АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Президентські перегони в США стали на кілька кроків ближче до повторення протистояння 2020 року

Президентські перегони в США стали на кілька кроків ближче до повторення протистояння 2020 року

У квітні 45-й президент США Дональд Трамп став першим ексочільником Сполучених Штатів, якому прокуратура оголосила звинувачення. Того ж місяця свою передвиборчу кампанію розпочав чинний глава держави Джо Байден. Тож в новому матеріалі варто проаналізувати ключові політичні новини США за останній місяць та дати відповідь на низку питань.

Чи має звинувачення Трампа перспективу стати білетом до в’язниці для ексцентричного колишнього лідера США? На яких етапах перебувають інші кримінальні справи щодо експрезидента? Чи зашкодять кримінальні переслідування його планам повернутися до Білого дому, та як вплинуть на шанси інших республіканських політиків кинути виклик Трампу під час внутрішньопартійних праймеріз за номінацію на посаду президента США у 2024 році? Із якою риторикою розпочав свою кампанію Байден? Які шанси на переобрання чинного президента США? Про це та навіть більше –дізнавайтеся далі.

Вплив кримінальних справ проти Трампа на передвиборчу кампанію

4 квітня експрезиденту США Дональду Трампу в суді Мангеттена, штат Нью-Йорк, було представлено 34 пункти звинувачення у фальсифікації ділової документації. Звинувачення стосується виплати 130 тис. доларів, здійснених тодішнім особистим адвокатом Майклом Коеном зірці порнофільмів Стормі Деніелс наприкінці жовтня 2016 року (перед президентськими виборами), щоби змусити її публічно мовчати про позашлюбні сексуальні стосунки із Трампом десять років тому. Подібна виплата була також зроблена моделі Playboy Карен Макдугал. Окружна прокуратура стверджує, що ці виплати, а також неправдиві заяви та ділові записи, були частиною незаконного плану придушення негативної інформації про Трампа як кандидата.

Усі 34 пункти звинувачення проти експрезидента пов’язані із серією чеків, які були виписані адвокату Коену, щоби відшкодувати йому кошти, які він виплатив за мовчання про позашлюбні сексуальні стосунки Трампа. Ці чеки були зафіксовані в різних внутрішніх документах компанії як юридичні послуги, яких, за словами прокурорів, не існувало. Адвокат експрезидента Коен дав свідчення перед судом та є ключовим свідком у справі. Фальсифікації ділової документації є кримінальним злочином і карається позбавленням волі до чотирьох років, однак незрозуміло, чи отримає Трамп термін ув’язнення, якщо його визнають винним.

Раніше ми писали про таке: Трамп-2024: чи можливе повернення 45-го президента США до Білого дому?

Наступна дата засідання суду в цій справі призначена на 4 грудня, тобто за два місяці до перших республіканських праймеріз. Утім, не можна сказати, що звинувачення вже зашкодили передвиборчій кампанії Трампа. Передвиборчий комітет експрезидента зафіксував рекордні пожертви на кампанію одразу після того, як стало відомо, що колишньому очільнику США висунуть підозру. Комітет Трампа зібрав $18,8 млн у першому кварталі 2023 року. Йому донатили приблизно $168 тис. на день з 1 січня до моменту, коли стало відомо про звинувачення. За наступні 24 години він зібрав понад $4 млн. Загалом після оприлюднення інформації про звинувачення до першої половини квітня передвиборчий комітет Трампа зібрав 15,4 млн доларів. Тобто серйозні зрушення в кримінальному переслідуванні політика мобілізували його прихильників, зокрема у фінансовому вимірі.

Губернатор Флориди Рон Деcантіс на мітингу президента Дональда Трампа в листопаді 2020 року. Joe Raedle/Getty Images

Зрушення на користь екпрезидента показали й опитування щодо республіканських праймеріз. За усередненими даними опитувань від RealClearPolitics, ще 29 березня Трамп мав відрив від свого найближчого переслідувача – губернатора Флориди Десантіса – на майже 17%. Станом на 5 квітня ця перевага збільшилася до 26%, у середині місяця – до 30%, а окремі опитування показують приголомшливі понад 40% відриву між головними претендентами на президентську номінацію від Республіканської партії. Згідно з опитуванням NBC News, 68% виборців Республіканської партії погоджуються з твердженням, що розслідування щодо Трампа є політично вмотивованим і спрямоване на те, щоби перешкодити йому знову стати президентом, і що вони повинні підтримати його зараз, аби перешкодити перемозі його опонентів.

Натомість 26% електорату республіканців вважають, що важливо висунути іншого кандидата, який не буде відволікатися і зможе зосередитися лише на тому, щоби перемогти Байдена на загальних виборах. Звісно, на зростання рейтингу Трампа в опитуваннях республіканського електорату могли мати вплив інші чинники, як-то недостатньо гостра риторика Десантіса щодо колишнього глави держави або затягування з оголошенням президентської кампанії губернатора Флориди. Натомість підозра Трампу, безумовно, відіграла значну роль у посиленні його позицій у перегонах за висунення в президенти від республіканців.

Читайте також: 118-те скликання Конгресу США: чого чекати Штатам та Україні?

Незважаючи на те, що звинувачення мобілізувало прихильників ексочільника, воно все-таки має свої негативні аспекти. На Трампа не зовсім діють класичні правила політики, але навіть на його шанси серед незалежних виборців негативно впливає кримінальне звинувачення. Згідно з опитуванням Quinnipiac 57% американців вважають, що висунуті підозри повинні позбавити Трампа права знову балотуватися на посаду президента. Зокрема, так вважали 88% виборців демократів, 55% незалежних виборців і 23% республіканського електорату. Відповідне опитування було проведено прямо перед оголошенням звинувачення Трампа, але вже після того, як він заявляв, що очікує на арешт. Водночас варто зазначити, що 62% опитаних вважають, що справа, яка ведеться прокураторою Мангеттена, переважно політично вмотивована, тоді як 32% впевнені, що звинувачення є в основному законними. Тобто підозра Трампа дає йому позитивний імпульс на республіканських праймеріз, водночас погіршуючи його шанси на остаточному етапі виборів, де він, найімовірніше, зіткнеться із чинним президентом Байденом. Особливо ці шанси погіршаться, якщо проти Трампа буде висунуто ще кілька звинувачень у справах, які виглядають більш переконливо.

Аудіозапис розмови колишнього президента Дональда Трампа з держсекретарем Джорджії Бредом Раффенспергером, відтворюється під час слухань у комітеті Палати представників, який розслідує атаку на Капітолій 6 січня. Жовтень 2022 року. Alex Wong/Getty Images

Зокрема ексочільник США може почути звинувачення в справі про спроби вплинути на результати президентських виборів 2020 року в штаті Джорджія. Прокурор Джорджії розслідує тиск команди Трампа на владу штату, щоб та визнала недійсними частину голосів і в такий спосіб змінила результат виборів у штаті на користь представника республіканців, на що, зокрема, вказує запис розмови тодішнього президента США з держсекретарем Джорджії Бредом Раффенспергером. Низка допитів у цій справі були проведені у квітні цього року, що свідчить про активність цього розслідування.

Ще одна справа, що має потенціал негативно вплинути на шанси Трампа на остаточному етапі виборів, – заворушення в Капітолії 6 січня 2021 року. Спеціальний прокурор Джек Сміт розслідує спроби колишнього президента утримати владу шляхом скасування результатів виборів 2020 року. Перед заворушеннями в Капітолії 6 січня 2021 року Трамп чинив тиск на Пенса, щоби той відхилив сертифікацію підрахунку голосів колегії виборників, яка затвердила перемогу Байдена виборах. Ексвіцепрезидент відмовився підкоритися, що спонукало колишнього главу держави засудити його на мітингу у Вашингтоні перед заворушеннями. Потім прихильники Трампа вийшли на Капітолій з ціллю зірвати сертифікацію виборів, скандуючи «Повісьте Майка Пенса!».

Вам варто знати: Американська допомога Україні: консенсусне рішення політичних еліт чи предмет дискусій?

Після цього вони увірвалися до будівлі Капітолію, щоби затягнути розгляд. 27 квітня, за даними POLITICO, у цій справі дав свідчення ексвіцепрезидент Майк Пенс. Днем раніше Федеральний апеляційний суд відхилив запит колишнього глави держави Трампа на заборону його колишньому віцепрезиденту Майку Пенсу давати свідчення в цій справі або обмежити коло питань, які можуть бути йому задані. Ці новини свідчать про суттєве просування цього розслідування, яке, згідно з опитуванням Morning Consult, має певний електоральний вплив. 55% опитаних заявили, що події 6 січня матимуть певний вплив на їхнє голосування у 2024 році, 59% вважають Трампа винним у подіях 6 січня, а 55% виборців розглядають спроби ексочільника скасувати результати президентських виборів 2020 року як злочинні.

Шибениця, споруджена перед Капітолієм прихильниками Трампа, 6 січня 2021 року. Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Крім того, спецпрокурор Сміт розслідує спроби команди колишнього глави держави приховати секретні документи, які були знайдені серед тисяч урядових документів, котрі експрезидент тримав у своїй резиденції в Мар-а-Лаго, штат Флорида. Одне з потенційних звинувачень, що можуть бути висунуті Трампу, – приховування або знищення офіційних документів. Покарання за таке правопорушення може включати заборону обіймати федеральні посади. Варто зазначити, що навіть, якщо суд визнає Трампа винним, то він надалі може брати участь у виборах на посаду глави держави, адже немає конституційної заборони щодо цього, а історія знає кількох кандидатів, котрі балотувалися, перебуваючи у в’язниці, хоч і жоден із них не став президентом. Утім, як показують вищезгадані опитування, такий розвиток подій суттєво погіршить шанси Трампа, знизивши підтримку серед виборців, що не визначилися, а також певного відсотку республіканського електорату.

Шанси суперників Трампа на перемогу в республіканських праймеріз

Головною загрозою для експрезидента на праймеріз Республіканської партії залишається губернатор Флориди Рон Десантіс, хоч він і втратив позитивним імпульс, який отримав після проміжних виборів до Конгресу США та органів влади на рівні штатів. Тоді Трамп був підданий критиці низкою впливових республіканців через просування на внутрішньопартійних праймеріз кандидатів, які потім провалилися на остаточному етапі виборів. Натомість Десантіс здобув значну перемогу на губернаторських перегонах, відірвавшись від суперника в спірному штаті на майже на 20%.

Губернатор Флориди Рон Десантіс святкує перемогу на перевиборах, 8 листопада 2022 року. Scott McIntyre/The New York Times

Найвпливовіші консервативні медіа мільярдера Руперта Мердока – група News Corp та окремі ведучі телеканалу Fox News – критикували експрезидента й висвітлювали Десантіса як можливу альтернативу Трампу. Тоді ж низка важливих спонсорів Республіканської парії виступила проти колишнього очільника США, а частина з них підтримала Десантіса. В опитуваннях, де згадувалися лише два потенційні кандидати в президенти від республіканців, Десантіс випереджав Трампа. В опитуваннях, де були враховані ще кілька інших кандидатів, губернатор Флориди лише незначно поступався колишньому главі держави.

Десантіс вирішив, що не буде поспішати з оголошенням президентської кампанії, а зосередиться на низці законодавчих ініціатив у його штаті, котрі мали б розширити його підтримку серед республіканської бази та закріпити електоральні успіхи. У рамках здобування республіканського базового електорату губернатор Флориди підписав закон про заборону абортів у штаті після шостого тижня вагітності, підтримав розширення заборони на проведення уроків, пов’язаних із гендерною ідентичністю та сексуальною орієнтацією для учнів до 12-го класу включно (раніше було до 3-го), «якщо такі інструкції прямо не вимагаються державними академічними стандартами», а також підписав законопроєкт, що скорочує кількість присяжних, які повинні рекомендувати смертний вирок, з 12 до 8. Це найнижчий поріг з усіх штатів, де передбачена смертна кара.

Такі ініціативи, найімовірніше, здебільшого подобаються консервативному республіканському електорату, адже відповідають його поглядам, але він і далі зосереджений на кандидатурі Трампа, якому оголошення звинувачення допомогло згуртувати навколо себе додаткових виборців Республіканської партії та мобілізувати своїх прихильників. Крім того, медіа Мердока, передусім телеканал Fox News, стали на бік Трампа в темі кримінального переслідування, щоби не втратити своїх глядачів, які здебільшого підтримують експрезидента, і могли б перейти до інших правих медіа, як-то Newsmax та One America News. Це дає колишньому очільнику США додаткову медійність і залишає його в центрі уваги найпотужніших консервативних медіа, які вважають, що Десантіс занадто слабко відповідає на закиди Трампа, і це може бути однією з причин усе нижчих результатів губернатора Флориди в опитуваннях республіканських праймеріз.

Більше за темою: Президентські вибори-2024: хто змагатиметься з Трампом за номінацію від Республіканської партії?

Іншою передумовою може бути банальне затягування з офіційним оголошенням кампанії. Десантіс не використав позитивного імпульсу, який склався для нього після виборів 2022 року, і Трамп крок за кроком знищує своєю критикою губернатора Флориди, який ще навіть не став повноцінним учасником президентських перегонів. Джерела Bloomberg повідомляють, що Десантіс розглядає можливість оголошення початку своєї передвиборчої кампанії в перших двох тижнях червня. Якщо це станеться (а йому все одно не вдасться повернути позитивної динаміки), то, найімовірніше, губернатор Флориди перестане сприйматися як потенційна заміна Трампу.

У такому випадку до гри його може повернути лише щасливий випадок, котрим може бути судовий вирок експрезиденту з реальним терміном ув’язнення, який спонукав би республіканських виборців не голосувати за кандидата, який перебуває за ґратами й незрозуміло, чи міг би фактично обійняти посаду глави держави. Хоч і в цьому випадку немає гарантій, що більшість виборців експрезидента будуть керуватися такою логікою. Тим часом один із важливих спонсорів Республіканської партії Томас Петерфі разом зі своїм оточенням припинив фінансування кампанії кандидатури Десантіса на посаду президента США через його крайню позицію щодо соціальних питань. Тобто консервативні ініціативи губернатора Флориди не дали йому позитивної електоральної динаміки, але вже призводять до втрати спонсорів.

Колишній віцепрезидент США Майк Пенс і колишній постпред США в ООН Ніккі Гейлі в Радбезі ООН, 2017 рік. Spencer Platt/Getty Images

Жоден з інших кандидатів-республіканців за останні місяці не показав в опитуваннях результату вище 10%, а їхні усереднені показники перебувають нижне 6%. Серед них ексвіцепрезидент Майк Пенс, який має показник 5,4% та ще офіційно не оголосив про свою участь, ексгубернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі (3,9%), яка обіймала посаду постійної представниці при ООН за президентства Трампа, темношкірий сенатор із Південної Кароліни Тім Скотт (2,2%), а також ексгубернатор Арканзасу Аса Гатчінсон (0,9%) і консервативний мультимільйонер Вівек Рамасвамі (2,2%). Гейлі та Гатчінсон будують свою кампанію так, щоби показати себе противагою експрезиденту Трампу, що виглядає як найбільш логічна стратегія, утім, це поки не дозволило їм вийти на позитивну динаміку.

Байден офіційно включається до перегонів

25 квітня президент Байден офіційно повідомив, що балотуватиметься на посаду очільника США у 2024 році. Таке саме оголошення він зробив рівно за 4 роки до того – 25 квітня 2019 р. Відтоді й не змінилася його риторика. У своєму передвиборчому ролику чинний президент США обіцяє продовжити захищати демократію від «екстремістів MAGA», тобто радикальних прихильників Трампа, які хочуть позбавити американців основних свобод. У ролику згадується, що республікаці «виступають за зменшення соціального страхування, знижують податки для найбагатших, диктують, які рішення щодо власного здоров’я можуть приймати жінки, забороняють книги та розповідають людям, кого вони можуть любити, а також ускладнюють можливість голосування».

У такий спосіб команада Байдена на початку кампанії робить акцент на світоглядних питаннях, у яких американці схиляються більше на сторону демократів. На тлі питання заборони абортів ліберальна суддя Джейн Протасевич перемогла на виборах до Верховного суду штату Вісконсін із відривом в 11%. Вісконсін є одним із найбільш спірних штатів між демократами та республіканцями, де перемогу той чи інший кандидат здобуває з перевагою до кількох відсотків. Крім того, згідно з останнім опитуванням, понад 60% американців на тлі низки масових стрілянин виступають за заборону автоматів і напівавтоматичної зброї, а близько 80% підтримують різноманітні додаткові заходи перевірки для тих, хто отримує зброю. Такі заборони та заходи контролю активно просувають демократи на чолі з президентом Байденом, але проти них виступають республіканські політики, адже це суперечить поглядам їхнього електорату.

Тобто якщо команді Байдена вдасться зробити чутливі світоглядні питання головними в передвиборчій кампанії, то це дасть їм перевагу серед невизначених виборців, зокрема і в ключових штатах, на що вказує досвід Вісконсіна. Якщо на перший план вийдуть економічні питання, то Байден буде більш вразливим на атаки республіканського кандидата, адже висока інфляція та можлива рецесія будуть схиляти невизначених виборців до підтримки республіканського кандидата.

Скріншот з відео оголошення кампанії з переобрання президента США Джо Байдена, 25 квітня 2023 року. Reuters

Уже цього літа адміністрація Байдена зіткнеться з ризиком дефолту, якщо не піде на умови республіканців із Палати представників, які в обмін на підвищення ліміту держборгу вимагають скорочення низки видатків бюджету, які, зокрема, стосуються дотацій та податкових пільг для компаній із галузі «зелених технологій», що покликані допомогти переманювати виробництво високотехнологічних товарів із Китаю до США. Іншим варіантом є домовленість із республіканцями на кращих для Білого дому умовах або ж примушення їх до згоди підвищити ліміт держборгу без будь-яких умов, хоч і незрозуміло, які інструменти для цього має адміністрація Байдена.

Позитивом в економічних питаннях для Байдена є нові інвестиції в рамках законів «Про мікросхеми та науку» і «Про зменшення інфляції». Згідно з підрахунками Financial Times станом на 14 квітня поточного року американські й іноземні компанії заявили про виділення приблизно 204 мільярдів доларів США на масштабні проєкти для стимулювання виробництва напівпровідників і чистих технологій у США, обіцяючи створити принаймні 82 тис. робочих місць. Не всі ці інціативи були прямим результатом ухвалення вищезгаданих законів, але вони стали додатковим позитвним чинником в ухваленні компаніями рішень про масштабні інвестиції. Сума у 204 мільярди доларів майже вдвічі перевищує зобов’язання щодо капіталовкладень, взяті в тих же секторах у 2021 році, і у 20 разів перевищує суму у 2019 році.

Дізнавайтеся більше: Війна за технології: як адміністрація Байдена знищує потенціал Китаю у сфері мікросхем

Видання Financial Times визначило чотири проєкти вартістю щонайменше 1 мільярд доларів кожен у секторах напівпровідників і чистих технологій у 2019 році, а після серпня 2022 року було виявлено 31 проєкт такого розміру. Ще цікавіше те, що згідно з даними FT понад 75% цих інвестицій спрямовується в округи, де на останніх виборах до Конгресу перемагали республіканці. Там буде створено 58 тис. робочих місць. Значна частина інвестицій із цих проєктів потрапить до спірних або ж потенційно спірних штатів, як-то Джорджія, Аризона, Огайо, Мічиган, Північна Кароліна, Пенсільванія, Невада, Вісконсін, Флорида та Колорадо. Локалізація цих виробництв не могла бути прямо вказана Білим домом, а була радше обумовлена кліматичними умовами та податковими правилами цих штатів, однак адміністрація Байдена мала змогу слідкувати за тим, куди потраплять вищезгадані інвестиції, коли просувала відповідні закони. Якщо команді чинного очільника США вдасться риторично прив’язати широкомасштабні інвестиції до його президентства, то це стане позитивним електоральним чинником для Байдена, зокрема в спірних штатах.

Станом на зараз базовим сценарієм розвитку подій є повторення протистояння Байден-Трамп на остаточному етапі президентських виборів, що не влаштовує більшість американців. 70% респондентів останнього опитування NBC News, зокрема 51% виборців демократів, вважають, що Байден не повинен домагатися переобрання, 26% від усіх респондентів мають протилежну думку. Водночас 60% опитаних американців, зокрема третина виборців республіканців, переконані, що експрезидент Трамп не повинен балотуватися у 2024 році.

Разом із тим згідно з опитуванням Аssociated Press і NORC, 81% електорату демократів заявив, що підтримає Байдена на цих виборах, якщо він стане кандидатом. Низькі рейтинги чинного глави держави призвели до того, що його досить маргінальні конкуренти за номінацію від Демократичної партії здобули досить помітну підтримку в перших опитуваннях щодо президентських праймеріз. Племінник президента Джона Кеннеді та син ексгенпрокурора США Роберта Кеннеді, Роберт Ф. Кеннеді, в останніх опитуваннях має 19–21%. На його користь, безумовно, грає впізнаване прізвище, а також те, що значна частина виборців ще не ознайомилися з його маргінальними як для Демократичної партії антивакцинаторськими поглядами.

Інша учасниця демократичних праймеріз «духовна радниця» Маріанн Вільямсон має 8–9% підтримки. Хоча Байдену, який у вищезгаданих опитуваннях набирає 62–70%, за нормальних умов ці претенденти на посаду не можуть загрожувати, то такі дані вказують на певні проблеми з мобілізацією демократичних виборців навколо чинного президента, і над цим ще треба буде працювати.

Скріншот з трансляції телеканалу Fox News, який перший оголосив про перемогу Байдена в штаті Арізона, що означало його перемогу на загальнонаціональному рівні. Листопад 2020 року

На значні ризики щодо переобрання Байдена вказує досить низький рівень схвалення політики, який складає приблизно 43%, хоч його найбільш ймовірний суперник, Трамп, на цьому етапі президентства мав ще нижчі результати. Натомість у випадку реалізації базового сценарію, тобто зіткнення Байден-Трамп у 2024 році, більшість прихильників обох партій усе одно підуть до виборчих дільниць. У загальнонаціональних опитуваннях чинний та колишній президенти США мають досить рівні результати. У квітні були опитування, котрі віддавали незначну перевагу, як Байдену, так і Трампу.

Однак варто пам’ятати, що важлива не загальна кількість голосів за того чи іншого кандидата, а їхнє розподілення по штатах, які дають вирішальні голоси виборців (від 3 у Вермонті чи Вайомінгу до 54 у Каліфорнії). Редакторка авторитетного аналітичного сайту The Cook Political Report Емі Волтер вважає, що у 2024 році переможця виборів визначатимуть Пенсільванія, Джорджія, Аризона, Невада та Вісконсін. Вона звертає увагу на те, що перемогу Байдена у 2020 році забезпечили 43 тисячі голосів у Вісконсіні, Джорджії та Аризоні. Тому загальнонаціональні опитування не можуть вказати нам на переможця 2024 року. Усе буде залежати від того, які питання будуть ключовими для груп виборців, що не визначилися, у спірних штатах та від мобілізації кандидатами своїх прихильників.

Висновки

Незважаючи на те що більшість американців не хоче повторення виборів 2020 року, кримінальні переслідування експрезидента Трампа, слабка кампанія губернатора Флориди Десантіса, а також відсутність серйозних суперників Байдена всередині Демократичної партії, роблять базовим сценарієм волевиявлення-2024 повторення протистояння Байден-Трамп. Незначна більшість виборців демократів не хоче повторного старту Байдена, однак абсолютна більшість прихильників демократів готові підтримати чинного президента, якщо він здобуде номінацію.

Кримінальні справи Трампа дають йому позитивний імпульс на внутрішньопартійних праймеріз, але є для нього загрозою на остаточному етапі виборів, оскільки відвертають від колишнього очільника невизначених громадян, особливо якщо це стосується питання спроб Трампа скасувати результати волевиявлення 2020 року та атаки його прихильників на Капітолій 6 січня 2021 року.

Ставлення до світоглядних питань сприятимуть чинному президенту США, натомість економічний стан справ є потенційною загрозою для нього, яка може бути частково нівельована новими інвестиціями, особливо в спірних штатах. Доля виборів 2024, найімовірніше, буде визначатися в Пенсільванії, Джорджії, Аризоні, Неваді та Вісконсіні. Тому результат волевиявлення залежатиме від того, які питання будуть ключовими для груп виборців, що не визначилися у вищезгаданих штатах, та від мобілізації кандидатами своїх прихильників у потенційно спірних штатах.

Автор – Мирослав Станішевський, експерт з політики США Аналітичного центру ADASTRA

Сподобалася стаття? Тоді підтримайте вихід нових досліджень, ставши патроном ADASTRA. Цим ви робите свій внесок у розвиток вітчизняної аналітики!