АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Вибори в США: відкласти неможливо, голосувати заочно

Вибори в США: відкласти неможливо, голосувати заочно

У той час, коли спалах коронавірусу порушує повсякденне життя людей і розриває соціальну структуру держав по всьому світу, США наполегливо шукають способи захистити священний інститут демократії — вибори, що вже в листопаді цього року мають визначити нового президента держави.

Оскільки скупчення людей наразі становлять загрозу для життя та здоров'я, державні чиновники й активісти почали закликати до безпрецедентного розширення можливостей голосування, наприклад, поштою — як для партійних виборів демократів і республіканців, що ще тривають, так і для загальних виборів у листопаді. А може, все-таки перенести волевиявлення й зачекати, поки пандемія стихне?

Чому вибори мають відбутися вчасно?

Залишається незрозумілим, чи встигне життя повернутися у звичайне русло до завершення праймеріз цієї весни, до Національних конвенцій демократів та республіканців цього літа й навіть до загальних виборів президента, Конгресу, а також місцевих виборів цієї осені. Така невизначеність, спричинена пандемією COVID-19, загнала в скрутне становище як демократів, кандидат від яких ще остаточно не визначений, так і пана Трампа, який обдумує, як йому втримати владу в умовах світових медичної та економічної криз.

Вам може сподобатися: Трамп-2024: чи можливе повернення 45-го президента США до Білого дому?

У питанні перенесення виборів на перший план виходить певна колізія американського законодавства й вимог суспільної охорони здоров'я у надзвичайній ситуації, що склалася. Закон визначає днем виборів «вівторок після першого понеділка листопада» або «перший вівторок після 1 листопада». А це означає, що голосування може проводитися між 2 і 8 листопада. Конституція вимагає, щоб новий Конгрес був приведений до присяги 3 січня, і він встановлює 20 січня як початок терміну повноважень нового президента. Таким чином, у пана Трампа немає юридичних повноважень для зміни дати виборів. Однак принципи суспільної охорони здоров'я, які радять американцям не залишати своїх домівок, або потенційні обмеження, які можуть бути введені урядом аж до осені, можуть створити безпрецедентні перешкоди для голосування.

Як голосування поштою може врятувати вибори?

Минулого тижня сенатори-демократи Рон Вайден з Орегону та Емі Клобучар з Міннесоти за підтримки груп, що виступають за реалізацію права голосу за будь-яких умов, висунули законопроєкт, який має на меті розширити способи голосування шляхом використання пошти й надання виборцям можливості особистого дострокового голосування до листопада. Відповідно до законопроєкту, усі штати повинні забезпечити можливість пересилання бюлетенів виборцям поштою, а також можливість подання запитів на голосування в електронному вигляді за умови, що 25% штатів оголосять надзвичайний стан через пандемію коронавірусу, інші інфекційні захворювання або стихійні лиха. Хоча в законопроєкті не вказана конкретна сума, яка повинна бути витрачена на реалізацію таких ідей, сенатор Вайден вважає, що знадобиться близько 500 мільйонів доларів. Утім, пропоновані зміни дадуть змогу розширити способи голосування за допомогою пошти, але не зможуть повністю перевести країну на такий спосіб голосування.

Доля цього законопроєкту частково залежатиме від змоги республіканців і демократів досягнути одностайності щодо нього, оскільки ставлення партій до виборчої процедури помітно відрізняється. Деякі республіканці, посилаючись на повідомлення про шахрайство на виборах, намагаються перешкодити цьому, ускладнюючи процедуру шляхом включення очищення списків виборців і встановлення вимог до посвідчення особи виборців, у той час як демократи просувають такі ідеї, як реєстрація в день виборів, дострокове голосування й можливість голосування за допомогою пошти.

Вас може зацікавити: Коронавірус між демократами та республіканцями: хто виграє більше від пандемії в США

Наразі в юрисдикції усіх штатів допускається заочне голосування певного типу, хоча в різних штатах існує відмінність щодо того, кому дозволено голосувати за допомогою пошти й наскільки простим є цей процес. Наразі 33 штати й округ Колумбія збирають бюлетені для голосування поштою або дозволяють заочне голосування «без виправдання», на якому люди можуть голосувати не на дільниці з будь-якої причини. У Колорадо, Орегоні й штаті Вашингтон законодавство передбачає повне проведення виборів за допомогою пошти. На загальних виборах 2016 року понад 23% усіх громадян США проголосували поштою, що є вдвічі більшим, ніж у 2004 році. Але з огляду на децентралізовану структуру американських виборів, які регулюються штатами, округами і навіть муніципалітетами, перехід на федеральному рівні до системи голосування поштою до загальних виборів може бути неможливим як з матеріально-технічного боку, так і законодавчо.

Складнощі, що виникнуть при переході на такий спосіб голосування

Чарльз Стюарт III, професор політології в Массачусетському технологічному інституті, висловлює оптимізм щодо спроможності штатів підготуватися до розширення голосування поштою та заочно на прийдешніх праймеріз, які, як правило, мають відносно низьку явку. Однак загальні вибори у листопаді будуть зовсім іншим питанням.

За нормальних обставин штати поступово переходять на поштове голосування, оскільки в нього є досить значні переваги, такі як зменшення витрат на вибори й підвищення рівня участі громадян у них. Проте різкий перехід до голосування поштою та загалом відсутність у штатів досвіду проведення великих виборів без особистого голосування може мати негативні наслідки.

Цікаво знати: Виборча система в США: чи справді кожен голос почуто?

Професор Стюарт зазначає, що ретельне й поступове дослідження процесу заочного голосування допоможе виявити й усвідомити, що існує велика кількість деталей, що можуть призвести до порушень у голосуванні за допомогою пошти, наприклад, проблема підтвердження підписів.

Дійсно, голосування за допомогою пошти відкриває свої специфічні лазівки для шахрайства на виборах. У штаті Північна Кароліна в листопаді 2018 року республіканець Марк Гарріс оголосив перемогу у виборах на вакантне місце в Палаті представників з перевагою в 905 голосів, однак у лютому Рада штату з питання виборів анулювала результати цього голосування й закликала до проведення нового. У лютому, під час спеціального слухання з виборів у Комісію штату Північної Кароліни, свідки показали, що оперативник виборчої кампанії пана Харріса наймав робітників для збору бюлетенів для заочного голосування, і в тих з них, які ще не були заповнені, працівники від імені виборців обирали кандидата Гарріса.

Також читайте: Сполучені Штати напередодні виборів: кібератаки набирають обертів

Окрім потенційного шахрайства, голосування за допомогою пошти має ще кілька труднощів, серед яких — уведення узгоджених і єдиних кінцевих термінів отримання громадянами бюлетенів. Це необхідно для того, щоб кожний виборець отримав свій бюлетень до дня виборів, враховуючи можливі затримки його доставки. Таким чином, перед чиновниками стоїть досить складне, зважаючи на загальнодержавний масштаб виборів, завдання забезпечити вчасну доставку громадянам бюлетенів для голосування.

Також повинен існувати надійний спосіб дізнатися, які бюлетені надійшли вчасно, а які затрималися. Наприклад, під час виборів до законодавчого органу штату Айови у 2018 році 29 заочних голосів були оскаржені через запізнення, незважаючи на свідчення окружного ревізора про зворотне. Зрештою, Палата представників штату Айова, голосуючи за партійним принципом, вирішила не враховувати зазначені бюлетені, і претендент від Демократичної партії програв на дев'ять голосів.

Необхідність підготовки виборців до голосування поштою

Варто враховувати, що більшість виборців не витрачають багато часу на роздуми про механізм голосування. Вони голосують однаково рік за роком. Згодом процес стає зручним, передбачуваним і вкоріненим у свідомості виборців як природний процес голосування.

Хоча наразі час вимагає надати виборцям безпечніший спосіб голосування, також необхідно розуміти, що більшість громадян не будуть звертати особливу увагу майже до самого листопада на те, як процес голосування може бути змінений. Американці, які дуже віддані традиційній процедурі на виборчих дільницях, можуть відмовлятися від голосування поштою.

Читайте також: Президентські вибори 2020: США на порозі вибору

Очевидно, високий рівень упередженості серед виборців впливатиме на те, як відповідальні за вибори чиновники вирішать проводити попередні й загальні вибори. Для того, щоб зменшити згубний вплив цього фактору на ще не відпрацьований процес переходу до голосування поштою, чиновникам доведеться докласти чимало зусиль.  По-перше, інформування громадськості про будь-які зміни в процесі голосування повинно бути повсюдним і посилюватися особами, які безпосередньо залучені до процесу організації та проведення виборів. Таким чином, комунікаційні кампанії, що будуть проводитися шляхом використання ЗМІ, відіграватимуть провідну роль в ознайомленні виборців з альтернативними способами голосування.

По-друге, певний відсоток американців може наполягати на традиційній процедурі, навіть якщо варіант голосування поштою буде доступним. Оскільки поточна ситуація є безпрецедентною, неможливо передбачити, як виборці реагуватимуть навіть на найкращі комунікаційні кампанії, що спонукатимуть їх голосувати поштою. Тому необхідно буде надати безпечні й зручні місця для особистого голосування тим, хто бажатиме скористатися цим варіантом, а також тим, хто не спроможний голосувати за допомогою пошти.

Висновки

Американська демократія пережила громадянську війну, дві світові війни й пандемію іспанки 1918 року. У США проводилися вибори під час усіх цих подій, що змінювали життя й загрожували їхній демократії. Пандемія COVID-19 є, по суті, унікальною проблемою. Вона вимагає надзвичайних зусиль і відданості на всіх рівнях влади, а також від засобів масової інформації, політичних партій, кампаній і самих виборців.

Наразі перед Сполученими Штатами стоїть вкрай складне завдання, однак країна здатна подолати проблеми, пов'язані з перетворенням державної виборчої системи за сім місяців до голосування, врахувавши усі ключові деталі, які можуть мати негативний вплив на цей процес. Якщо США зараз діятимуть оперативно, федеральні, регіональні й місцеві органи влади зможуть забезпечити те, щоб усі віддали голос у листопаді без ризику для здоров'я окремих осіб або суспільства загалом.

Авторка — Наталія Деркач, експертка з міжнародних комунікацій Аналітичного центру ADASTRA