АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Ranked Best New Think Tank by 2020 Global Go To Think Tank Index

PER ASPERA – AD ASTRA

Транзит влади в Північній Кореї: хто керуватиме країною після відходу Кім Чен Ина?

Транзит влади в Північній Кореї: хто керуватиме країною після відходу Кім Чен Ина?

24 серпня 2020 року світ сколихнула заява Чанг Сон Міна, дипломата та помічника колишнього президента Південної Кореї, про те, що Верховний Лідер КНДР Кім Чен Ин з квітня перебуває в комі, а офіційний Пхеньян приховував цей факт протягом усього часу. Дипломат також стверджував, що Кім Йо Чжон, сестра Кім Чен Ина, може взяти на себе частину повноважень свого брата.

Як і завжди після чергового «похорону» північнокорейського лідера у світових ЗМІ, через кілька днів він благополучно «воскрес» і з’явився на публіці. А втім, подібні таємничі зникнення не минають безслідно, змушуючи міжнародних експертів задуматися над тим, хто візьме на себе керівництво найбільш закритою державою світу в разі справжньої, а не медійної смерті Кіма.  

Вождь-привид

Новини щодо хвороби Кім Чен Ина почали з’являтися у квітні цього року, коли він не з’явився на публіці під час святкування Дня Сонця – річниці народження Кім Ір Сена, «Великого вождя» КНДР та її засновника. Свято вважається найбільшою державною урочистістю, тож відсутність онука першого північнокорейського лідера на церемонії одразу привернула до себе увагу. За всю історію КНДР – держави, у якій десятиліттями править єдина династія Кімів, –  жодного року її очільники не пропустили дня народження Кім Ір Сена. У квітні американська розвідка повідомила, що Кім Чен Ин переніс операцію на серці, після чого його стан погіршився, що й стало причиною відсутності на урочистостях. Деякі ЗМІ, зокрема гонконзькі та японські, стверджували, що лідер, найбільш імовірно, помер, а Пхеньян просто приховує цей факт. Утім, як північнокорейський, так і південнокорейський уряди спростували таку інформацію.

Читайте також: Держава 38-ої паралелі: погляд Північної Кореї на міжнародні відносини

На початку травня Корейське центральне телеграфне агентство (інформаційне бюро Трудової партії Кореї) опублікувало світлину з відвідування Кім Чен Ином заводу з виробництва добрив у Сунчоні. На фото лідер посміхався і вітав робітників, ніби демонструючи, що він почувається чудово. 24 травня були опубліковані фотографії Кім Чен Ина із засідання Центральної військової комісії, на якому обговорювався ядерний потенціал країни. Між публікаціями про дві події пройшло 23 дні.   

Кім Чен Ин на відкритті заводу з виробництва добрив у Сунчоні, 2 травня 2020

У серпні, після вищезгаданих висловлювань південнокорейського дипломата Чанг Сон Міна, із новою силою відновилася дискусія про те, чи можна взагалі вважати Кім Чен Ина живим. Почали ширитися чутки, що той перебуває в комі, а всі відео та фото з появ на публіці були зроблені наперед для подібних випадків. Але вже 19 серпня Кім Чен Ин провів нараду Політбюро ЦК Трудової партії щодо епідемії коронавірусу та наслідків тайфуну «Баві». 28 серпня лідер відвідав провінцію Хванхе-намдо, котра напередодні постраждала від стихії. Попри докази Північної Кореї, що Кім перебуває у доброму здоров’ї, усе ж є декілька причин цьому не вірити.

Кім Чен Ин на нараді Політбюро, 19 серпня 2020

Поле для спекуляцій

Варто зазначити, що Корейське центральне телеграфне агентство (KCNA) – це єдина інформаційна агенція КНДР, орган Департаменту пропаганди та агітації ЦК Трудової Партії. Відповідно, усі північнокорейські газети, радіо та телебачення поширюють відомості, отримані винятково від KCNA, а зовнішній світ дізнається про події в КНДР або ж від цієї агенції (KCNA співпрацює з Reuters, Associated Press і російськими ЗМІ), або завдяки південнокорейській та американській розвідкам. Велика частина подій у КНДР взагалі не висвітлюється, тож країна набула репутації «інформаційної чорної діри». У 2020-му, як і в багатьох попередніх роках, Північна Корея посіла 180-е місце зі 180 можливих за рівнем свободи преси в рейтингу міжнародної організації «Репортери без кордонів».

До того ж із квітня 2020 року не з’явилося жодної інформації про стан Кім Чен Ина, яку можливо перевірити. За весь цей час керівник КНДР не зустрівся з жодним із лідерів інших держав, особисто не робив заяв щодо зовнішньополітичної діяльності. Світлини, опубліковані останніми місяцями, не мають жодних індикаторів, що вони справді нещодавні. Іноземні ЗМІ також не мають дозволу від Пхеньяна на діяльність у КНДР та не можуть підтвердити достовірність фотоматеріалів, тож новини про публічні виступи Кім Чен Ина протягом травня-серпня 2020 року цілком можуть бути сфабриковані.

Дізнавайтеся більше: Супермаркет пропаганди: Північна Корея

З іншого боку, варто пам’ятати, що КНДР – самоізольована країна, відомості про життя всередині якої майже не потрапляють назовні, а тоталітарний режим не має аналогів у світі. Відповідно, будь-які новини про внутрішню нестабільність в КНДР або ж про життя північнокорейського лідера набувають резонансу і є вигідними для ЗМІ. Ураховуючи, що точну інформацію отримати важко, чутки або висловлювання посадових осіб в інших державах перетворюються на безперечну правду. Тому до повідомлень про здоров’я Кім Чен Ина також варто ставитися критично.

«Лідер номер два»

Проте очевидно, що останні кілька місяців у Північній Кореї відбувається поступове перетікання повноважень від Кім Чен Ина до його найближчого оточення, серед якого головною дійовою особою є, звичайно, його рідна сестра Кім Йо Чжон. Міжнародні оглядачі найчастіше саме її розглядають як наступницю Ина на посаді Верховного лідера КНДР. Тож варто й нам розібратися, що відомо про неї з офіційних джерел.

Тридцяти дворічна Кім Йо Чжон молодша від брата на 3-4 роки. Сьогодні вона – найвпливовіша жінка в державі. У Пхеньяні стверджують, що вона одночасно з братом здобувала освіту у Швейцарії, що важко перевірити, оскільки обоє навчалися в Берні під псевдонімами.  У 2007 році Кім Йо Чжон завершила навчання за спеціальністю інформатика в університеті Пхеньяна, після чого вступила на державну службу. Із 2014 року обіймає посаду заступниці керівника Департаменту пропаганди та агітації ЦК Трудової партії Кореї, з 2017 року входить до складу Політбюро. У 2018 році Кім Йо Чжон була у складі делегації КНДР до Південної Кореї під час Зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані, згодом була присутня на історичних самітах північнокорейського та американського лідерів.

Цікаво знати: Один в полі воїн: як Північній Кореї вдається виживати в умовах санкцій?

Фактично ж Кім Йо Чжон є найбільш наближеною до Кім Чен Ина з його кровних родичів. Окрім неї та, власне Верховного лідера, у Кім Чен Іра від своєї дружини-наполовину японки Ко Йон Хі є старший син Кім Чен Чхоль, який, на щастя чи на жаль, абсолютно не зацікавився політикою, а обрав радше «вільне» життя й тепер подорожує світом, відвідує музичні концерти тощо. Сама Ко Йон Хі померла у 2004 році. Окрім того, Кім Чен Ин також є зведений брат Кім Чен Нам та сестра Кім Соль Сон. Остання є донькою Кім Чен Іра від першої дружини. Кім Чен Нам ще на початку 2000-х зіпсував відносини зі своїм батьком, коли намагався таємно поїхати до Японії, а в 2017 році був убитий в аеропорту Куала-Лумпура. Кім Соль Сон певний час працювала в Департаменті пропаганди та агітації ЦК Трудової партії. Уже багато років вона не з’являлася на публіці.

Звісно, не варто пояснювати впливовість Кім Йо Чжон винятково тим, що вона єдина представниця родини, окрім самого Кім Чен Ина, яка активно залучена до політичного життя. Кім Йо Чжон була секретаркою ще свого батька Кім Чен Іра до його смерті в 2011 році й вважалася дуже здібною, проте її швидке просування кар’єрними сходами відбулося після приходу до влади Кім Чен Ина. Вважається, що брат і сестра є досить близькими.

Кім Йо Чжон з братом на Міжкорейському саміті в Пханмунджомі, квітень 2018

Транзит влади

Про збільшення ролі Кім Йо Чжон у Північній Кореї свідчать кілька подій, що відбулися останніми місяцями. У червні відносини двох Корей були напруженими: Пхеньян обвинувачував Сеул у тому, що він не протидіє південнокорейським активістам, які поширюють пропаганду в демілітаризованій зоні. 4 червня Кім Йо Чжон повідомила, що за умов, якщо Сеул не буде вживати заходів, Північна Корея розірве мирний договір між державами, підписаний у 2018-му. «Якщо це навмисне злочинне діяння, скоєне на наших очах, залишиться непокараним під приводами «свободи особистості» і «свободи висловлювань», південнокорейська влада незабаром опиниться в найгіршому становищі», – стверджувала Кім Йо Чжон. У заяві також ішлося про закриття Міжкорейського офісу зв’язку в Кесоні (згодом, 16 червня, його було підірвано). Водночас сестра «Блискучого Товариша» говорила, що Північна Корея введе війська в демілітаризовану зону. Якщо до 2020-го року Кім Йо Чжон переважно з’являлася на публіці, супроводжуючи брата чи беручи участь у засіданнях керівних органів, сьогодні вона відповідальна за важливі рішення у відносинах Північної Кореї з Південною.

Більше про чергове міжкорейське загострення: Один народ, дві держави: як південні корейці змагаються за свідомість жителів КНДР

9 липня Корейське центральне телеграфне агентство оприлюднило заяву Кім Йо Чжон про те, що потенційна зустріч лідерів США та КНДР на зразок самітів 2018-2019 років вигідна лише американському президенту, а Пхеньяну зустрічі не принесуть жодної користі доти, поки Сполучені Штати не змінять свою позицію щодо КНДР. Зазначалося, що заява «не мала на меті залякати Вашингтон». Також Кім Йо Чжон повідомила, що відносини між Дональдом Трампом та Кім Чен Ином залишаються міцними, проте, якщо від Північної Кореї очікують денуклеаризації, США також повинні робити певні кроки зі свого боку. Важливість новини важко переоцінити, враховуючи відновлення Північною Кореєю ядерних випробувань цього року. Бачимо, що деякі з промов, котрі потенційно мав робити Кім Чен Ин, публікуються Корейським центральним телеграфним агентством від імені його сестри.

Як повідомляє BBC з посиланням на дані національної розвідки Південної Кореї, 20 серпня частина повноважень лідера Північної Кореї була передана його сестрі, яка відтепер відповідає за політику Пхеньяна щодо Південної Кореї та Сполучених Штатів . Окрім того, що Кім Йо Чжон тепер керує найважливішими аспектами зовнішньої політики, прем’єр-міністр КНДР Кім Док Хун та заступник керівника Державної ради Пак Бон Дю взяли на себе обов’язки управління економікою й частково відповідатимуть за питання оборони.

Вас може зацікавити: Саміт Кіма та Путіна в історичному контексті відносин КНДР та Росії

Таким чином, поступовий транзит влади та послаблення ролі «Блискучого Товариша» в північнокорейській політиці вже зрозумілий. Якщо припустити, що Кім Чен Ин дійсно смертельно хворий і державі потрібен регент, можна очікувати, що наступною керівницею стане саме Кім Йо Чжон, враховуючи, що малолітній син Кіма не зможе зараз приступити до обов’язків. Хоча Кім Йо Чжон – жінка (а в Північній Кореї з патріархальним устроєм вважається, що жінки не повинні обіймати високих посад), вона вже є найвпливовішою особою у сім’ї Кімів після свого брата. У зв’язку з передачею повноважень в КНДР представникам однієї династії, сценарій успадкування влади Кім Йо Чжон у випадку смерті Кім Чен Ина, є досить імовірним.

Зрозуміло, що події у Північній Кореї свідчать про прагнення її керівництва зменшити навантаження на Кім Чен Ина. Допоки Кім Йо Чжон або ж інша посадова особа не буде призначена спадкоємцем північнокорейського лідера, висновки про те, що він дійсно тяжко хворий, робити зарано. Проте, у зв’язку з тоталітарним характером режиму в КНДР, який тримається на культі особи й вірі населення у вождя, важливо зберігати прихильне ставлення громадян до свого лідера. Із поглибленням економічної кризи, отриманням інформації північними корейцями про демократію шляхом контрабанди та епідемію коронавірусу, через яку Пхеньян перекрив кордон з Китаєм, унеможлививши експорт продовольства з сусіднього Китаю, династії Кімів усе важче буде тримати населення під контролем. Власне, тому перерозподіл повноважень у північнокорейському уряді може бути вигідним саме її чинному лідеру, адже тепер він може уникнути відповідальності у випадку провалу. Проте поки що робити остаточні висновки таки зарано: офіційно вища влада все ще залишається в руках Кім Чен Ина.

Авторка – Олеся Мацькович, експертка зі Східної Азії Аналітичного центру ADASTRA