АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Камала Гарріс – кандидатка від демократів 2024?

Камала Гарріс – кандидатка від демократів 2024?

Камалу Гарріс вважають символом трансформації сучасної американської політики. Ставши першою віцепрезиденткою і першою особою афроамериканського та азійськоамериканського походження, що обійняла таку посаду, вона зламала стереотипи про репрезентацію різноманітних расових та етнічних груп у політиці. Прихильники сприймають її як символ сучасної жінки, яка не боїться викликів, а цілеспрямовано відповідає на них заради блага суспільства. Водночас критики вважають її фігуру переоціненою.

Як би там не було, вік Джо Байдена та статус Гарріс як другої людини в державі та Демократичній партії роблять її найбільш імовірною кандидаткою від «віслюків» на президентських виборах 2024 року. Тож ми вирішили розібратися, які шанси матиме перша віцепрезидентка у наступній президентській кампанії та за яких умов вона зможе очолити країну після Джо Байдена. Про професійний шлях і політичні перспективи Камали Гарріс читайте в цьому матеріалі.

Хто така Камала Гарріс?

Майбутня віцепрезидентка народилася 1964 року (56 р.) в Окленді (штат Каліфорнія) у сім’ї мігрантів – мати мігрувала з Індії, а батько з Ямайки. На кар’єру в політиці та юриспруденції її надихнув дідусь за маминою лінією, котрий був індійським держслужбовцем та відрізнявся своєю прогресивною позицією щодо демократії та прав жінок. Крім того, остаточно зі своєю майбутньою професією Гарріс визначилася після того, як її подруга зі старшої школи зізналася Камалі в сексуальних домаганнях від вітчима. Тоді вона усвідомила, що її покликання полягає в юридичному захисті жінок та дітей.

Кар’єра Камали Гарріс розвивалася стрімко, однак були й проблеми. У 1990 році жінка стала заступницею прокурора округу Аламеда штату Каліфорнія, а 1994 року спікер Асамблеї штату Каліфорнія Віллі Браун призначив її спочатку членкинею Комісії штату з апеляцій щодо страхування з безробіття, а згодом до Каліфорнійської комісії медичної допомоги. Оскільки Гарріс на той момент зустрічалася з Брауном, медіа звинувачували його в кумівстві через призначення жінки на такі посади, однак пізніше Гарріс довела свою професійність.

Вас може зацікавити: Медіаринок США – невидиме поле битви всередині держави

2002 року Камала балотувалася на посаду прокурора округу Сан-Франциско. У результаті своєї блискучої кампанії Камала Гарріс виграла тодішні вибори з 56% голосів, ставши першим небілошкірим прокурором округу. У 2007 році її було обрано на цей пост удруге. За свого перебування прокурором округу Камала Гарріс провела низку реформ, що вказує на її прогресивність та відданість справі на всіх етапах політичної кар’єри. Вона створила підрозділ для розслідування злочинів проти довкілля, зменшила кількість ув’язнень за зберігання марихуани, досягла 87% розкриття справ, пов’язаних з убивствами, та 90% справ з використанням зброї за період з 2004 по 2006 роки. У свій час це було надзвичайним проривом, оскільки тоді рівень кримінальної активності в Сан-Франциско перевищував загальнонаціональний. Також Камала створила підрозділ з розслідування злочинів на основі ненависті, що фокусувався на справах, пов’язаних з порушенням прав ЛГБТ-дітей та підлітків у школах. У 2007 році політикиня також долучилася до ініціативи із заборони шоу з використанням зброї на території округу, яку, однак, вдалося втілити лише 2019 року.

Камала Гарріс в часи роботи на посаді генерального прокурора штату Каліфорнія. Damian Dovarganes/AP

Усі ці успіхи привели її до перемоги на виборах генерального прокурора штату, зробивши її першою афро- та азійською американкою на такій посаді. Як генпрокурорка Каліфорнії Гарріс відзначилася також прогресивними діями. Наприклад, вона боролася проти шахрайства в галузі медичного страхування, за охорону власності, за фінансові відшкодування вчителям та іншим категоріям «бюджетників», за захист доступу до особистих даних, права представників ЛГБТ-спільноти на шлюб тощо.

Зрозуміло, що наступним етапом кар’єри після такого успіху має бути посада федерального масштабу, і такою стала роль сенаторки від штату Каліфорнія. У 2016 році, фаворитка кампанії, вона перемогла з результатом 40%. За час перебування на посаді сенаторки Камала Гарріс також досягла значного прогресу в багатьох питаннях. Зокрема, вона працювала над реформою системи охорони здоров’я, поступовою легалізацією канабісу, стратегією набуття американського громадянства для незареєстрованих мігрантів та прогресивною реформою податкової системи. Гарріс протестувала проти рішень Дональда Трампа з обмеження міграції з мусульманських країн та певних кадрових призначень. Також вона голосувала проти прийняття Ніла Ґорсача до складу Верховного суду США через його досвід надання переваги бажанням корпорацій під час прийняття рішень.

Дізнавайтеся більше: Виборча система в США: чи справді кожен голос почуто?

Першим іноземним відрядженням Камали як сенаторки була поїздка до Іраку для зустрічі з американськими військовими. Справжню славу на посаді їй принесло слухання з Родом Роузенштейном щодо доповіді Мюллера про вплив РФ на президентські вибори в США у 2016 році, де її запитання занепокоїли республіканців настільки, що її попросили перерватися. Багато хто сприйняв цей жест як вияв неповаги до Гарріс та навіть приниження її за гендерною ознакою.

Ще сенаторка Гарріс на слуханні з Родом Роузенштейном. Zach Gibson

Важливо відзначити, що через свою прогресивну позицію в жовтні 2018 року вона навіть стала об’єктом планованого замаху, якому, на щастя, вдалося запобігти. Заради гарних ідей вона не боялася співпрацювати над законопроєктами з республіканцями, як-от щодо гарасменту на робочому місці.

Камала Гарріс як віцепрезидентка

Сенаторка не боялася сперечатися з популярнішими політичними фігурами, як-от зі своїм майбутнім босом Джо Байденом на праймеріз демократів 2020 року, відстоювала свою точку зору, що не співпадала з меседжами провладної верхівки, наприклад, щодо політики роз’єднання родин, запровадженої за Трампа. Тому її вибір як віцепрезидентки був досить продуманим, актуальним та навіть вирішальним для кампанії Байдена.

Детальніше про це в матеріалі: Президентські вибори 2020: США на порозі вибору

Цікаво,  що тандем Байдена-Гарріс став реальним прикладом взаємодії двох основних течій сучасної демократичної партії – помірної (консервативної) та прогресивної. Прогресивний бекґраунд Камали чітко простежується в її діяльності на посаді віцепрезидентки. На своєму посту вона працює над такими важливими проблемами, як реформа виборчої системи для викорінення практики «обмеження прав виборців» (voter supression), ініціативами на захист довкілля, масштабною інфраструктурною реформою та низкою проєктів, спрямованих на розв’язання соціальних проблем, що повністю співпадає з політикою прогресивної течії демократів. Особливої уваги заслуговує реформа міграційного законодавства США, оскільки Камала Гарріс особисто неодноразово висловлювала незгоду з міграційною політикою Дональда Трампа, що містила дискримінаційні та несправедливі практики.

Уже зараз можна побачити певний прогрес у цьому питанні завдяки указам президента щодо послаблення міграційного режиму на кордоні з Мексикою, підписаних за активного сприяння Гарріс. Також у дію повернули The DREAM Act, що дає можливість тимчасово проживання в США з правом на працевлаштування для осіб, що нелегально перетнули американський кордон у віці до 18 років (закон було скасовано Дональдом Трампом). Крім того, нещодавній візит пані Гарріс до Ґватемали стосувався здебільшого саме міграції мешканців країни до Сполучених Штатів, і американський уряд в особі віцепрезидентки гарантував збільшення фінансової допомоги країні, що має допомогти розв’язати проблему, котра є причиною такого масштабного напливу мігрантів, а саме зруйновану економіку не лише Ґватемали, а й держав регіону загалом.

Камала Гарріс на зустрічі з президентом Ґватемали Алехандро Джамматтеї. Jacquelyn Martin/АР

Крім того,  одним з основних проривів дуету Байдена-Гарріс є Закон з порятунку Америки, що надає високий рівень економічної допомоги пересічним американцям ($1400 щомісяця з подовженням мораторію на виселення з житлових приміщень) та власникам малого та середнього бізнесу. Законопроєкт не влаштовував республіканську партію, і саме голос віцепрезидентки став вирішальним при його прийнятті.

Камала Гарріс – перша президентка США?

Звичайно, поки не минув навіть рік з урядування нової команди в Білому домі, важко робити конкретні висновки про віцепрезидентство Камали Гарріс та перспективи її можливого президентства, однак вже зараз можна говорити про сценарії розвитку подій та фактори, що вплинуть на потенційну кампанію.

По-перше, варто зазначити, що навіть попри заяви Джо Байдена про наміри переобиратися, імовірно, його вік та, відповідно, стан здоров’я не дозволять йому цього зробити. Тому очевидно, що віцепрезидентка є основною кандидаткою від демократичної партії на місце в бюлетені президентських виборів 2024 року.

Однак навіть якщо й так, чи є в політикині шанси на перемогу? Усе залежатиме від того, яким у підсумку стане віцепрезидентство Гарріс та яких конкурентів вона матиме на своєму шляху. Уже зараз політика Гарріс на посаді віцепрезидентки охоплює більше важливих питань, ніж у її попередників, а завдання, що стоять перед нею, є, мабуть, найскладнішими для цієї ролі. Проблеми на кшталт утисків виборчих прав та міграційної політики США і зараз не втрачають своєї надзвичайної гостроти та актуальності.

Однак, хоча ці завдання є складними, вони відчиняють «вікном можливостей» для Гарріс, що може допомогти їй стати першою в історії США президенткою. Кампанія Джо Байдена у 2020 році була створена на основі його успіхів на посаді віцепрезидента за каденцій Обами, і саме такий підхід допоміг йому потрапити до Білого дому. Якщо Камалі Гарріс вдасться досягти значного прогресу в розв’язанні вищезгаданих проблем, це виділить її в очах виборців як політикиню, що довела свою професійність не словами, а конкретними діями.

Утім, внутрішня політика Сполучених Штатів уже давно є несподіваною річчю, і в цій справі нам теж треба це враховувати. Якщо суперником Гарріс з боку республіканців зрештою стане Дональд Трамп, то результати можуть бути досить неочікуваними.

Читайте також: Трамп-2024: чи можливе повернення 45-го президента США до Білого дому?

Також не варто відкидати й сюрпризів з боку демократів, як і небажання самої Гарріс брати участь у виборах 2024 року навіть попри те, що такий варіант є малоймовірним, враховуючи її участь у праймеріз до президентських виборів 2020 року.

Висновки

Камала Гарріс уже стала історичною постаттю для американської політики, зламавши велику кількість стереотипів. Та чи стане її віцепрезидентство таким же історичним – покаже час. На теперішній момент його можна описати фразою “no pain – no gain”.

Якщо ж віцепрезидентка США надумає брати участь у виборах 2024 року, то її шанси на номінацію від Демократичної партії та навіть президентство є доволі високими. Останні соцопитування упевнено вказують на лідерство пані Гарріс, але для того, щоб його втримати, їй варто досить добре попрацювати. Проте вже й зараз думка про Камалу Гарріс як першу в історії президентку Сполучених Штатів виглядає реалістично та зможе здивувати, мабуть, лише відчайдушних скептиків щодо її персони чи діяльності.

Автор – Артур Колдомасов, експерт із політики США Аналітичного центру ADASTRA