АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Потенційно держава-терорист: які проблеми для росії несе такий статус?

Потенційно держава-терорист: які проблеми для росії несе такий статус?

23 червня 2022 року сталася важлива подія, яка поставила рф за крок від визнання державою-спонсором тероризму. Комітет із міжнародних відносин Сенату США ухвалив резолюцію, якою закликав Держдепартамент додати російську федерацію до чорного списку країн, що підтримують міжнародний тероризм. Проте минуло вже два місяці, а рішення так і не було реалізоване, оскільки наштовхнулось на опір адміністрації Байдена. Тож що собою являє статус держави-спонсора тероризму, які наслідки чекатимуть на кремль у разі його схвалення та чому в США досі немає єдності щодо цього питання – розповідаємо в актуальній статті.

Що таке країна-спонсор тероризму?

У праві Сполучених Штатів спонсором тероризму вважається така держава, яка за висновком держсекретаря неодноразово підтримувала міжнародні акти тероризму. Таку постанову приймає Державний департамент Сполучених Штатів, керуючись політичними інтересами, тому це рішення не є автоматичною відповіддю на міжнародний тероризм, а радше вибірковим явищем. Тому не кожна країна, яка в той чи інший спосіб підтримувала чи здійснювала тероризм, визнається його спонсором.

Підставами для занесення держави до цього списку є порушення таких законів США:

●      розділ 1754 (c) Закону про дозвіл на національну оборону на 2019 фінансовий рік;

●      розділ 40 Закону про контроль за експортом зброї;

●      розділ 620A Закону про іноземну допомогу 1961 року.

Тобто щоб потрапити в цей чорний список, уряд тієї чи іншої держави має неодноразово здійснювати акти міжнародного тероризму проти політичних опонентів чи інших країн, порушувати територіальну цілісність держав і підтримувати сепаратистські чи терористичні угруповання шляхом постачання зброї, спонсорувати терористичні режими й допомагати іншим країнам вчиняти акти насильства чи атакувати невинних цивільних осіб, вчиняти воєнні злочини та нехтувати правами людини щодо населення іноземних територій.

Для того щоб покарати державу-спонсора тероризму, уряд США використовує 4 основні категорії інструментів:

●      обмеження на іноземну допомогу від Сполучених Штатів;

●      заборона на експорт і продаж оборонної продукції;

●      повний контроль за експортом товарів подвійного використання;

●      певні фінансові та інші обмеження.

Через війну в Україні США вже застосували до москви найжорсткіші санкції, як-от експортний контроль на товари подвійного призначення, а також обмеження на торгівлю з певними російськими компаніями й замороження активів низки персон. Проте занесення рф до цього списку значно розширить вторинні обмеження.

Через те, що США є одними із найвпливовіших гравців на міжнародній арені, більшість урядів, міжнародних організацій та транснаціональних корпорацій також починають уникати зв’язків із державою, що отримала чорну мітку. Тому якщо країну зачислили до списку спонсорів тероризму, вона стає дипломатичним вигнанцем і перебуває в ізоляції від цивілізованого світу та його капіталу.

Зараз державами-спонсорами тероризму є чотири країни: Куба, Північна Корея, Іран та Сирія. Цей список неостаточний, із нього можуть як виключати, так і додавати нові країни. Й основний претендент наразі – російська федерація.

Чому росія є головною державою-терористом сучасності?

москва вже давно заслуговує доєднатися до цієї «фантастичної четвірки». росія вчинила сотні воєнних злочинів, причому не тільки в Україні. Жертвами її терористичної політики на міжнародній арені є також Грузія, Сирія та Чеченська Республіка.

Солдат російської армії на кладовищі в Грозному дивиться на тіла вбитих чеченських мирних жителів, 1999 рік. Alexandr Nemeniv/AFP

Від початку великої війни рф скоїла 27 203 злочинів агресії та воєнних злочинів проти України. Російські збройні сили неодноразово здійснювали теракти на нашій території, зокрема з використанням забороненої зброї. Уже шість парламентів світу визнали злочини кремля геноцидом українського народу.

Читайте також: Юридичний фронт: як Україна бореться з рф у міжнародних судах

Одним із найсмертоносніших злочинів кремля є збиття малайзійського пасажирського літака поблизу окупованого Донецька у 2014 році. За причетність до схожого теракту США внесли Північну Корею до чорного списку в 1988 році.

москва також відома своїми політичними вбивствами. Російський уряд неодноразово звинувачували в скоєнні злочинів на території інших держав. До прикладу, у 2018 році спецслужби рф здійснили спробу ліквідації хімічною зброєю колишнього агента російської розвідки Сєргєя Скрипаля, в результаті чого загинула громадянка Великої Британії. Саме після цієї події тодішній сенатор Корі Гарднер уперше закликав визнати росію державою-спонсором тероризму. Важливим фактом є те, що москва вперше з часів Другої світової застосувала хімічну зброю і тим самим порушила конвенцію про її заборону.

Убивство політичних опонентів – не нова справа для росії. До слова, такі діяння – це форма міжнародного тероризму. Якраз через причетність до вбивств на іноземних територіях КНДР була внесена чорного списку вдруге.  Використання та поширення хімічної зброї є важким злочином у цивілізованому світі. Сирія, приміром, була визнана державою-спонсором тероризму саме за хімічні атаки проти власних громадян силами режиму Асада, якого, до речі, підтримував російський уряд.

Підтримка сирійського президента теж є причиною для сприймання рф як спонсора тероризму. Як відомо, режим Асада відповідальний за численні порушення прав людини в Сирії. Ба більше, він також підтримував терористичне угруповання ІДІЛ, що вчинило низку терактів, зокрема й у Франції у 2015 році. Саме москва сприяла й постачала зброю репресивному режиму. Крім того, росія та Китай ветували резолюцію в Раді Безпеки ООН, завадивши цим провести розслідування щодо воєнних злочинів у Сирії. Іран, наприклад, внесли до списку якраз через підтримку терористичних угруповань і зміцнення режиму Асада. До того ж російські збройні сили співпрацювали з ліванською «Хезболлою», яку Сполучені Штати давно називають однією з провідних екстремістських груп світу.

Також рф має тісні зв’язки з рухом «Талібан» і впевнено розвиває дипломатичні відносини з терористичним рухом. У 2016 році генерал Ніколсон уперше розкритикував росію та Іран, які налаштовували контакти й тим самим робили спроби легалізувати це угруповання. Починаючи з 2021 москва крок за кроком налагоджує зв’язки й акредитує талібанських дипломатів.

Інший напрям терористичної діяльності кремля – організація приватних військових компаній (таких як сумнозвісна «Вагнер»), які беруть участь у збройних конфліктах по всьому світу, зокрема на Донбасі та під час повномасштабної війни проти України на стороні росії, у Сирії на боці режиму Асада, у Судані. Організація «Вагнер» ніде офіційно не зареєстрована, але вже не перший рік діє в інтересах москви.

Тому, як бачимо, росія давно й методично підтримує міжнародний тероризм, злочини проти людяності та війни в різних куточках планети. кремль співпрацює з і спонсорує репресивні й терористичні уряди та налагоджує відносини з ними, щоб мати більший вплив на міжнародній арені, незважаючи на звірства, які вони вчиняють. Росіяни роблять ставку на шлях шантажу західних країн через терористичну небезпеку, яку вони можуть опосередковано «забезпечити». Тому співпраця із сумнівними режимами – це додатковий антигуманний важіль впливу на цивілізований світ, із яким західним державам рано чи пізно треба буде зіткнутися.

Співробітники служби надзвичайних ситуацій на місці, де Сєргєй Скрипаль і його дочка були отруєні. Daniel Leal-Olivas/AFP

Якщо ж розглядати кейси окремих країн-парій, яких наслідує рф, то наприклад зі шляхом Ірану до терористичного списку в кремя є багато спільного. Окрім згаданого вище, обидві країни відзначилися кібервійнами. Наприклад, за чотири місяці повномасштабної війни рф здійснила майже 800 мережевих нападів проти Києва. Однак це було не вперше: росія ще в січні 2022 року робила спроби дестабілізувати ситуацію в Україні шляхом кібератак на сайти держустанов.

Більше за темою: Кібербезпека й медіаграмотність: Україна на передовій інформаційного фронту

Проте Київ – не єдина мішень кібервійни. Нещодавно США звинуватили російських хакерів в атаці комп’ютерів у 135 країнах світу в період 2012-2018 років, які були здійснені з ціллю дестабілізації енергетичнго сектору. Також США офіційно повідомили про кібернапади на свої сервери, вчинені з рф. Крім того, москва відповідальна за масову кібератаку, яка нещодавно охопила всю Європу. І якщо для Ірану це було додатковим чинником для занесення до чорного списку, то кремль досі не зазнав покарання.

Варто також згадати, що росія паралельно зі спробами розхитування ситуації на міжнародній арені проводить справжні репресії в тимчасово окупованому Криму. Корінне населення півострова й активісти потерпають від утисків влади: переслідування, залякування, арешти і тортури. У них немає ні представництва, ні захисту, бо Меджліс кримськотатарського народу москва визнала «екстремістською» організацією. Усім цим росія вчиняє злочини проти людяності.

У цьому маленькому розділі ми згадали лише декілька випадків злочинних діянь рф. Якщо описати їх усі, то матеріалів назбирається на десятки томів та сотні судових позовів. Наш північно-східний сусід за останні десятиліття вирвався не тільки в лідери спонсорів тероризму, але й очолив реєстр його скоєння. Тому рф заслуговує того, щоб закрити криваву п’ятірку чорного списку.

Чому адміністрація Байдена опирається?

Американський Сенат схвалив резолюцію, якою закликав Ентоні Блінкена визнати росію країною-спонсором тероризму ще в червні, однак держсекретар досі відкидає таке рішення. Нещодавно і Джо Байден заявив, що москву не слід називати спонсором тероризму. Тож станом на початок вересня через опозицію виконавчої влади можливість внесення кремля в чорний список підвисла в повітрі. Хоча це й не означає, що під внутрішнім і міжнародним тиском Держдеп не наважиться на такий крок у майбутньому. А проте питання, чому адміністрація Байдена боїться назвати речі своїми іменами, залишається відкритим.

Як уже було згадано раніше, проголошення держави спонсором тероризму – це політичне рішення. Саме тому такі країни, як росія та Пакистан, у багатогранних відносинах із якими Вашингтон бачить певну вигоду, досі не належать до «чорного списку», попри свою відповідність критеріям. США порівняно легко приймали рішення щодо КНДР, Куби чи інших урядів, тому що з ними Вашингтон не мав офіційних дипломатичних чи широких комерційних зв’язків, тому й великих втрат від цього не було. Однак у питанні росії гостро постала дилема вибору: гуманність чи вигода.

Ентоні Блінкен досі гальмує внесення рф у «терористичний список». REUTERS

З одного боку, Сполученим Штатам невигідно визнавати росію державою-спонсором тероризму, бо це призведе до низки економічних і політичних труднощів. До прикладу, такий крок вплине на ведення бізнесу американських громадян із росією та виконання угод у різних сферах, як-от щодо ядерних матеріалів. Крім того, це рішення зашкодить не тільки їхнім відносинам із кремлем, але й з іншими державами-союзниками США, які підтримують ділові відносини з рф.

Також це зведе нанівець дипломатичні відносини Вашингтона й москви. Зараз США та росія мають повноштатні дипломатичні представництва одне одного, попри те, що контакти між урядами перебувають на найнижчому рівні за останні 30 років. Однак американська адміністрація не хоче втрачати і їх, бо Сполученим Штатам невигідно (можна навіть сказати ризиковано) мати повністю антагоністичні стосунки з рф. До прикладу, США зацікавлені в співпраці в рамках скорочення стратегічного ядерного озброєння, що, хоч і неохоче, але виконують обидві сторони. Також ці дві країни поділяють спільний інтерес у процесі P5+1, щоб запобігти отриманню Іраном атомного озброєння.

Загалом Ентоні Блінкен аргументує свою позицію тим, що вже накладені санкції є співмірними з тими, які передбачає чорний список. Також Державний департамент побоюється, що визнання рф країною-спонсором тероризму спричинить агресивні дії росії на міжнародній арені, тому що немає гарантій, що після такого рішення кремль буде дотримуватися укладених угод. Найбільше занепокоєння викликає загроза посилення продовольчої кризи, якщо москва порушить стамбульські домовленості та припинить власний експорт продовольства чи завадить українським.

З іншого боку, Блінкен перебуває під тиском. Зараз обидві палати парламенту США вимагають включення москви до чорного списку. Український уряд не раз звертався до уряду США й закликав дати відповідь на нові акти тероризму з боку росії. Тиск чинять і журналісти, які документують та розповідають про звірства збройних сил рф в Україні. Повідомляється, що не тільки Сенат і громадськість вимагає визнання росії державою-спонсором тероризму, але й спікерка Палати представників Ненсі Пелосі. Вона натякнула Ентоні Блінкену, що він не єдиний, хто має право прийняти це рішення, і якщо держсекретар зволікатиме, то Конгрес сам вирішить це питання.

Вам варто знати: Роль США в російсько-українській війні: як і чому Вашингтон підтримує Україну?

І дійсно, Конгрес може внести росію до чорного списку, однак цей шлях довший та вимагає багато юридичних змін. Справа в тому, що саме Конгрес надав держсекретарю повноваження називати іншу країну спонсором тероризму. Тому шляхом змін законодавства можна позбутися цієї ланки й обійтися без згоди Блінкена. Тому такий крок можливий. Ба більше, вже зараз члени Палати представників планують внести такий законопроєкт на розгляд.

Наразі в американському уряді триває палка дискусія щодо того, чи варто додавати росію до списку спонсорів тероризму. Імовірно, відповідь на це питання ми дізнаємось за кілька місяців. Не виключено, що розмови на цю тему пожвавляться з наближенням проміжних виборів у Конгрес, які відбудуться вже на початку листопада.

Наслідки для росії

Офіційні особи США часто наголошують, що нинішні санкції та експортний контроль щодо рф майже еквівалентний наслідкам занесення москви до числа держав-спонсорів тероризму, однак це не зовсім так. Кількість чинних обмежень проти кремля дійсно є безпрецедентною, однак не нищівною. Тож давайте докладніше розглянемо наслідки, які чекають на росію в разі внесення до чорного списку держав.

●      Економічні

Унаслідок визнання росії спонсором тероризму її чекає низка економічних проблем та нові обмеження щодо торгівлі з іншими країнами. Варто зауважити, що такий статус не передбачає розірвання всіх економічних чи торговельних зв’язків, ба більше, ймовірно будуть сфери, як, наприклад, сільське господарство, яке й зовсім не зазнає експортних санкцій. У більшості обмеження будуть застосовані щодо воєнно-промислового комплексу, товарів подвійного призначення, які можуть бути використані для військової агресії проти іноземних держав, та інших високотехнологічних галузей. Під вторинні санкції також будуть підпадати лише заборонені або обмежені сектори економіки. Тому москва не втратись усіх торгових партнерів і багато бізнесів залишаться на російському ринку й надалі. Проте рф зазнає удару по важливих секторах економіки та повністю втратить репутацію цивілізованої держави.

США вже застосували жорсткі санкції щодо кремля, однак вони не є незворотніми: їх можуть скасовувати або послаблювати, також ці обмеження мають кінцевий термін. Як бачимо, США вже почали послаблювати свої заборони на тлі економічної кризи. Занесення росії до списку держав-терористів зробить механізм зняття санкцій набагато складнішим і скасує часові ліміти. Тобто обмеження будуть тривати до того часу, поки кремль не продемонструє зміни у своїй політиці. Варто згадати, що виключення зі списку можливе лише якщо країна змінила свою поведінку та повернулася до виконання вимог міжнародного права, або якщо в ній відбулася зміна керівництва.

Визнання москви спонсором тероризму спричинить застосування ще більш жорстких обмежень. Насамперед буде повністю заборонено постачати зброю до росії, навіть через треті країни. Фактично Захід ще у 2014 році увів санкції, які обмежували торгівлю з рф у воєнно-промисловій галузі, однак насправді кремль знаходив лазівки, а різні компанії йшли на співпрацю. Уже після повномасштабного вторгнення росії світова спільнота зрозуміла наслідки та поволі намагається закрити «дірки». Визнання рф спонсором тероризму чинитиме додатковий тиск не тільки на державу-агресорку, але й компанії і країни, що захочуть порушити санкції.

Раніше ми писали про таке: Енергетична політика ЄС у контексті російсько-української війни

Важливим чинником, який зробить співпрацю з москвою «токсичною», є накладання вторинних обмежень на уряди та компанії, що будуть із нею співпрацювати в підсанкційних секторах. Російський ринок стане «ризиковим» і для іноземних бізнесів, бо співпраця з рф поставить їхнє фінансове становище під загрозу. Тому компанії з інших країн (навіть лояльних до кремля) будуть тікати звідти, щоб запобігти збиткам чи краху бізнесу. Це нанесе не тільки великий репутаційний удар по росії, але й спричинить відтік іноземного капіталу з економіки рф.

Суть вторинних санкцій у тому, що якщо москву зачислять до списку спонсорів тероризму, то іноземним компаніям доведеться робити вибір: співпрацювати або з москвою, або з Вашингтоном. Країнам-союзникам США варто буде зробити вибір, що призведе до значних економічних втрат у цих державах. Саме це є одним з аргументів проти такого рішення.

Однак обмеження стосуватимуться тільки співпраці з підсанкційними секторами російської економіки. Світу невигідно скасовувати торгівлю в тих галузях, які для них необхідні. До прикладу, навіть зараз такі товари, як продовольство й добрива, не входять до жодного пакету санкцій, що і приносить чимало грошей у російський бюджет. Та й навіть з обмеженим експортом рф отримує від США щонайменше 1 мільярд доларів на місяць, не враховуючи енергоносії. Малоймовірно, що західні країни значно скоротять торгівлю в потрібних їм секторах, адже це зашкодить не тільки кремлю, але й спричинить проблеми в міжнародних торговельних ланцюгах.

Список російських товарів, які Сполучені Штати найбільше імпортували від лютого 2022 року. AP

Жорсткіші санкції не змусять усі країни та компанії різко припинити співпрацю з росією. Імовірно, певні бізнеси залишатимуться на ринку, однак через обмеження їхні товари будуть дорожчими, а отже, і менш привабливими для покупців, через що зменшиться попит.

Складна ситуація із російськими енергоносіями. Цей сектор є найбільшою статтею експорту рф, тому торгівля з ЄС частково послаблює ефект санкцій та допомагає рублю відновити частину вартості. Стало зрозуміло, що західні країни в короткостроковій перспективі не зможуть повністю відмовитися від імпорту палива з росії, оскільки вона є найбільшим експортером нафти й газу у світі, і замінити їх буде складно. Особливо важка ситуація з державами ЄС, бо саме до них рф постачала майже половину свого експорту енергоносіїв. Тому повне ембарго російського палива наразі малоймовірне. Проміжним рішенням з боку Брюсселя зараз виглядає впровадження механізму обмеження цін на російський газ, над яким працює Єврокомісія. Однак якщо кремль зачислять до чорного списку це дасть західним країнам додатковий стимул шукати альтернативу та повністю відмовитись від російських енергоносіїв.

Також статус держави-спонсора тероризму передбачає накладення санкцій на всі товари подвійного використання, що ще більше ізолює москву. Товари подвійного призначення – це товари, які можуть використовуватись як у цивільних, так і у військових цілях. Торгівля такими номенклатурами строго регулюється, щоб запобігти ризикам військової агресії чи навіть актів тероризму з їхнім використанням. Прикладами таких технологій і товарів є мікрочіпи, програмне забезпечення, ядерні технології, хімічні та біологічні елементи й деякі види супутників і дронів. Торгівля ними регулюється суворим експортним контролем, однак завжди є прогалини, якими користується, зокрема, і росія.

Вас може зацікавити: Як цивілізований світ «скасовує» росію за її війну в Україні?

У 2013 Вассенаарська домовленість з експортного контролю додала технології та предмети, пов’язані з кібербезпекою, до свого контрольного списку. Тому, у випадку внесення рф у чорний список, США, ймовірно, розширили б санкції щодо експорту, реекспорту й передачі технологій, які можуть бути використані з метою спостереження або зловмисної кібердіяльності. Тому можна було б очікувати, що з часом це пригальмує російські кібервійни, спроби шпигунства та порушення прав людини.

Такий крок із боку США зменшить обороноздатність рф, оскільки країна не зможе купувати нові товари, а також переобладнати стару техніку. Крім того, кремль не отримуватиме нових розробок, тому потужності та ефективність певних галузей поступово, але неминуче будуть зменшуватись, що також вдарить по економіці, а це, у свою чергу, на спроможність російського уряду фінансувати різні держпрограми, зокрема й військові. Крім оборонної галузі, постраждають й інші, які також використовують товари подвійного призначення, до прикладу, сфера транспорту.

Однак варто зрозуміти, що в будь-якому разі ефект не буде миттєвим і займе певний час. Особливо це ускладнює той факт, що кремль продовжує шукати лазівки та налаштовує паралельні шляхи імпорту підсанкційних товарів. росія не покине старих звичок і буде шукати шляхи обходу санкцій, проте у випадку отримання чорної мітки буде все важче й дорожче налаштувати сіру зону. Усе це збільшить видатки на розробку та підтримку схем і підставних компаній.

Неможливість отримати міжнародну фінансову допомогу теж ослабить економіку держави-агресора. США не надають жодної фінансової допомоги росії, однак Вашингтон може вплинути на рішення таких міжнародних організацій, як Світовий банк та Міжнародний валютний фонд, оскільки є найбільшим джерелом їхнього фінансування.

Частка фінансових внесків США до Міжнародного банку реконструкції та розвитку (IBRD), одного із джерел фінансування Світового банку. The World Bank

Також із великою ймовірністю Міжнародна група з протидії відмиванню грошей (FATF) не зможе відмовитися від того, щоб внести росію у свій чорний список у випадку відповідного рішення Держдепу. Робота цієї організації спрямована на сприяння безпеці й цілісності світової фінансової системи, і вона є найвпливовішою у сфері боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Після повномасштабного вторгнення FATF застосувала обмеження щодо росії і тепер кремль більше не може виконувати будь-які керівні чи дорадчі ролі, брати участь у прийнятті рішень щодо встановлення стандартів, процесів експертної перевірки, управління чи членства в організації.

Зараз рф перебуває в сірому списку, що знижує її рейтинг та підвищує ризикованість інвестицій у російські компанії. Крім того, москва піддається вищим вимогам і суворішому моніторингу. Наслідки чорного списк» будуть більш серйозними. Це має стати ще одним ударом по репутації країни й додасть ризиків у співпрацю з нею. До того ж таке рішення спричинить блокування кореспондентських рахунків і лімітів у всіх російських банках. До слова, український уряд уже зробив кроки щодо виключення рф з FATF, тому занесення москви до списку спонсорів тероризму посприяє такому рішенню.

Читайте також: Кремлівська вісь: хто та як підтримує агресію рф проти України?

Усе це ще більше вдарить по російській економіці та спричинить постійні недоотримання в бюджет, що з часом поглибить економічну кризу, яку кремль навряд чи зможе подолати. Зараз країну досі рятують високі ціни на нафту й газ, однак у разі потрапляння росії до чорного списку інші держави з більшою вірогідністю почнуть зменшувати імпорт енергоносіїв із рф та укладати нові угоди в цій сфері. Хоча процес не буде миттєвим, однак у довгостроковій перспективі значно уповільнить російську економіку.

●      Дипломатичні

Ми вже зараз бачимо, що співпраця з рф стає все менш привабливою для цивілізованих країн. Тому якщо росія отримає новий статус, то в довгостроковій перспективі все більша кількість держав буде уникати економічних та торговельних відносин із кремлем. А це зменшить вплив москви на західні країни. Із часом співпраця з росією втратить будь-яку привабливість навіть для тих, хто часто підтримував її терористичну політику. Яскравим прикладом є Китай, який хоч і притримується проросійської позиції, однак водночас остерігається розвитку торговельних відносин із кремлем.

Керівництво рф це розуміє, тому відчайдушно шукає собі нових союзників. Проте шлях до цивілізованих країн закритий через неприховану військову агресію, тому кремль змістив свій фокус на уряди Африки й Азії. Іншим рішенням російського уряду є зміцнення альянсу зі ще однією державою-вигнанцем – Іраном.

Також рф через вторинні санкції та ще жорсткіший експортний контроль втратить частину шляхів, якими зараз обходить західні обмеження. Як відомо, деякі європейські компанії досі постачали компоненти військової техніки до росії, передаючи її через треті країни. Якщо кремль визнають спонсором тероризму, то держави й компанії, які продовжать торговельно-економічну діяльність, також потраплять під санкції та матимуть пляму на репутації.

Небезпека полягає в тому, що невідомо, чи росія після такого кроку продовжить дотримуватися укладених угод і норм міжнародного права. Імовірно, рф захоче розірвати дипломатичні відносини з Вашингтоном, а таке рішення спричинить чимало негативних наслідків для обох країн.

Крім того, США скасують імунітет, що захищає москву від судових позовів. Це означатиме, що певна група американських громадян зможе вимагати компенсації за злочинні дії росії. Це не є позитивним моментом, адже ці компенсації будуть відраховані із заблокованих кремлівських активів, що зменшить кількість ресурсів, які можуть бути передані Україні.

Уже зараз росія є не надто привабливою країною для розвитку двосторонніх відносин, однак статус держави-терориста ще більше похитне її становище.

●      Політичні

Оскільки рф втрачатиме значимість, то і її головна стратегія, яка полягає в шантажі й тиску, значно зменшиться. Зараз москва вимагає поступок від Заходу, маніпулюючи загостренням продовольчої та енергетичної криз, однак ситуація зміниться, якщо російські важелі впливу похитнуться. Проте варто розуміти, що цей процес затягнеться на роки, тому швидкого результату чекати не варто. Занесення росії в перелік спонсорів-тероризму спричинить поступове ослаблення та уповільнення економіки держави, а у випадку з кремлем обмеження будуть застосовувати обережно, щоб не сильно зашкодити ситуації на міжнародній арені і глобальній економіці.

Варто знати: Трансформація системи міжнародної безпеки і подальша роль України

У довгостроковій перспективі внаслідок економічного виснаження росія не зможе продовжувати свої військові програми і «спецоперації». Через це Україні легше буде подолати ворога, який втратить ресурси та не зможе поновити технічну базу армії через санкції.

Невідомо, як будуть поводитися маріонеткові уряди, які кремль спонсорує фінансово й підтримує військово. Імовірно, з часом рф втратить вплив на цих територіях також, і такі самопроголошені держави, як Абхазія, Південна Осетія і Придністров’я змушені будуть домовлятися з цивілізованим світом та діяти згідно з міжнародним правом.

Висновки

Визнавши росію країною-спонсором тероризму, США покажуть, що вони не будуть йти на поступки насильству. Глобалізація з’єднала світ невидимими нитками, які підтримують усі економічні процеси, тому в короткотривалій перспективі на світ чекає багато викликів унаслідок ще більшого обмеження рф в економіко-торговельному просторі.

Міжнародна спільнота матиме більше стимулів, щоб шукати інші шляхи забезпечення своїх потреб, особливо це стосується імпорту енергоносіїв. Зараз росія є головним експортером нафти у світі, тому для розробки альтернативних шляхів знадобляться роки. Одним із рішень є відновлювані джерела енергії, за допомогою яких світ зможе виробляти всю необхідну йому електроенергію до 2035 року за даними Carbon Tracker. Проте й на таку зміну потрібен час. Також не виключено, що держави, шукаючи заміну російським нафті та газу, вливатимуть мільйони доларів до урядів потенційно небезпечних країн, як-от Венесуела та Саудівська Аравія, які можуть застосувати ці кошти для посилення утисків прав людини.

кремль уже давно заслуговує на звання спонсора тероризму, однак «багатогранні» відносини з Вашингтоном та розгалужені економічні зв’язки з країнами-партнерами США стримують від подібного кроку. Визнання росії державою-спонсором тероризму стало б рішучим кроком для США й неабиякою перемогою України на міжнародній арені. І хоча цей статус не гарантує швидкого закінчення воєнних дій, проте значно допоможе наблизити стагнацію росії, а відтак – нашу перемогу.

У липні ймовірність внесення росії до чорного списку була як ніколи висока, однак зараз це рішення підвисло в повітрі через опозицію виконавчої влади. Разом з тим, існує імовірність, що спільний тиск Сенату, Палати представників, медіа, зовнішніх акторів допоможе проломити опір адміністрації Байдена.

Для росії імовірне внесення в список держав-спонсорів тероризму стане нищівним для її репутації, однак не матиме миттєвого впливу на економіку та спроможність вести воєнні дії на території України. Усі обмеження, які передбачатиме новий статус, тільки посилять вплив уже застосованих заборон. Унаслідок цього рішення москва зазнає ще жорсткіших санкцій, які важко буде обійти, бо вторинні обмеження з часом зроблять співпрацю з росією надто ризиковою навіть для лояльних до неї країн. Звісно, рф шукатиме нові сірі зони і шляхи обходу заборон, тому таке рішення не ставить кремль у безвихідне положення. Проте це вимагатиме часу та ще більших витрат для розробки й підтримання альтернативних шляхів. У довгостроковій перспективі росія зазнає втрат, що спричинить уповільнення економіки й виникнення низки політичних проблем.

Для США та світу це рішення також буде болючим, однак таким кроком цивілізований світ покаже свою вірність ідеям демократії та покарання для агресора. Вони ще раз голосно заявлять, що будь-яка терористична та агресивна діяльність на міжнародній арені неприпустима. Вашингтон досі вагається, чи готовий він поставити свої ідеали вище вигоди. Однак коли світ усвідомить, що важить більше, залишається питанням часу.

Авторка – Марта Беля, стажерка Аналітичного центру ADASTRA

Сподобалася стаття? Тоді підтримайте вихід нових матеріалів, ставши патроном ADASTRA. Зробіть внесок у розвиток незалежної вітчизняної аналітики!