АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Президентські вибори-2024: хто змагатиметься з Трампом за номінацію від Республіканської партії?

Президентські вибори-2024: хто змагатиметься з Трампом за номінацію від Республіканської партії?

Слабкий результат республіканців на проміжних виборах до Конгресу 2022 року суттєво опустив рейтинги експрезидента Дональда Трампа та зашкодив його сподіванням стати кандидатом від Республіканської партії на президентських виборах 2024 року. І хоча він поки єдиний, хто оголосив про старт своєї кампанії, дії та заяви інших республіканців свідчать, що політична боротьба на праймеріз серед «слонів» наступного року буде куди більш різноманітною та запеклою, ніж минулого разу. Тож хто може скласти конкуренцію Трампу і що кожен із потенційних республіканських кандидатів думає про Україну та російську агресію проти нашої держави – розповідаємо в актуальному матеріалі.

Обличчя провалу

Результати проміжних виборів у США 2022 року стали розчаруванням для республіканців та їхніх прихильників. Адже у змаганні за крісла в Конгресі США, які відбуваються посередині каденції президента, зазвичай з відривом перемагає опозиційна до чинного очільника Білого дому партія. Після втрати одного місця в Сенаті, де демократи посилили свою більшість, а також лише незначної переваги (222 із 435) у Палаті представників, члени політсили, її спонсори та консервативні медіа почали шукати винних. Частина вважає відповідальною голову Національного комітету Республіканської партії Ронну Макденіел і пропонує замінити її на виборах керівництва вже в січні. Проте набагато більше політиків та виборців «слонів» поклали провину на Трампа, котрий через це різко втратив позиції в опитуванні щодо праймеріз 2024 року.

Більше про це в матеріалі: Проміжні вибори в США: що сталося із червоною хвилею?

Критики експрезидента вказують на те, що він підтримав низку слабких кандидатів до Сенату та Палати представників. Такий крок дав їм можливість перемогти у внутрішньопартійній боротьбі, але завадив у перегонах із демократами на остаточному етапі виборів. Потужні консервативні медіа з групи News Corp, найвпливовішої на правому фланзі американського медіапростору, також просувають думку, що республіканцям треба позбутися Трампа. До того ж двоє з найбільших спонсорів GOP (Grand Old Party) ще в листопаді зазначили, що не підтримають колишнього очільника держави в боротьбі за повернення до Білого дому. Один із них – гендиректор та співзасновник інвестфонду Blackstone Стівен Шварцман, який тісно співпрацював із Трампом у часи його правління, заявив, що «настав час для Республіканської партії звернутися до нового покоління лідерів, і він має намір сприяти одному з них на президентських праймеріз».

Стівен Шварцман виступає поруч із колишнім президентом Трампом під час зустрічі в Білому домі у 2017 році. Andrew Harrer/Bloomberg

Водночас інший спонсор, мільярдер-засновник хедж-фонду Citadel Кен Гріффін, зазначив, що Трамп «тричі програв» і він надає перевагу його прямому конкуренту – губернатору Флориди Рону Десантісу. Крім репутаційних втрат, через слабкий результат республіканців на виборах 2022 року, експрезидент має проблеми з низкою розслідувань. Комітет зі шляхів і засобів Палати представників США проголосував за оприлюднення підсумку його податкових декларацій за 2015–2021 роки, коли політик балотувався на пост глави держави та працював у Білому домі. Розслідування низки медіа та судові покази близьких до Трампа людей вказують на те, що він приховував прибутки своїх компаній із метою знизити податки. Одну з них, Trump Organization, визнали винною в ухиленні від сплати податків у Нью-Йорку, оштрафувавши на 1,7 млрд доларів.

Вас може зацікавити:  Стратегічна культура США: між відданістю світовим ідеалам та гнучкістю принципів

6 січня Спецкомітет Конгресу США, який вивчав атаку прихильників Трампа на Капітолій у 2021 році, підтримав рекомендації до Мін’юсту про відкриття справ проти експрезидента щонайменше за чотирма кримінальними обвинуваченнями. Серед них підбурювання до повстання, змова з метою обману уряду США та перешкоджання офіційним процедурам. ФБР надалі розслідує приховування політиком секретних документів, які він мав передати наступній адміністрації після свого відходу з посади. Трамп досі потрапляє в скандали, то заявляючи, що треба припинити дію конституції, щоб скасувати вибори 2020 року і відновити його на посаді, то приймаючи у своїй резиденції одіозного репера Каньє Веста, який відомий своїми антисемітськими висловлюваннями, разом із відкритим ненависником євреїв Ніком Фуентесом.

Хто прагне замінити Трампа?

Хитке становище Трампа, який на тлі провалу на проміжних виборах та низки розслідувань оголосив про старт своєї президентської кампанії, спонукало до активізації його потенційних конкурентів. Хоча жоден із них ще остаточно не підтвердив намір балотуватися у 2024 році, їхні дії вказують на підготовку. Команда губернатора Флориди Рона Десантіса нарощує його рекламу в Google і Facebook, люди ексдержсекретаря Майка Помпео шукають потенційних співробітників у перших округах, де у 2024 році відбудуться праймеріз, ексвіцепрезидент Майк Пенс намагається розширити штат зі збору коштів на кампанію, а губернатор Арканзасу Аса Хатчінсон спілкується з імовірними донорами та оцінює свою здатність фінансувати довготривалі заходи.

Колишній віцепрезидент Майк Пенс, колишня представниця CША при ООН Ніккі Гейлі та колишній держсекретар Майк Помпео слухають виступ експрезидента Трампа на 73-й Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, 25 вересня 2018 р. Spencer Platt/Getty Images

Консультанти потенційних кандидатів пояснили виданню The Washington Post, що поки Трамп бореться з усе більшою кількістю проблем, вони тим часом можуть спокійно нарощувати ресурси. Окрім вищезгаданих політиків, до ймовірних претендентів на найвищу посаду в державі належать губернатори Вірджинії, Південної Дакоти та Нью-Гемпширу – Гленн Янгкін, Крісті Ноем та Кріс Сунуну, а також Ніккі Гейлі, представниця США в ООН за каденції Трампа, яка заявила, що ще не визначилася, чи варто їй балотуватися. На президентські амбіції передостаннього вказує те, що він запустив рекламу в Facebook, націлену на Айову та Південну Кароліну – важливі для праймеріз штати.

Список осіб насправді є ширшим, адже ще низка губернаторів, сенаторів та інших посадовців замовляють рекламу в округах, де вони не обираються, демонструючи таким чином зацікавленість загальнонаціональною кампанією, або прямо говорять, що розглядають можливість свого старту на змаганнях 2024 року.

Які шанси на перемогу в конкурентів Трампа?

Через все більшу критику та скептицизм щодо Дональда Трампа як у Республіканській партії, так і серед значної частини її прихильників, рейтинг політика падає в опитуваннях щодо праймеріз у 2024 році. Так, ще у жовтні експрезидент випереджав Десантіса на 38%, а от в одному з останніх грудневих досліджень цей відрив скоротився до 5%. Також є низка таких, де Десантіс уже попереду Трампа. Наприклад, в одному, так само проведеному в грудні The Wall Street Journal дослідженні, губернатор Флориди має комфортну перевагу у 14%. Щоправда, у цьому опитуванні були вказані лише два кандидати, але за таких умов Десантіс показує кращі результати. У подібному звіті YouGov за листопад, який враховував лише двох претендентів, очільник Флориди теж перевершив Трампа, але з меншою різницею – 7%. Дослідження показало, що Десантіс має прихильність у поміркованих прореспубліканських виборців, тоді як Трамп кращий за нього серед так званої «республіканської бази», яка завжди підтримує «слонів».

Раніше ми писали про таке: Трамп-2024: чи можливе повернення 45-го президента США до Білого дому?

В опитуваннях, де відразу кілька потенційних висуванців від Республіканської партії, здебільшого перемагає Трамп, що вказує на наявність найбільш відданих особисто йому виборців. Власне, у цьому й полягає головна надія експрезидента на перемогу. Якщо проти нього виступить занадто багато альтернативних кандидатів, то вони розпорошать голоси між собою, а він завдяки стабільним прихильникам зможе потрапити у фінальний раунд перегонів 2024 року, як це було у 2016-му. Наступним за популярністю після пари лідерів Трамп-Десантіс йде ексвіцепрезидент Майк Пенс із середнім результатом – 7%.

Прапори продавців коливаються на вітрі перед мітингом 12 березня 2022 року за участю колишнього президента Дональда Трампа в Південній Кароліні. Sean Rayford/Getty Images

У грудневому дослідженні громадської думки прореспубліканського електорату Пенс у прямому зіткненні з експрезидентом отримав 28% проти 63% у Трампа. Інші потенційні кандидати в останніх опитуваннях мають максимум кілька відсотків, але до праймеріз ще далеко і, як показує історія, ситуація може змінитися. Зараз, зважаючи на динаміку, найбільш перспективним кандидатом виглядає Десантіс. Проте у 2015 році так само думали про колишнього губернатора Вісконсіна Скотта Вокера, який тоді навіть лідирував в опитуваннях, але втратив прихильність і відмовився від балотування, підтримавши сенатора Теда Круза.

Ставлення до України

Трамп яскраво продемонстрував свої погляди щодо підтримки України цього року. Він, члени його сім’ї та найпалкіші прихильники в Конгресі різко критикували пакети допомоги, виділені адміністрацією Байдена та погоджені парламентом. Натомість більшість потенційних кандидатів на посаду президента від республіканської партії, значна частина яких працювали в уряді Трампа, є переконаними прихильниками значної підмоги Україні в боротьбі з агресією рф. Вони навіть засуджують Білий дім за недостатні, на їхню думку, обсяги й темпи та вважають, що Штати повинні бути активними в різних регіонах світу, аби стримати свого головного суперника – Китай.

Варто знати: Роль США в російсько-українській війні: як і чому Вашингтон підтримує Україну?

Таку позицію поділяють ексвіцепрезидент Пенс, ексдержсекретар Помпео, експостпред США при ООН Гейлі та ексрадник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон, який теж розглядає своє балотування в президенти, якщо «не буде достойного кандидата». Натомість Трамп у своїй риториці зараз більш схильний до ізоляціоністів, переконаних у тому, що США повинні концентруватися на внутрішньополітичних питаннях і відсторонитися від конфліктів і процесів, які відбуваються далеко від їхньої країни, а також не витрачати на них грошей.

Колишній президент Дональд Трамп, ведучий Такер Карлсон і конгресвумен Марджорі Тейлор Ґрін у Національному гольф-клубі Трампа в Бедмінстері, Нью-Джерсі, 31 липня 2022 року. Richard Harbus/Daily Mail

Серед політиків Республіканської партії існує також третій підхід – визначення пріоритетів. Його прихильники вважають, що всі сили США треба сконцентрувати на Китаї, максимально покинувши інші регіони та напрямки. Яскравих послідовників такої позиції серед потенційних кандидатів наразі нема. Більшість губернаторів, які розглядають можливість старту на президентських виборах, не звертають увагу на тему зовнішньої політики, не пріоритетної для їхніх виборців. Звісно, зручніше наголошувати на питаннях, які тісно пов’язані з їхньою діяльністю і можуть принести більше політичних дивідендів.

Те ж саме стосується головної нової зірки Республіканської партії – Рона Десантіса. Після того як Трамп оголосив про старт своєї передвиборчої кампанії, український медіапростір помітив губернатора Флориди, охрестивши його лідером поміркованих республіканців, які прихильні до України. Він і справді у своїй риториці є більш розважливим, ніж експрезидент. Проте варто розуміти, що Десантіс не має яскраво виражених поглядів на міжнародну політику, а перебуваючи в Конгресі США, належав до фракції «Кокус свободи», яка має ізоляціоністські погляди й зараз виступає проти широкої підтримки України або ж хоче заблокувати будь-яку допомогу.

Детальніше про проблему: Американська допомога Україні: консенсусне рішення політичних еліт чи предмет дискусій?

Зараз Десантіса вважають опонентом Трампа, але на етапі своєї діяльності в Палаті представників чинний губернатор Флориди був одним із головних прихильників тодішнього президента серед конгресменів. Колишній керівник держави, зі свого боку, допоміг Десантісу очолити штат у 2017 році, тому не варто вважати першого повною протилежністю другому. Губернатор може навіть мати підтримку частини проукраїнських поміркованих республіканців, але не тому, що їхні погляди на міжнародну політику збігаються у всіх аспектах, а через те, що його вважають сильним кандидатом із хорошою біографією та потужною електоральною базою в донедавна спірній Флориді. Бекграунд Десантіса не обов’язково визначає його як ізоляціоніста, адже багато буде залежати від команди, яку він собі обере під час передвиборчої кампанії.

Експрезидент Дональд Трамп, губернатор Флориди Рон Десантіс та конгресмен Метт Гетц під час мітингу в BB&T Center у Санрайзі, штат Флорида, 2019 рік. Mike Stocker/South Florida Sun Sentinel

Якщо простежити його позицію щодо України, то наразі вона не є однозначно зрозумілою. Про повномасштабне вторгнення рф Десантіс уперше висловився лише 28 лютого 2022 року, розкритикувавши Байдена за його слабкість у зовнішній політиці. Проте це було зроблено не в контексті того, що Білий дім надав Україні занадто мало зброї, а через те, що адміністрація президента перекрила трубопровід Keystone XL, зробивши, на думку губернатора, США залежними від російської нафти. Ця риторика подібна до слів багатьох інших республіканців, включно з Трампом.

Щоправда, очільник Флориди не називав стратегію путіна «розумною», як це зробив експрезидент, а вважає її «прорахунком росії», зокрема через неочікуваний опір українців. Отже, з поведінки Десантіса поки не можна зробити жодних висновків про його зовнішню політику загалом і ставлення щодо допомоги Україні. Для повного розуміння ситуації треба зачекати на його відкриту передвиборчу кампанію та дебати під час праймеріз.

Висновки

Через слабкий результат республіканців на проміжних виборах 2022 року Дональд Трамп втратив значну частину підтримки, тому його перемога у 2024 році вже не виглядає такою імовірною, як ще шість місяців тому. На тлі зниження рейтингу та низки проблем і скандалів натомість посилилися шанси на партійних президентських праймеріз в альтернативних до Трампа кандидатів, серед яких найбільшу прихильність зараз має губернатор Флориди Рон Десантіс. Поміж інших потенційно серйозних претендентів є ексвіцепрезидент Майк Пенс, ексдержсекретар Майк Помпео, експостпред США при ООН Ніккі Гейлі, а також низка популярних губернаторів. Всупереч значним втратам в опитуваннях, Трамп ще має шанси на першість у партійних праймеріз у разі висування багатьох альтернативних кандидатів, які розпорошать між собою голоси, тоді як він розраховує на стабільну та вірну особисто йому (а не республіканцям) електоральну базу.

Найбільш скептичним щодо підтримки України серед «слонів» є той же Трамп. Колишні посадовці його адміністрації, які зараз розглядають старт на президентських виборах, навпаки критикують чинного президента Байдена за недостатню кількість пакетів допомоги. Інші ж, більшість серед яких республіканські губернатори штатів, не демонструють поки що відкрито свої зовнішньополітичні переконання. Серед них і керівник Флориди Рон Десантіс із найвищим наразі рейтингом.

Некоректно вважати цього політика класичним поміркованим республіканцем, адже його законодавча кар’єра була пов’язана з радикальною фракцією «Кокус свободи», що має антиукраїнські переконання. Проте погляди колишніх колег не обов’язково формують його власні, адже в разі перемоги, на нього впливатиме передусім обрана команда, ситуація у світі й думка американського суспільства та керівних еліт. Щоб робити висновки про зовнішньополітичні пріоритети Десантіса, варто дочекатися відкритої передвиборчої кампанії та дебатів на праймеріз. За чим ми обов’язково слідкуватимемо.

Автор – Мирослав Станішевський, експерт з політики США Аналітичного центру ADASTRA

Ставайте патроном ADASTRA, цим ви робите свій внесок у розвиток вітчизняної аналітики!