АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Пропаганда нового покоління: як Катар використовує найвідоміше арабське медіа в політичних цілях

Пропаганда нового покоління: як Катар використовує найвідоміше арабське медіа в політичних цілях

«Усі медіа в Україні належать олігархам» досить поширена мантра, яку можна почути в нашому інфопросторі в розпал президентських та парламентських перегонів. На практиці це означає те, що ЗМІ відображають упереджену позицію власника та не можуть бути об'єктивними. А що, коли таким медіа володіє держава? З першого погляду зрозуміло, що всі державні ЗМІ будуть працювати над покращенням іміджу країни. Та що, коли це медіа відкрито намагається вщент розгромити певного геополітичного суперника? Або ж, маючи багатомільйонну аудиторію, відкрито підтримує терористичну організацію? Усе вищезгадане поєднує в собі катарський медіахолдинг «Al-Jazeera».

Втрачена об’єктивність

Арабська мережа «Al-Jazeera» – з арабської назва перекладається як «острів», розуміючи під собою саме Аравійський півострів – була заснована ще в 1996 році. Медіа вдалося отримати довіру жителів Близького Сходу завдяки об’єктивному висвітленню подій у регіоні: зокрема на початку 2000-х, під час американської інтервенції в Ірак та Афганістан, саме «Al-Jazeera» стала основним джерелом інформації для мільйонів жителів регіону.

Усе змінилося після початку низки регіональних революцій у 2011 році, відомих на Заході під назвою «Арабська весна». Під час зміни конфігурації сил Катар не пропустив шанс посилити власний геополітичний вплив та стати більш потужним гравцем регіону. У цей період «Al-Jazeera» і стала в нагоді королівській сім’ї.

У вересні 2011 року раптово, після восьми років перебування на посаді, Вада Ханфар залишив пост генерального директора телеканалу й був замінений членом королівської сім'ї, шейхом Ахмедом бен Джассімом аль-Тані, – людиною без жодного досвіду в журналістиці.

Читайте також: Катар у боротьбі за регіональне лідерство

У своєму листі про відставку Ханфар писав: «Коли ми почали працювати в 1996 році, незалежність ЗМІ як така була чимось суперечливим, але «Аль-Джазіра» зуміла «приємно здивувати» своїх критиків, перевершивши всі очікування».

Уже у 2013 році Ахмед бен Джассім аль-Тані пішов із поста очільника медіагрупи, перейшовши на посаду міністра економіки та торгівлі новим головою холдингу також став член королівської сім’ї Хамад бін Тамер аль-Тані. Зміни професійних сфер діяльності Ахмеда бен Джассіма з нафтової галузі в журналістику, а потім в економіку ще раз доводять, що “Al-Jazeera” сприймається Катаром не як незалежний ЗМІ, а як повноправна частина уряду, певне міністерство пропаганди. 

Не треба робити своєрідне розслідування, аби зрозуміти, що порядок денний у найпопулярнішому арабському медіа формується не директором холдингу, а головою правлячої родини. Щоправда, «Аль-Джазіра» досі наполягає на тому, що вона неупереджено висвітлює позицію всіх протиборчих сторін у регіоні: позицію Ізраїлю, погляд Ірану чи ОАЕ й навіть ефірні відео, випущені Усамою бін Ладеном.

Брати Мусульмани

Діяльність організації «Брати Мусульмани», яка вважається терористичною в деяких країнах світу, зокрема в Російській Федерації, залишається досить контроверсійною. Найстаріша організація політичного ісламу була заснована в 1929 році ісламським клерком Хасаном аль-Баною.

Розпочавши свою діяльність із підтримки незаможного населення та просвітницької роботи, організація із соціальної площини еволюціонувала в політичну. Можна прослідкувати розвиток у панісламістський (той, що ставить на меті об’єднання мусульман) релігійно-соціальний політичний рух. Зараз дана організація активно представлена в політичній сфері різних країн регіону (правляча партія Тунісу, коаліційна партія Йорданії та правляча партія Туреччини)

У політичному становленні «братерства» можна виділити дві переломні події: арабо-ізраїльську війну 1967 року та «Арабську весну». Цікаво, що саме під час арабських революцій Катар почав використовувати «Аl-Jazeera» для популяризації ідей організації.

Вас може зацікавити: Нормалізація як новий тренд у близькосхідній політиці Туреччини

У геополітичному контексті Єгипет, де у 2013 році шляхом військового перевороту усунули з посади представника «братів» Мухаммеда Морсі, а також Саудівська Аравія, ОАЕ та Ізраїль борються проти розповсюдження ідей прокатарського релігійно руху. «Аl-Jazeera» натомість активно пропагує ідеї «Братів Мусульман» та звинувачує вищезгадані країни в небажанні модернізації ісламу.

«Брати Мусульмани» для Катару – це одразу й упевненість у власній безпеці, і засіб у боротьбі за регіональне лідерство. Газовий емірат, маючи найбільший ВВП на душу населення у світі, готовий у будь-яку мить вкласти значні кошти для захисту власних національних інтересів. Недарма американський аналітичний центр «Brookings» заявив, що Доха «купує власний вплив». Щоправда, тільки з фінансовою складовою регіональне лідерство на Близькому Сході отримати неможливо. «Брати Мусульмани» – це шанс втрутитися в боротьбу за владу: підтримка «братерства» свого часу відкривала шлях до покращення відносин із Єгиптом, а зараз слугує міцною базою катаро-турецьких відносин. Крім того, в умовах, коли Іран, Саудівська Аравія чи Туреччина активно підтримують власні парамілітарні організації чи навіть повноцінні воєнні загони, козир у рукаві у вигляді «Братів Мусульман» стане справжньою гарантією безпеки для Катару.

Емір проти Короля

Якщо в контексті «братів» катарський медіахолдинг більше зосереджує свою увагу на цілях та незначною мірою на ворогах організації, то в питанні геополітики існує визначений чорний список країн, які несуть загрозу для миру і процвітання емірату.

У 2017 році спалахнув дипломатичний конфлікт між Катаром з одного боку та Саудівською Аравією, ОАЕ, Єгиптом і Бахрейном (група «Квартет») – з іншого. Де-юре, причинами стала діяльність Катару, спрямована на підтримку терористів у регіоні, та інформаційна політика холдингу «Al-Jazeera». Саудівці висунули 13 вимог до Катару, у яких також йшлось про закриття найпопулярнішого арабського медіа. Де-факто, причиною стало певне похолодання в катарсько-саудівських відносинах та спроби Дохи збільшити власний геополітичний вплив.

Більше за темою: Відлига по-арабськи: чи розтане лід між Катаром та Саудівською Аравією?

Після цього Саудівське королівство перетворилось на головного ворога катарської родини, а «Al-Jazeera» розпочала хвилю масової критики саудівського режиму та фактичного лідера держави крон-принца Мухаммеда бін Салмана. Поки в Ер-Ріяді заговорили про можливість штучного відділення Катару від Арабського півострова, медіахолдинг продовжив масову критику урядів, еліт та промисловців згаданих держав. Дійшло навіть до того, що у 2018 році «Al-Jazeera» випустила документальний фільм, у якому доводить, що урядові кола країн «Квартету» причетні до спроби перевороту проти еміра Катару Хамада бін Халіфа в 1996 році.

Вільна Палестина

«Al-Jazeera» відкрито підтримує ідеї незалежності Палестини та критикує зовнішню політику ізраїльського прем’єра Беньяміна Нетаньяху. Після 2011 року це чудово вписується в модель катарської зовнішньої політики, тому що Ізраїль виступає союзником Саудівської Аравії. Остання, бажаючи зберегти його на тій же позиції щодо Ірану, забула про долю своїх палестинських соратників. На цьому зараз грає Катар, підтримуючи не тільки ХАМАС, бойовиків Сектору Гази, а ще й Організацію визволення Палестини.

Вам може сподобатися: Супермаркет пропаганди: Ізраїль та Палестина

Ще до часів Арабської весни у 2008 році, медіа вітало вихід з ізраїльської в’язниці ліванського релігійного активіста Саміра Кунтара, який у 1979 році убив чотирьох ізраїльтян, у тому числі 4-річну дівчинку, звеличуючи його як панарабського героя. Крім цього, холдинг намагається знищити імідж Ізраїлю як єдиної демократії Близького Сходу. «Al-Jazeera» нещадно критикувала проізраїльську політику США Дональда Трампа та його план щодо нормалізації палестинсько-ізраїльського конфлікту.

Висновки

2011 рік справді став точкою неповернення для катарської зовнішньої політики: газовий емірат вирішив раз і назавжди вийти з геополітичної тіні. Незважаючи на напружену конкуренцію за регіональне місце під сонцем із Саудівською Аравією, ОАЕ, Ізраїлем чи Іраном, Катар надалі зберігає лідерство в боротьбі за мислення людей.

Медіа-холдинг «Al-Jazeera», який останні 8 років сумлінно виконує накази королівської родини, працює вдень і вночі, щоб зберігати позитивний імідж емірату та критикувати дії його суперників. В умовах епохи постправди, технологічного прогресу та фейків, стає незрозумілим, що має більший вплив: медіахолдинг чи ядерна ракета?

Автор Віктор Карвацький, CEO Аналітичного центру ADASTRA