АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

 Холодний погляд: чи є власний розвідувальний супутник запорукою перемоги

Холодний погляд: чи є власний розвідувальний супутник запорукою перемоги

Військовий та політичний виміри космічної діяльності дуже тісно повʼязані з бажанням міжнародних акторів здобути доступ до унікальної інформації. Таку можливість дають супутникові технології, що їх використовують державні агенції, комерційні компанії, академічні спільноти, недержавні організації та багато інших астрополітичних гравців. Можливість збору й передачі відомостей із земної орбіти за допомогою супутників є важливим ресурсом, який може використовуватися в різних цілях: від наукових відкриттів до шпигунства й запуску ядерних боєголовок.

Для України власний супутник наразі є вкрай необхідним у ролі інструмента для збору розвідувальної інформації про поле бою. Нещодавно українці придбали орбітальний об’єкт від компанії ICEYE для виконання подібних завдань. У цій статті розберемо важливість супутників як інструменту ведення війни нового покоління, а також поговоримо про те, як комерціалізація космосу наближає нашу перемогу та чому ж окупантам варто боятися «народного супутника».

На що здатен супутник під час війни?

Держави отримують вигоду від використання позаземного простору у вигляді доступу до критично важливої інформації. Дані, зібрані за допомогою супутників, можуть бути застосовані для широкого кола військових, комерційних і наукових цілей. Країни використовують ці апарати для пошуку та передачі відомостей у космос та з космосу. За словами Еверетта Долмана, одного із засновників напряму астрополітики, ті держави, які контролюють низьку навколоземну орбіту, будуть мати стратегічну перевагу в контролі інших просторів: «Кожен, хто керує орбітою, буде правити Землею. Хто правитиме Землею – визначить долю людства».

Варто також зазначити про важливу допоміжну стратегічну функцію космічного простору в рамках військової сили держав. У контексті покращення ситуаційної обізнаності з проведення операцій і підтримки сухопутних, морських, повітряних та радіоелектронних сил, присутність держави в космосі забезпечує безперебійну взаємодію між усіма елементами системи оборони держави та підтримує стратегічну взаємопов’язаність усіх оперативних просторів.

Завдяки супутникам навіть на найнижчих орбітах можна аналізувати набагато більші площі, ніж за допомогою літаків, значно ефективніше здійснювати обмін інформацією та проводити унікальні за своєю природою воєнні операції. Це робить космічний простір важливим компонентом і стратегій держав, і архітектури міжнародної безпеки.

Читайте також: Дуалізм астрополітики, або Хочеш мирного космосу – готуйся до війни

Війни сучасного покоління характеризуються високою динамікою бойових дій. На тактичному рівні рішення приймаються автономно командирами підрозділів відповідно до ситуації, і саме тому для них важливо мати якомога детальнішу картину поля бою, що досягається за допомогою таких розвідувальних засобів як безпілотні літальні апарати та орбітальні об’єкти. Водночас супутники є важливим інструментом для отримання розвідданих оперативного та стратегічного рівня для планування військових операцій, використання ресурсів та прийняття рішень про ведення війни загалом.

Наразі висока деталізація супутникових даних дозволяє стеження в реальному часі в будь-яку пору дня і ночі в будь-якому місці, і тому є важливим інструментом ведення війн сучасного покоління. Це уможливлює ідентифікацію, відстеження та ураження таких обʼєктів, як угруповання комбатантів, військової техніки, складів, штабів, опорних пунктів.

На початку березня ICEYE оголосила в Twitter, що компанія занепокоєна війною в Україні і «співпрацює з відповідними державними органами» для надання допомоги. Тож, давайте розглянемо, якими є результати такого співробітництва.

Народний супутник ICEYE

У серпні Благодійний фонд Сергія Притули оголосив про те, що за кошти, зібрані українцями, вдалося придбати космічний апарат і доступ до бази даних супутникових знімків для української армії. Компанія ICEYE передасть українському уряду всі можливості одного орбітального об’єкта з радіолокатором із синтезованою апертурою (SAR), що збирає зображення над Україною, а також доступ до даних з інших об’єктів угруповання. Цей супутник був обраний за рекомендацією силових відомств як найкращий інструмент для незалежного й безперебійного одержання інформації.

ICEYE оголосила про укладення угоди 18 серпня. Сам Притула назвав контракт із компанією «важливим кроком у відповідь на терміновий запит уряду України про надання критично важливих даних спостереження Землі», зазначивши, що це принесе велику користь ЗСУ. Ось якими є умови договору, підписаного між компанією та урядом: «ICEYE передасть усі можливості одного зі своїх SAR-супутників, що вже знаходяться на орбіті, для використання Україною в регіоні. Експлуатацію апарата компанія бере на себе. Крім того, ICEYE надасть доступ до своєї групи супутників SAR, що дозволить Збройним силам України отримувати радіолокаційні знімки в критичних точках із високою частотою оновлювання знімків».

Вас може зацікавити: Повернення на Місяць: стратегії держав

Відповідно до угоди, коли спливе термін доступу до бази даних, супутник залишається в повній власності України до моменту втрати можливостей його експлуатації. Згодом цей SAR-апарат також зможе бути перереєстрований на Україну. До речі, більше про можливості супутника ви можете почитати в розборі самого Фонду.

Фото керченського мосту з українського супутника ICEYE. Благодійний фонд Сергія Притули

Більшість поверхні планети завжди покрита хмарами або не освітлена сонячним промінням. На відміну від традиційних супутників спостереження Землі, невеликі апарати ICEYE зі здатністю радарної зйомки можуть формувати зображення високої роздільної здатності ділянок планети при денному світлі, вночі і крізь хмарний покрив. Іншими словами, вони можуть збирати зображення та дані з будь-якої частини Землі кілька разів на день із надійністю, необхідною для прийняття важливих рішень.

Як розвиток NewSpace-бізнесу допомагає Україні?

На початку XXI століття виникла ситуація, коли ринок космічних послуг поступово став поповнюватися приватними гравцями. Це призвело до виникнення NewSpace-сектору – компаній, які з’явилися як результат взаємодії венчурного приватного капіталу, наукових інновацій та державних ініціатив для підвищення ефективності процесу створення космічних технологій. Критично важливим у цьому процесі стало створення екосистеми, що підтримувала б вільний міжнародний трансфер ідей і людей та забезпечувала б захист інтелектуальної власності. У Сполучених Штатах і Європі така співпраця між державами та бізнесом уможливила швидке формування стартапів і забезпечила інвесторам впевненість у тому, що успішні корпорації зможуть зберегти прибуток і розширити свій бізнес

Більше за темою: Астрогерцогство: як Люксембург розвиває космічну політику

Фінська компанія ICEYE є одним із таких бізнесів, що наочно демонструє всі переваги нового покоління глобальної космічної індустрії, яка є децентралізованою та орієнтованою на приватних гравців. Ця фірма пропонує повний комплекс послуг із запуску, навчання та операційної підтримки супутників нового покоління для клієнтів різного штибу, від стартапів та неурядових організацій до державних акторів.

Із моменту заснування у 2014 році ICEYE запустила 21 об’єкт. Наразі компанія володіє найбільшим у світі радіолокаційним супутниковим угрупованням із синтезованою апертурою (Synthetic Aperture Radar). Така технологія, як і більшість космічних розробок, має подвійне використання. Вона, до прикладу, є важливим джерелом даних для відстеження розвитку повеней у будь-якій точці світу в будь-який час, коли хмари закривають видимість з оптичних супутників. Водночас такі технології можуть використовуватися для безперешкодного доступу до аналізу поля бою.

Позиція компанії ICEYE щодо повномасштабного вторгнення. Twitter

Сценарії застосування залежать від умов конкретного замовника. Суверенний контроль над супутниками і їх експлуатацією може бути дуже значущим для країн, що не мають ресурсів для створення власних апаратів. Зрештою, практично всіх об'єднує необхідність мати надійний доступ до інформації у вигляді супутникових даних саме тоді, коли вона потрібна.

Чи отримувала Україна дані від партнерів раніше, та в чому полягають переваги від власного SAR-cупутника?

Україна одержує інформацію з приблизно 200 супутників від партнерів, серед яких є як держави, так і приватні актори. Інформація, зібрана з орбіти, дозволила наносити удари по центрах прийняття рішень на оперативному та стратегічному рівнях, що дало змогу «демілітаризувати» декілька штабів, ліквідувати генералів ЗС рф та пригальмувати просування військ противника в перші місяці війни. Однак у своєму доступі до таких даних Україна була обмежена з огляду на політичний та оперативний чинники. По-перше, Київ залежав від політичної волі та рішення США щодо передачі критичної інформації про дислокацію військових обʼєктів ворога, До того ж із моменту одержання відомостей і до закінчення їх опрацювання була затримка у 20-30 хвилин.

Дані з супутника ICEYE забезпечують доступ до інформації майже в режимі real-time, що відкриває більше можливостей для ураження рухомих обʼєктів та підвищує ефективність високоточної зброї ЗСУ в умовах збройних конфліктів сучасного покоління. У випадку нашої війни доступ до власного супутника створює додаткові можливості для використання HIMARS, М270 чи MARS II, гармат, САУ та інших видів озброєння з можливостями високоточного ураження майже в реальному часі, незалежно від погодних умов та без посередників у вигляді іноземних силових відомств.

Вам варто знати: Звідки потрібно дивитися на зірки: роздуми про український космос

Перевагою SAR-супутників є те, що вони не використовують оптичну ідентифікацію обʼєктів. Натомість апарати надсилають імпульси радіохвиль, що відбиваються від поверхні Землі та повертаються до супутника, який фіксує конкретну ділянку планети з декількох позицій та за допомогою алгоритмів будує зображення такої ділянки.

На відміну від оптичних, супутники з можливостями радарного спостереження дають змогу працювати в будь-який час дня і ночі при будь-яких погодних умовах, незважаючи на обмеження видимості через задимлення чи пожежі. Також важливою перевагою супутника SAR є висока деталізація в 30 см на піксель, що дозволяє командирам підрозділів приймати рішення на тактичному рівні. Роздільна здатність російських супутників становить від 70 до 250 см, що робить зображення обʼєктів, таких як транспортні засоби та групи людей, вкрай розмитим, через що такі дані мають значення лише на оперативному та стратегічному рівнях.

Порівняння роздільної здатності російських супутників та супутника ICEYE (внизу). Yigal Levin/Ressentiment

Отже, SAR-супутники компанії ICEYE дають можливість отримувати дані:

А) попри будь-які природні обмеження;

Б) у реальному часі;

В) із високою роздільною здатністю;

Г) незалежно від політичних рішень партнерів.

А що може запропонувати росія?

Здобуття Україною навіть одного власного супутника, безперечно, становить загрозу для військової діяльності кремля. Російська система орбітальної розвідки «Раздан», яка повинна була замінити минуле покоління оптичних супутників-розвідників, ще не запущена та ризикує взагалі залишитися на Землі через дефіцит деталей завдяки санкціям. Та й навіть ті можливості шпигунства, які москва має та може мати в майбутньому, не йдуть у порівняння з потенціалом супутникової розвідки України. Поширення західних технологічних розробок призвело до бурхливого зростання високоякісних супутникових знімків у режимі реального часу, доступних не тільки військовій розвідці, а й приватним комерційним компаніям. У рф практично немає нічого подібного.

Згідно з базою даних Union of Concerned Scientists, авторитетної американської неурядової організації, наразі в росії налічується приблизно 100 орбітальних апаратів військового або подвійного призначення. Дев'ятнадцять із них класифікуються як супутники дистанційного зондування, технологія яких дає змогу вести оптичну зйомку або спостереження за радіосигналом.

Раніше ми писали про таке: Роль космічної сили, або Як працює військова космічна програма росії

Зараз рф має на орбіті два супутники оптичної розвідки під назвою «Персона», але вони були запущені від семи до дев'яти років тому, тому термін їхньої експлуатації добігає кінця. До того ж за доступною інформацією, максимальна роздільна здатність цих апаратів становить 50 сантиметрів на піксель. Водночас здатність найбільш просунутих американських супутників-шпигунів Keyhole становить 5 сантиметрів на піксель, що дозволяє навіть розрізняти розпізнавальні знаки на військовій техніці. Таких можливостей ані в москви, ані в її партнерів немає.

Інша проблема для кремля полягає в наявності ресурсів для обробки інформації. Недостатньо просто мати супутники, важливо також вміти отримувати та опрацьовувати дані з них. Для цього потрібна система, яка дозволить швидко направляти інформацію з орбіти інженерам з обробки відомостей, які й будуть передавати її військовим. І не можна з упевненістю стверджувати, що такі можливості аналізу даних мають збройні сили країни-агресора. Водночас в Україні фахівці, що мають досвід роботи з SAR-технологіями, розвивають свою експертизу. Тож можливості використання Україною власного SAR-супутника становлять відчутну загрозу для росії.

Інструкція захисту від шайтан-супутника для російських військових від колабораціоністської адміністрації. Фейсбук-сторінка Оперативного угруповання військ «Каховка»

Утім, виникає також питання, чи може росія знищити або якось перешкоджати ефективній діяльності нового українського супутника або супутників партнерів? Мініатюризація технологічного процесу призвела до збільшення кількості об’єктів на орбіті та відповідно до розвитку засобів для протисупутникової боротьби. Такою є, наприклад, спеціальна зброя, яка може бути як кінетичною, так і лазерною. У позаземному просторі також можуть використовуватися технології для саботування апаратів супротивника, як-от глушіння й кібератаки та зброя космічного базування типу «космос-Земля». Як ми вже писали, подібні технології в росії є.

рф може використати супутники-інспектори для створення перешкод, протисупутникові комплекси «Нудоль», С-500, а також лазерні системи для знищення апаратів. Однак наявні дві причини, чому такі спроби будуть небезпечними та неефективними з боку москви. По-перше, міжнародно-правові наслідки таких дій в умовах повномасштабної війни є непередбачуваними. Країни-партнери можуть трактувати напад на космічні апарати як атаку на власні стратегічні можливості, що призведе до посилення санкційного тиску та посилення ізоляції росії. По-друге, Україна має доступ до даних не лише з одного супутника ICEYE, але від двох сотень інших об’єктів, зв’язок із якими забезпечується різними державами та компаніями. Така децентралізація доступу до інформації робить не таким болючим знищення бодай і декількох апаратів.

Висновки

Отже, супутники є вкрай важливим інструментом для розвідки та прийняття рішень на полі бою у війнах XXI століття. Це стало цілком зрозуміло після початку повномасштабного вторгнення росії, коли дані, одержані з орбіти, допомагали Україні збивати динаміку наступу російської армії та досі є важливим джерелом інформації про пересування та дислокацію ворога. Тому здобуття власного супутника й незалежного доступу до бази супутникових даних є важливим кроком у досягненні Україною вищого рівня ситуаційної обізнаності.

Апарат ICEYE, придбаний Україною, є SAR-супутником, який має декілька тактичних переваг перед оптичними апаратами, інформацію з яких уже отримують наші військові, а також є важливим джерелом децентралізованих розвідувальних відомостей, що допомагає більш ефективно використовувати сучасну високоточну зброю та приймати швидкі рішення на полі бою. Але основною перевагою від здобуття власного супутника є повна автономність у миттєвому плануванні операцій на полі бою, що означає більше збережених життів наших солдат та більш точне й своєчасне ураження цілей.

До того ж перевага в супутникових можливостях перед росією стала ще більшою. І хоча в збройних сил рф є можливості для протидії окремим апаратам, з яких ми отримуємо дані про поле бою, розгалуженість джерел інформації, одержуваної з орбіти, дозволяє не хвилюватися про погіршення ситуаційної обізнаності. Тому, безперечно, здобуття «народного супутника» є важливим для наближення нашої перемоги.

Автор – Дмитро Борзенко, експерт з астрополітики Аналітичного центру ADASTRA

Хочете нам подякувати, але не знаєте як? Ставайте патронами центру! Кожна надіслана гривня мотивує нас робити ще більше якісної аналітики про міжнародні відносини.