АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Проміжні вибори в США: чи вдасться «віслюкам» затримати «червону хвилю»?

Проміжні вибори в США: чи вдасться «віслюкам» затримати «червону хвилю»?

Уже в листопаді відбудуться проміжні вибори до Конгресу США, на яких визначиться новий склад Палати представників і третина Сенату. На мідтермс зазвичай перемагає опозиційна до чинного глави держави партія, і з огляду на суттєві економічні проблеми й низький рівень підтримки Джо Байдена здавалося, що ця тенденція утримається й цього разу. Але все може статися інакше через перемогу соратників експрезидента Трампа на праймеріз у Республіканській партії та рішення Верховного суду щодо права на аборти. Завдяки цим чинникам демократи отримали шанс якщо не на перемогу, то принаймні на уникнення нищівної поразки.

Контроль над Конгресом може дати Байдену можливість реалізації своїх амбітних планів, тоді як його відсутність суттєво погіршить шанси теперішнього президента на переобрання у 2024 році. Своєю чергою для України важливо, щоб до парламенту зайшли сили, які готові надалі надавати збройну та фінансову підтримку в боротьбі з російським вторгненням, незалежно від того, яку партію вони представляють.

Тож у цьому матеріалі розповідаємо: представники яких крил партій перемогли на праймеріз; які теми є ключовими в цьогорічних передвиборчих перегонах; які шанси мають кандидати обох політсил у фінальній частині голосування; та як політичні групи всередині двопартійного ядра ставляться до допомоги Україні у війні з російською агресією.

Праймеріз: наступ трампістів і боротьба демократичних крил

Перед тим як 8 листопада відбудеться всезагальне голосування за 435 конгресменів і 35 сенаторів в одномандатних округах, партії проводять праймеріз, тобто попередні вибори, під час яких прихильники політсил визначають єдиного кандидата для висування на своєму окрузі, який протистоятиме опоненту від партії-суперниці. Цьогоріч на праймеріз у республіканців домінують соратники експрезидента Дональда Трампа. Лише двом партійцям, які проголосували за імпічмент колишнього глави держави, вдалося перемогти на цьому етапі. Із решти восьми законодавців Республіканської партії, котрі підтримали вотум недовіри Трампу, одна половина вирішила не балотуватися, а друга програла на праймеріз. Найбільш яскравим прикладом тут є поразка найвідомішого й послідовного критика Трампа всередині політсили – Ліз Чейні.

Конгресвумен США Ліз Чейні спостерігає за відкритими слуханнями Спеціального комітету Палати представників з розслідування атаки на Капітолій 6 січня, 21 липня 2022 р. Sarah Silbiger/Reuters

Донька ексвіцепрезидента США, яка є віцеголовою комітету з розслідування нападу на Капітолій США 6 січня, поступилася на праймеріз у штаті Вайомінг кандидатці Гаррієт Хагеман, яку, звісно, підтримав Дональд Трамп. Загалом колишній глава держави висловив схвалення понад 200 претендентам, більшість із яких пройшли до фінальної стадії виборів. Значна частина цих республіканців перемогли б і без підтримки Трампа, натомість для Джеймса Девіда Венса в Огайо та Мехмета Оза в Пенсильванії підтримка колишнього президента була вирішальною. Загалом 91% кандидатів Трампа виграли свої праймеріз, серед них є низка претендентів, які випередили чинних членів Конгресу. Із тих, хто, маючи підтримку Трампа, таки програв на праймеріз, варто згадати Джорджію, де не пройшли далі шість із восьми претендентів, яких підтримав попередній глава держави, а також Північну Кароліну, де поразки зазнав чинний конгресмен Медісон Коуторн. Він відомий тим, що та фотографувався в жіночій білизні, президента України Зеленського називав «головорізом», а український уряд неймовірно злим.

Конгресмен Медісон Коуторн на вечірці в спідній білизні. POLITICO

Відповідно до матеріалу The New York Times структури, пов’язані з Демократичною партією, підтримують більш радикальних кандидатів, які мають схвалення Трампа, на праймеріз у республіканців, публікуючи про них антирекламні матеріали, що фактично популяризують трампістів серед консервативного електорату і збільшують їхню впізнаваність. Це ускладнює отримання номінації для поміркованіших представників «слонів», які були б менш зручними суперниками для «віслюків» на остаточному етапі виборів у листопаді.

На праймеріз у Демократичній партії жодне з крил не домінувало так, як трампісти в республіканців. До фінальної стадії виборів пройшли, як ліві прогресисти, які виступають за радикальну боротьбу з соціальною нерівністю та змінами клімату, а також широкий доступ до абортів, так і більш помірковані кандидати, що підтримують вільний ринок й обережніше підходять до світоглядних питань. Натомість у ситуаціях, коли прогресисти безпосередньо зіштовхувалися з поміркованими демократами, номінацію здебільшого отримували останні. Видання Axios визначило 22 таких протистоянь, 14 із яких програли прогресисти.

Читайте також: Роль соціальних мереж на президентських виборах у США

Серед поразок лівих демократів варто згадати програш Ніни Тернер, колишньої співголови президентської кампанії сенатора Берні Сандерса, яка поступилася в Огайо чинній конгресвумен Шонтел Браун. У Техасі ліва політикиня Джессіка Сіснерос програла боротьбу конгресмену Генрі Куельяру, який є останнім демократом-противником абортів, що засідає в Палаті представників. Ще одна представниця прогресистів Донна Едвардс не змогла перемогти в штаті Меріленд у протистоянні з більш поміркованим однопартійцем Гленном Айві. Натомість успіху на праймеріз досягла низка відомих лівих прогресистів, як-от Грег Казар і Жасмін Крокетт у Техасі та Саммер Лі в Пенсильванії. Не мала конкуренції на праймеріз і головна зірка цієї фракції – Александрія Окасіо-Кортес. Проте більшість основних представників поміркованих демократів досить спокійно здобули свої номінації. У Джоша Готтхаймера не було суперників у Нью-Джерсі, а Ебігейл Спанбергер отримала номінацію у Вірджинії. Натомість Конор Лемб зі значною різницею програв лівому Джону Феттерману номінацію на вибори до Сенату від Пенсильванії.

Головні передвиборчі теми

У традиційно поляризованому американському суспільстві градус суспільної дискусії за останні роки лише зріс. У цьому передвиборчому циклі присутні досить звичні проблематики, як-от право на аборти, право на носіння зброї та імміграція. Крім того, важливими темами є ріст цін на продукти й енергоносії та рівень злочинності.

Республіканці, які мають вигідніші позиції на цих виборах завдяки низькій підтримці адміністрації Байдена з боку американського суспільства (лише 42% громадян схвалюють діяльність президента, тоді як 53% незадоволені ним), тиснуть на зручні для себе теми, як-от інфляція, яка п’ять місяців поспіль утримується на рівні вище 8% проти минулого року, імміграція та рівень злочинності. Натомість сконцентруватися на цих питаннях їм заважає особистість Дональда Трампа, маєток якого в серпні обшукала ФБР. Згідно з інформацією джерел Reuters, у резиденції експрезидента в штаті Флорида знайшли понад 11 тисяч урядових документів та фотографій, із яких 18 було позначено як «цілком таємно», 54 – «таємно», 31 – «конфіденційно».

Вас може зацікавити: Медіаринок США – невидиме поле битви всередині держави

Звісно, для вірних прихильників Трампа ці обшуки є політичним переслідуванням і ще одним доказом, що «вашингтонські еліти» борються з їхнім антисистемним політичним лідером. Натомість для поміркованих виборців, які не мають стабільної прив’язки до однієї з партій, такі дії Трампа є порушенням закону й разючою неповагою до інституцій. У будь-якому разі тема розслідування проти Трампа є однією з головних у медіапросторі США, що відвертає увагу від нагальних проблем, концентрація на котрих була б вигідною для республіканців.

Колишній президент Дональд Трамп виступає на мітингу у Вілкс-Баррі, штат Пенсильванія, 3 вересня 2022 р. Mary Altaffer/AP

Своєю чергою демократи зацікавлені в підігріванні суспільних дебатів щодо низки гарячих тем, як-от право на носіння зброї, адже останнім часом у Штатах досить часто відбуваються стрілянини зі значною кількістю жертв, а також право на аборти. У червні поточного року Верховний суд постановив, що в США немає конституційного права на переривання вагітності, а отже влада кожного штату має сама визначати, у яких випадках дозволено робити аборт. Завдяки цьому рішенню очікується, що близько половини штатів заборонять переривання вагітності з незначними винятками. Після рішення Верховного суду у багатьох штатах непропорційно різко зросла кількість жінок, які зареєструвалися у виборчих списках. Найімовірніше цей зріст пов’язаний із темою заборони абортів, проти чого частіше виступають саме жінки. Крім того, вони традиційно більше підтримують демократів, які обстоюють право на переривання вагітності.

Дізнавайтеся більше: Трамп-2024: чи можливе повернення 45-го президента США до Білого дому?

«Віслюки» та їхні прихильники зараз згуртовані навколо ідеї, що «для перемоги над Трампом у 2024 році, треба перемогти його у 2022». Для Демократичної партії головним шансом це реалізувати є номінація на праймеріз від республіканців саме радикальних кандидатів, яких здебільшого підтримує експрезидент Трамп. Після того як такі претенденти, відсіюючи поміркованіших однопартійців, проходять до фінальної частини виборів, вони стають  порівняно зручними суперниками для «віслюків». Своєю чергою Байден намагається підігріти цю тему, називаючи Трампа та його соратників у політсилі «екстремістами», що загрожують демократичному устрою США.  

Президент Байден виступає з промовою про «битву за душу нації» у Філадельфії, 1 вересня 2022 р. Jonathan Ernst/Reuters

Ще одним позитивним імпульсом для демократів стало оголошення Байденом «історичних кроків» щодо прощення позик на навчання для студентів, які заробляють менше 125 тисяч доларів на рік. Ця ініціатива має безумовну підтримку серед самих студентів, а також людей із прогресистськими поглядами. Крім того, демократи на чолі з Байденом за останні місяці просунулися у виконанні своїх передвиборчих обіцянок та реалізації планів, які подекуди мають двопартійне схвалення. Зокрема йдеться про ухвалення законопроєкту Байдена про інфраструктуру на суму 1,2 трильйона доларів, створення законодавчого фундаменту для підвищення виробництва напівпровідників для конкурентоспроможності в боротьбі з Китаєм, розширення медичних пільг для ветеранів і перше за десятиліття ухвалення вагомого закону щодо боротьби зі збройним насильством. Крім того, були прийняті закони щодо заходів, спрямованих на скорочення інфляції, реформування податкового кодексу та боротьбу зі змінами клімату.

Питання підтримки України

Тему війни рф проти України не можна зазначити, як одну з найважливіших у передвиборчій кампанії, адже світова політика традиційно не входить до переліку питань, що найбільше хвилюють виборців. Однак від того, політики яких поглядів зайдуть до Конгресу, буде залежати рівень підтримки Києва з боку США та схвалення чергових пакетів озброєнь. Хоча більшість американського політикуму й суспільства підтримують надання Україні широкої допомоги, дедалі помітнішими стають противники такого підходу, яких можна об’єднати в умовну коаліцію, до якої входять представники радикальних крил обох партій. Доволі часто трампісти-ізоляціоністи голосують разом із прогресистами проти запровадження санкцій щодо рф чи ухвалення пакету підтримки для України.

Рекомендуємо до прочитання: Як цивілізований світ «скасовує» росію за її війну в Україні

Деякі соратники Трампа пояснюють свою позицію тим, що Штатам варто сконцентруватися на внутрішньому порядку денному й більше дбати про власних громадян, тоді як крайньо ліві демократи радше просто не довіряють зовнішній політиці США. До прикладу, низка найпалкіших прихильників Трампа проголосували разом із прогресивними демократками Ільхан Омар і Корі Буш проти заборони російських енергоносіїв. Окремі представники трампістів і прогресистів не підтримали арешту активів російських олігархів. Серед них, зокрема, радикальні діячки своїх політсил – Марджорі Тейлор Ґрін та Александрія Окасіо-Кортес.

Якщо ж говорити про рекордний пакет допомоги для України в 40 млрд доларів, то проти нього як у Палаті представників, так і в Сенаті голосували лише «слони», більшість з яких є трампістами та ізоляціоністами. На жаль, прихильники Трампа перемогли на більшості республіканських праймеріз і, з огляду на загальні електоральні тенденції, найімовірніше, збільшать своє представництво в Конгресі. Суттєвого нарощення сил прогресистами поки не спостерігається, тож небезпека для України з боку блакитних є суттєво скромнішою.

Шанси на перемогу

За два місяці до дня голосування, за даними Associated Press, в обох партіях на виборах до Палати представників очікують незначної перемоги республіканців, яка дозволить їм «відбити» в демократів 10-20 місць і дасть скромну більшість. «Слонам» треба забрати у «віслюків» лише 4 місця, щоб повернути собі перевагу в нижній палаті, де історично на проміжних виборах перемагає партія, представник якої не обіймає посади президента. Станом на зараз, спираючись на усереднені дані опитувань, аналітичний сайт FiveThirtyEight оцінює імовірність «взяття» Палати як 74% на 26% на користь республіканців, однак демократи за останні 2 місяці збільшили свої шанси на 14% і скоротили відрив у кількості потенційних крісел із 41 до 19.

Більше на тему: Виборча система в США: чи справді кожен голос почуто?

Ситуація в Сенаті є менш зручною для «слонів». Більшість вакантних на виборах місць зараз займають саме вони, тому демократам буде легше зберегти статус-кво або навіть наростити свою присутність у верхній палаті Конгресу. 21 з 35 мандатів для переобрання зараз тримають саме представники Республіканської партії. У 15 штатах станом на зараз вони мають комфортну перевагу, що дає їм 16 гарантованих крісел, адже в штаті Оклахома цього разу обирають 2 сенаторів, а тут у демократів немає жодних шансів. Ще в 4 штатах республіканці мають мінімальну перевагу. «Віслюки» займали 14 вакантних місць, 11 з яких, згідно з опитуваннями, їм гарантовані. Також вони мають мінімальну перевагу в ще 4 штатах. Демократам для більшості в Сенаті вистачить мати з республіканцями паритет, оскільки у випадку голосування «50 на 50» вирішальним є голос спікера, посаду якого автоматично займає віцепрезидент США, демократка Камала Гарріс. З огляду на цю обставину, а також тенденції опитувань, аналітичний сайт FiveThirtyEight оцінює шанси на перемогу на виборах до Сенату США як 69% на 31% для керівної партії.

Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер виступає під час пресконференції в Капітолії, Вашингтон, 7 вересня 2022 р. Mariam Zuhaib/AP

Гострі суспільні теми, як-от право на носіння зброї й заборона абортів можуть врятувати демократів від поразки, адже, на думку аналітиків FiveThirtyEight, однією з головних причин, чому президентська партія традиційно програє проміжні вибори, є те, що негативна мотивація противників влади зазвичай виявляється сильнішою, ніж бажання прихильників керівної політсили прийти на дільниці. З огляду на сильну поляризацію, варто зазначити, що електорат демократів прийде на голосування радше не через високу підтримку дій Байдена, а тому, що хоче обмежити вплив республіканців, які традиційно просувають обмеження абортів і розширення права на носіння зброї. Питання розслідування щодо Трампа консолідує його виборців навколо нього, але знову ж таки погіршує шанси «слонів» на здобуття голосів нейтральних громадян. Вихід на перший план вищезгаданих тем дозволив демократам у серпні вперше за пів року обійти республіканців в усереднених загальнонаціональних рейтингах, які, з огляду на одномандатну виборчу систему, не мають безпосереднього впливу на кількість здобутих у Конгресі місць, але показують загальні електоральні тенденції.

Висновки

Починаючи з другої половини 2021 року аналітики прогнозували суттєву поразку Демократичній партії і повернення під контроль республіканців щонайменше нижньої палати Конгресу. Натомість скандали навколо експрезидента США Дональда Трампа, домінування його соратників на праймеріз у Республіканській партії і вихід на перший план у суспільному дискурсі питань більш зручних для демократів дали «віслюкам» шанс на утримання контролю над обома палатами Конгресу або принаймні уникнення поразки на голосуванні до Палати представників із великим відривом.

Фінішні два місяці будуть вирішальними в передвиборчій гонці й можуть суттєво змінити теперішній стан речей, на який може вплинути зміна економічних показників, розвиток розслідування щодо Трампа, а також медійне тло, яке визначатиме питання, які є зручнішими для політиків тієї чи іншої партії і допоможуть їм здобути додаткові пункти в останніх тижнях кампанії. Поразка демократів на виборах хоча б до однієї палати Конгресу означатиме для Байдена суттєві складнощі в реалізації його програми, яка за останні місяці відчутно просунулася вперед. Найбільшу небезпеку для України становить трампістське крило республіканців, а особливо його ізоляціоністська частина. Представники цієї фракції виступають за скорочення допомоги Україні й концентрацію на внутрішніх питаннях. Також потенційну небезпеку становлять ліві прогресисти, котрі часто голосують всупереч інтересам України. Тож ми будемо слідкувати, чим закінчаться ці виборчі перегони.

Автор Мирослав Станішевський, стажер Аналітичного центру ADASTRA

Сподобалася стаття? Тоді підтримайте вихід нових матеріалів, ставши патроном ADASTRA. Цим ви робите свій внесок у розвиток вітчизняної аналітики!