що спрямовуються в Україну.

Сенатор-республіканець Ренд Пол звертається до авдиторії на ярмарку в Луїсвіллі, штат Кентуккі, 25 серпня 2022 року. Timothy D. Easley/AP

У нижній палаті Конгресу серед 212 республіканців знайшлося 57 противників відповідного пакету допомоги, жоден демократ не проголосував «проти». Якщо говорити про законопроєкт про короткострокове фінансування, який дозволив запобігти припиненню роботи адміністративного апарату в США й надав Україні 12,35 млрд доларів допомоги, то половина республіканців у Сенаті та абсолютна більшість представників цієї партії в Палаті представників були проти його ухвалення. Лише 10 «червоних» конгресменів проголосували «за», пояснюючи це тим, що проєкт є результатом певних компромісів між двома політсилами, і вони не хотіли б допустити блокування роботи адміністративного апарату. Треба розуміти, що республіканські конгресмени, які не підтримали відповідний законопроєкт, зробили це здебільшого з внутрішньополітиних причин, бо вважали, що в ньому недостатньо коштів на боротьбу зі злочинністю, інфляцією та охорону кордонів.

Тому не можна зробити висновок, що республіканці голосували проти допомоги Україні, адже це питання йшло пакетом із набагато більш масштабними з погляду фінансування внутрішніми витратами. Водночас варто підкреслити, що «червоні», які схвалили вищезгаданий закон, здебільшого підтримують Київ. Браян Фіцпатрік є співголовою групи обстоювання інтересів України в Конгресі США, до котрої входять ще два республіканці з вищезазначеної десятки – Стів Вомак та Адам Кінзінґер. Останній активно просуває отримання Києвом бойових літаків та іншого високотехнічного озброєння для боротьби з агресією рф. Цікаво, що четверо законодавців із цієї ж десятки також голосували за імпічмент експрезидента Трампа на початку 2021 року, що характеризує їх як представників поміркованого крила Республіканської партії, котре за останні роки значно ослабло й надалі маргіналізується трампістами.

Більше на тему: Проміжні вибори в США: чи вдасться «віслюкам» затримати «червону хвилю»?

У цьогорічній передвиборчій кампанії на етапі внутрішньопартійних праймеріз Трамп підтримав понад 200 кандидатів, приблизно 90% з яких перемогли своїх здебільшого більш поміркованих суперників. Тобто в більш ніж 400 одномандатних округах на остаточному етапі виборів проти демократів буде боротися досить багато трампістів. Особливо це стосується округів, де республіканці мають шанси на проходження до Конгресу. Отже, відсоток прихильних до широкої підтримки України «слонів» після проміжних виборів у листопаді впаде. Риторика самого Трампа є все більш шкідливою для Києва. Напередодні він звинуватив теперішню владу США в тому, що вона «майже змусила» путіна вторгнутися в Україну, додавши, що риторика адміністрації Байдена щодо нього була «тупою», а керівництво Сполучених Штатів по суті «знущалося» над главою рф.

Крім того, експрезидент США закликав Білий дім спонукати Україну та рф до переговорів, попередивши, що «конфлікт» може дійти до «третьої світової війни» без більш обережного підходу. Така риторика Трампа фактично перекладає провину за агресію рф із росіян та їхнього керівництва на адміністрацію Байдена, що приводить його республіканських прихильників до висновку, що війну можна завершити не перемогою над росією на полі бою, а зміною зовнішньої політики Білого дому. Крім того, закликаючи до «більш обережного підходу» задля уникнення «третьої світової війни», Трамп підіграє ядерному шантажу лідера рф.

Президент США Дональд Трамп (праворуч) і президент росії владімір путін під час саміту G20 у Гамбурзі, Німеччина, 7 липня 2017 року. Marcellus Stein/AP

Незважаючи на домінування трампістів у Республіканській партії, зрозуміло, що до Палати представників пройдуть також і більш розсудливі та прихильні до масштабної допомоги Україні її представники. Якщо взяти до уваги список конгресменів, які ідентифікують себе з поміркованою групою «Республіканців із Мейн-стріт», і порівняти з опитуваннями на їхніх округах, то можна дійти до висновку, що близько 50 із них пройдуть до нижньої палати Конгресу. Важливо розуміти, що більшість із них підтримав і Трамп, але у своїй передвиборчій платформі помірковані республіканці одним із пріоритетів зазначили збереження домінантної позиції США на міжнародній арені. Такі погляди є протилежними до переконань трампістських ізоляціоністів і означають подальшу підтримку України, адже без перемоги над росією важко собі уявити «збереження домінантної позиції США на міжнародній арені».

Тому здається, що в комплексі з демократами, які майже завжди одностайно голосують за чергові пакети фінансування для Києва, ризик зниження рівня підтримки не такий уже й високий. Згідно з прогнозами аналітиків FiveThirtyEight, демократи навряд чи отримають менше 200 з 435 місць у Палаті представників. Тобто для ухвалення нових пакетів допомоги для України вони потребуватимуть у середньому близько 20 республіканців, пошук яких не буде важким завданням. Однак треба врахувати один нюанс. У разі перемоги «червоних» на виборах до Палати представників вони можуть застосувати правило, яке вимагає підтримки більшості їхніх конгресменів для будь-якого законопроєкту до винесення його на голосування. Таке правило використовувала низка минулих спікерів Республіканської партії. У такому випадку ситуативний союз демократів та поміркованих республіканців може блокуватися трампістами ще на рівні спікера нижньої палати Конгресу.

Читайте також: Потенційно держава-терорист: які проблеми для росії несе такий статус?

Крім того, ризики, хоч і менші, існують з боку частини демократів. Прогресистське крило партії, на щастя, не блокувало ключових пакетів допомоги для української сторони, але низка його представників разом з республіканцями-ізоляціоністами голосували проти накладнення санкцій на енергоносії з рф та деяких російських олігархів. Однак прогресити показали себе слабко на праймеріз на тлі своїх поміркованіших однопартійців, тому їхня кількість у наступному скликанні Конгресу, ймовірно, впаде. Разом з тим, нам потрібно пам’ятати про ризики з цього боку політичного спектру.

У Сенаті ситуація для українських інтересів виглядає безпечніше. По-перше, згідно з розрахунками аналітиків FiveThirtyEight, демократи мають великі шанси на збереження більшості. Станом на першу половину жовтня це близько 67% проти 33% у республіканців. Навіть якщо «віслюки» незначно програють перегони до Сенату, то, як показали голосування за попередні пакети допомоги, представники Республіканської партії у верхній палаті Конгресу ставляться прихильніше до підтримки України, ніж їхні однопартійці в Палаті представників.

Адміністрація Байдена підставить плече?

Якщо справдяться найгірші очікування, і республіканці-трампісти будуть домінувати в законодавчій гілці влади протягом наступних двох років, не даючи достатніх коштів із держбюджету США на допомогу Україні, то ситуацію може врятувати Білий дім на чолі з президентом Байденом. Річ у тім, що схвалення інструменту ленд-лізу обома палатами Конгресу ще у квітні цього року дозволяє Білому дому виділяти необмежену кількість озброєння для України. Концепція цього інструменту передбачає передачу боєприпасів і техніки з умовою, що країни-одержувачі повернуть його Штатам пізніше. Звісно, безповоротна допомога є вигіднішою для України, чим Пентагон пояснює те, що поки ленд-ліз не було запущено, натомість використовуються запаси, передбачені низкою пакетів підтримки.

Читайте також: На двох стільцях: чим зумовлена позиція Туреччини в російсько-українській війні?

Однак ворога треба бити тут і зараз, а тому, коли вичерпаються пакети військової допомоги, і якщо трампісти заблокують ухвалення нових, постачання зброї відповідно до інструменту ленд-лізу має утримати на плаву забезпечення українських сил оборони. Варто пам’ятати, що в Білому домі є скептики, які бояться нарощування допомоги Києву. До них, на думку представників українського експертного середовища, що просуває інтереси нашої держави в Штатах, належить радник Байдена з національної безпеки Джейкоб Салліван та інші чиновники, які працювали ще в адміністрації президента Обами. Імовірно, саме вони стримують США від постачання українським захисникам літаків і сучасних танків, а також ракет дальністю 300 км. Натомість загальні об’єми допомоги від Штатів помітно виділяються на тлі інших союзників і вказують на те, що Білий дім вірить у перемогу Києва й намагається її наблизити.

Висновки й рекомендації

На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну як американське суспільство, так і політична еліта США схилялися до широкої підтримки української сторони. Із часом на тлі внутрішньополітичних проблем ці настрої почали просідати. Консервативне крило республіканців, яке здебільшого орієнтується на експрезидента Трампа, почало виступати за обмеження видатків на допомогу Україні та збільшення контролю за її розподіленням. Існує ризик, що після ймовірної перемоги на проміжних виборах до Палати представників трампісти заблокують виділення великих пакетів озброєння для українських сил оборони.

Якщо в законодавчій гілці влади все піде за найгіршим сценарієм, то союзником Києва має залишитися виконавча влада США – Білий дім. Завдяки ленд-лізу він може виділяти суттєві об’єми будь-якого озброєння, крім зброї масового ураження. Проте не варто ставити хрест на Конгресі, навіть якщо його захоплять трампісти-ізоляціоністи. Із ними все одно можна працювати й переконувати їх у правоті української сторони. Значна частина республіканців, які виступали проти пакетів озброєння для України, вказує як головну проблему відсутність контролю за виділеною допомогою, тому є можливість заохотити їх голосувати за наступні пакети, запровадивши нові інструменти нагляду за розподіленням підтримки.

Натомість тих республіканців, які вважають, що краще більше грошей та озброєння інвестувати в просування інтересів США в індійсько-тихоокеанському регіоні, варто переконувати в контексті збереження світового ладу, адже якщо Україна програє у війні, це мотивуватиме Китай разом з іншими авторитарними режимами просувати свої інтереси силовими методами. Отже, інвестиції в поразку рф зараз допоможуть зберегти американські кошти та захистити інтереси Сполучених Штатів у майбутньому.

Також для будь-яких скептиків важливим аргументом буде те, що більшість американського суспільства надалі вважає за потрібне надавати допомогу Україні. Згідно з останнім опитуванням Ipsos, 73% громадян США погодилися з тим, що їхня країна має продовжувати підтримувати Київ, незважаючи на попередження росії про можливе використання ядерного арсеналу. Хоча серед прихильників демократів цей рівень вищий (81%), ніж у республіканського електорату (64%), та все ж такий підхід об’єднує більшість американських виборців.

Автор Мирослав Станішевський, стажер Аналітичного центру ADASTRA

Сподобалася стаття? Тоді підтримайте вихід нових матеріалів, ставши патроном ADASTRA. Цим ви робите свій внесок у розвиток вітчизняної аналітики!